Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
16.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

6

Natisni članek

Miha Kovač nova slovenska vlada 2018 Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 12. 7. 2018, 16.15

5 let, 9 mesecev

"Če bi Pahor ravnal drugače, bi hitro stopil v vlogo grešnega kozla" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

6

Glede na to, da noben kandidat nima večine za oblikovanje vlade, je smiselno, da predsednik države izkoristi maksimalen možen čas, ki ga zakonodaja dopušča za oblikovanje vlade, današnjo odločitev predsednika republike Boruta Pahorja komentira politični analitik Miha Kovač. V nasprotnem primeru bi bil predsednik države po njegovi oceni lahko hitro deležen očitkov, da s svojimi dejanji onemogoča sestavljanje vlade.

Politični analitik Miha Kovač meni, da je poteza predsednika republike Boruta Pahorja, da relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši da teden dni časa, v katerem se bo ta odločil, ali bo sprejel mandat za sestavo vlade, v trenutni politični situaciji logična.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Pahor poziva stranke, naj se pogovarjajo z Janšo #video

Kovač: Predsednik republike naj izkoristi maksimalen možen čas

"Glede na to, da nobeden od kandidatov za mandatarja nima večine, je smiselno, da predsednik države izkoristi maksimalen možen čas, ki ga dopušča zakonodaja, za to, da se lahko oblikuje koalicija," poudarja Kovač.

Kot poudarja Kovač, je v trenutni situaciji razvidno, da je Janša človek z dolgoletnimi političnimi izkušnjami, tudi iz obdobja prejšnje države: "Janša se zelo dobro zaveda, da bo v tej situaciji težko sestavil vlado, zato je iniciativo prepustil drugim, ki pa bodo imeli velike težave, da oblikujejo koalicijo."

Politični analitik Miha Kovač meni, da predsednik SDS Janez Janša kot izkušen politik trenutno politično situacijo, ki je zanj na prvi pogled neugodna, zelo spretno izkorišča v svoj prid. | Foto: Ana Kovač Politični analitik Miha Kovač meni, da predsednik SDS Janez Janša kot izkušen politik trenutno politično situacijo, ki je zanj na prvi pogled neugodna, zelo spretno izkorišča v svoj prid. Foto: Ana Kovač

"Janša situacijo, ki je na prvi pogled zanj neugodna, zelo spretno izkorišča v svoj prid"

Po njegovih besedah je oblikovanje koalicije iz šestih strank, za kar si prizadeva predsednik LMŠ Marjan Šarec, zelo zapleteno, koalicija šestih strank pa predstavlja idealen prostor za potencialna izsiljevanja: "Moja prognoza je, da bi takšna vlada po obdobju enega leta ali leta in pol že razpadla."

Če Šarcu ne bo uspelo oblikovati vlade, bi lahko Janša po Kovačevi oceni iz razbitin, ki bodo ostale po neuspešnem sestavljanju levosredinske vlade, na koncu oblikoval vladno koalicijo: "Janša se v tem trenutku obnaša zelo racionalno in situacijo, ki je na prvi pogled zanj neugodna, zelo spretno izkorišča v svoj prid."

Novice "Nihče si ne želi neuspehov in porazov, Janša še posebej ne" #video

"Če bi ravnal drugače, bi lahko Pahor zelo hitro stopil v vlogo grešnega kozla"

Kot še poudarja politični analitik, bi bil lahko predsednik republike, če bi ravnal drugače kot danes, hitro deležen očitkov, da je on tisti akter, ki onemogoča sestavljanje vladne koalicije. "Zelo hitro bi lahko stopil v vlogo grešnega kozla za težave, za katere v tem trenutku ni odgovoren," pojasnjuje Kovač.

Kot pojasnjuje, je sestavljanje vladnih koalicij lahko zelo zapleteno. "Nič nenavadnega ni, če oblikovanje vlade denimo traja pol leta. Če bi bil ciničen, bi rekel, da nam gre v državi pravzaprav najboljše takrat, ko nimamo vlade, ampak to je zelo neoliberalen pogled," še dodaja Kovač.

Ne spreglejte