Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
20.50

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ovse Beograd Karl Erjavec John Kerry Sergej Lavrov Turčija Rusija

Četrtek, 3. 12. 2015, 20.50

1 leto, 2 meseca

Zunanji ministri Ovseja pozivajo k skupnemu boju proti terorizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zunanji ministri držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so prvi dan dvodnevnega zasedanja v Beogradu izkoristili za poziv k skupnemu boju proti terorizmu.

V ospredju pogovorov je bila tudi begunska kriza. Ob robu pa je prišlo do prvega srečanja zunanjih ministrov Turčije in Rusije po sestrelitvi ruskega letala.

Lavrov s Cavusoglujem in Kerryjem Zunanja ministra Rusije Sergej Lavrov in Turčije Mevlut Cavusoglu sta se pogovarjala, a o vsebini pogovorov je za zdaj malo znanega. Cavusoglu je sicer na plenarnem zasedanju Ovseja danes med drugim dejal, da se ne bi smelo mešati skupnih prizadevanj v boju proti džihadistom Islamske države (IS) in kršenja turškega zračnega prostora, zaradi česar se je Turčija 24. novembra odločila sestreliti rusko letalo, ki je bilo na bojni operaciji v Siriji.

Lavrov se je ob robu zasedanja v Beogradu sestal tudi z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem. Tudi to je bilo njuno prvo srečanje po turški sestrelitvi ruskega suhoja. Podrobnosti s srečanja za zdaj niso znane.

Proti terorizmu kot nekoč proti nacistom Lavrov se je sicer na plenarnem zasedanju Ovseja zavzel za enotnost v boju proti terorizmu. "V boju proti terorizmu potrebujemo široko fronto držav Ovseja, držav Bližnjega in Srednjega vzhoda," je izpostavil. To bi morala biti prednostna naloga, kot je bil nekdaj boj proti nacistom, je dodal.

Z njim se je v nagovoru na plenarnem zasedanju strinjal Kerry, ki pa je obenem pozval še h kopenskemu posredovanju proti IS, saj da zgolj letalski napadi ne bodo zadostovali.

Kerry je v luči boja proti IS pozval tudi k iskanju politične rešitve konflikta v Siriji. "Ko bomo našli politično rešitev, bomo lahko v boju proti IS združili vse narode in vse skupine," je dejal. Po mnenju Kerryja bi bilo idealno, da se v boju proti IS združijo ZDA, Rusija in druge države, saj bi enotni v nekaj mesecih rešili vse.

Erjavec tudi migracijsko in begunsko krizo Boj proti IS in terorizmu je bil v ospredju zasedanja, ki se ga udeležujejo vodje diplomacij 57 držav Ovseja, med njimi slovenski minister Karl Erjavec. Tudi on je pozval k enotnosti mednarodne skupnosti v boju proti terorizmu.

Erjavec je poleg tega pozval k okrepljenemu reševanju krize v Ukrajini in k polnemu spoštovanju dogovorjenega premirja ter izvajanju sporazumov iz Minska.

Izpostavil je tudi migracijsko in begunsko krizo, s katero se soočajo številne sodelujoče države v Ovseju, med njimi je zelo obremenjena tudi trenutno predsedujoča Srbija.

Slovenski minister se je sestal z madžarskim kolegom V zvezi z reševanjem begunske krize je bil sicer med bolj kritičnimi gostitelj, predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić, ki je v uvodnem nagovoru kritiziral pred vsem postavljanje ograj na mejah držav na zahodnobalkanski migracijski poti.

Zasedanje je tudi priložnost za dvostranska srečanja. Minister Erjavec se je sestal z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom. Kot so sporočili z MZZ, sta izrazila zadovoljstvo, da bo 22. januarja na Madžarskem skupna seja vlad, kjer bodo razpravljali o infrastrukturnih projektih, energetiki in manjšinah.

Ne spreglejte