Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
11.02

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Citypark Planet TV

Četrtek, 4. 5. 2023, 11.02

11 mesecev, 3 tedne

Citypark z vegetacijsko zasaditvijo strehe za boljšo mikroklimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Citypark | Foto Robert Krumpak

Foto: Robert Krumpak

Predstavljajte si streho, na kateri se bohoti zelenje. Je popolnoma izkoriščena in pripomore h kakovosti življenja v mestu. To je realnost v našem največjem nakupovalnem središču Citypark. Na površini kar 5.700 kvadratnih metrov raste rastlinje, odporno tako proti zmrzali kot tudi proti suši, ki uspeva že z majhno porabo hranil. Obstoječi prod na strehi je nadomeščen s plastjo vegetacije. Citypark tako ustvarja boljšo mikroklimo v svoji okolici in prispeva k skupni blaginji.

Z vegetacijo na strehi največjega nakupovalnega središča bodo v Cityparku poskrbeli za boljšo filtracijo zraka, obenem pa bo streha bolje zadrževala vodo, ščitila pred poplavami in iz okolja vsrkavala obremenitve hrupa. Njihov cilj je bila postavitev vegetacije, ki je čim bolj podobna tisti v naravi, z majhno površinsko obremenitvijo in minimalno potrebo po vzdrževanju. Naloge nosilne plasti vegetacije prevzema mineralni substrat z majhnimi organskimi deleži. Substrat ima možnost zadrževanja vode in hranilnih snovi, hkrati pa rastlinam zagotavlja dovolj prostora za korenine.     

Izvedli so večplastne konstrukcije z ločenimi funkcijami nosilne plasti. | Foto: Robert Krumpak Izvedli so večplastne konstrukcije z ločenimi funkcijami nosilne plasti. Foto: Robert Krumpak

"Ekstenzivna ozelenitev dodatno varuje spodnji sloj kritine, da je nakupovalno središče še bolj zaščiteno pred morebitnimi zamakanji vode. Izvedli smo večplastne konstrukcije z ločenimi funkcijami nosilne plasti za vegetacijo, filtriranje in drenažo. Tako odvečna voda, ki je rastline ne porabijo, odteče. S tem smo poskrbeli tako za estetiko kot tudi funkcionalnost, saj je streha lepa, pripomore pa tudi k energetski učinkovitosti," je povedal Andrej Ropret, center manager Cityparka.

Z vegetacijo na strehi bodo v Cityparku poskrbeli za boljšo filtracijo zraka. | Foto: Robert Krumpak Z vegetacijo na strehi bodo v Cityparku poskrbeli za boljšo filtracijo zraka. Foto: Robert Krumpak

Ne spreglejte