Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2019,
14.46

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

Natisni članek

Kaznilnica odrešitve Planet TV

Nedelja, 28. 7. 2019, 14.46

4 leta, 9 mesecev

To je pet zanimivosti o najboljšem filmu vseh časov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89
Kaznilnica odrešitve

V četrtek ob 21.00 lahko na Planet 2 ujamete odlično dramo Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption), ki po ocenah gledalcev velja za najboljši film vseh časov. Za ogrevanje pa lahko preverite pet zanimivosti o tem kultnem filmu, za katere morda še niste vedeli.

1. Kaznilnica odrešitve je najbolje ocenjeni film na spletni strani IMDb

Kaznilnica odrešitve na spletni strani IMDb z oceno 9,3 zaseda prvo mesto med najboljšimi filmi vseh časov. Film je bil nominiran za sedem oskarjev, tudi za najboljši film, glavno vlogo in prirejeni scenarij.

2. Pravice za film po smešno nizki ceni

Film temelji na zgodbi romana pisatelja Stephena Kinga "Rita Hayworth in Shawshank Redemption", ki je bila objavljena v zbirki kratkih zgodb, imenovanih Different Seasons. Režiser Frank Darabont je pisatelju Stephenu Kingu za pravice za zgodbo odštel smešno nizko ceno en dolar.

Kaznilnica odrešitve | Foto:

3. Filmska zasedba bi bila lahko zelo drugačna

Soustanovitelj Castle Rock Entertainmenta, studia, ki je ustvaril Kaznilnico odrešitve, Rob Reiner, med drugim režiser še enega filma po zgodbi Stephena Kinga, Stand By Me, je, potem ko je režiser Frank Darabont filmskemu studiu predstavil scenarij za film Kaznilnica odrešitve, za tega ponudil kar 2,5 milijona dolarjev. V glavnih vlogah pa si je zamišljal Toma Cruisea kot Andyja in Harrisona Forda kot Reda.

4. Snemanje enega prizora je trajalo kar devet ur

Snemanje prizora, kjer se Andy prvič približa Redu in v katerem si Red podaja bejzbolsko žogico, je trajalo kar devet ur. Morgan Freeman je žogico brez pritoževanja neprekinjeno metal ves čas snemanja tega prizora, kar pa se ni končalo brez posledic. Igralec je namreč naslednji dan na snemanje prišel z roko v opornici.

5. Nerazumljivo nizki zaslužki

Čeprav je Kaznilnica odrešitve ob začetku predvajanja v kinematografih požela zelo pozitivne ocene, posebej zaradi zgodbe in odlične igre Tima Robbinsa in Morgana Freemana, pa so bili ustvarjalci filma razočarani nad končnim izkupičkom. Po predvajanju filma v kinodvoranah je namreč v njihovo blagajno kapnilo le 16 milijonov dolarjev. Glavni razlogi naj bi bili neposredna konkurenca filmov Šund in Forrest Gump, takratna nepriljubljenost filmov z zaporniško tematiko in celo naslov, ki naj bi povzročal zmedo med  gledalci. Vseeno pa je film po številih nominacijah za filmske nagrade in ponovnem predvajanju v kinodvoranah svoj zaslužek pozneje povečal na 58,3 milijona dolarjev.

Film Kaznilnica odrešitve si na Planet 2 oglejte v četrtek ob 21.00.
Planet TV Tedenski izbor filmskih poslastic
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte