SiolNET. Novice Svet
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Indijske zvezne države morajo zagotoviti čist zrak ali državljanom plačati odškodnino

0,25

termometer

New Delhi
Foto: Getty Images

Indijske zvezne države bodo morale državljanom plačati odškodnino, če ne bodo zagotovile čistega zraka in vode, je presodilo vrhovno sodišče, ki je oblasti obsodilo zaradi njihovega nedelovanja pri reševanju alarmantnih razmer. Dvočlanski senat vrhovnega sodišča je ocenil, da se ves svet "smeji državi" zaradi onesnaženja in smoga.

"Človeška življenja so ogrožena, zakaj torej ne bi plačali odškodnine državljanom, ki trpijo zaradi neenakih pogojev in onesnaženja," je po poročanju nemške tiskovne agencije ocenilo vrhovno sodišče.

Predstavnike oblasti so pozvali k pojasnilom, zakaj ne bi smeli biti odgovorni za to, da niso izpolnili svojih osnovnih nalog. Njihovim odgovorom bodo prisluhnili na naslednji obravnavi januarja. Če bo sodišče njihova pojasnila zavrnilo, bo oblikovalo tudi način plačila odškodnine.

Med drugim je vrhovno sodišče ocenilo, da so zvezne države krive za onesnaženje, saj niso nadzirale početja kmetov, ki so požigali pridelke.

Poleg tega je vrhovno sodišče vlado pozvalo, naj pripravi načrt, kako bodo v mesta namestili naprave za čiščenje zraka.

Napad na Nizozemskem Novice Nov napad: napadalec z nožem v Haagu ranil najmanj tri ljudi #video Londonski most Novice London: policisti ustrelili terorista, umrla še najmanj dva človeka #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin