Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2017,
8.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

raziskava nosečnost alkoholna pijača alkohol zmerno pitje

Torek, 12. 9. 2017, 8.36

6 let, 7 mesecev

Znanstveniki potrdili: Uživanje alkohola v zmernih količinah ne škoduje otroku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Uživanje alkohola med nosečnostjo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Občutek krivde pri ženskah, ki med nosečnostjo občasno popijejo kozarec vina, je odveč. Znanstveniki iz Bristola v Veliki Britaniji so v okviru nove raziskave namreč ugotovili, da zmerno uživanje alkohola med nosečnostjo ne škoduje otroku.

Po poročanju Independenta so znanstveniki v okviru raziskave zmerno uživanje alkohola definirali kot zaužitje do štirih meric alkohola na teden.

Ena merica alkohola je pri tem enaka polovici pollitrskemu vrčku piva s 3,5 odstotka alkohola, polovici standardnega 175-mililitrskega kozarca za vino z 11,5-odstotno vsebnostjo alkohola oziroma enemu kozarčku žgane pijače.

Ničelna toleranca do alkohola med nosečnostjo temelji na šibkih dokazih

V okviru raziskave so znanstveniki našli malo dokazov za to, da uživanje majhnih količin alkohola med nosečnostjo pri otroku povzroči prirojene nepravilnosti, zaostajanje v razvoju, vedenjske probleme ali da prizadane njegove umske sposobnosti.

Raziskovalci so denimo ugotovili, da obstaja 8-odstotna stopnja tveganja, da bodo nosečnice, ki so na teden spile štiri merice alkohola, v povprečju rodile za od dva do štirinajst odstotkov manjšega otroka kot ženske, ki med nosečnostjo ne uživajo alkohola. Vendar pa znanstvenikom ni uspelo dokazati vzročne povezave med pitjem alkohola in manjšo velikostjo novorojenčka.

Vedno več znanstvenikov in zdravnikov na Otoku zato trdi, da pravila glede upoštevanja ničelne tolerance do alkohola med nosečnostjo temeljijo na šibkih dokazih.

Kljub svojim ugotovitvam raziskovalci iz Bristola poudarjajo, da previdnost pri uživanju alkohola med nosečnostjo ni odveč. | Foto: Thinkstock Kljub svojim ugotovitvam raziskovalci iz Bristola poudarjajo, da previdnost pri uživanju alkohola med nosečnostjo ni odveč. Foto: Thinkstock

Raziskava nosečnicam še ne daje zelene luči, da začnejo piti

"Ta dragocena in izjemno humana študija je pokazala, da opozorila o nevarnosti uživanja alkohola med nosečnostjo niso podkrepljeni z dokazi. Previdnost pri uživanju alkohola sicer ni odveč, vendar bi morala ta raziskava z malo sreče pri nosečnicah, ki občasno zaužijejo kozarec vina, pregnati vsak občutek krivde," poudarja profesor z Univerze v Cambridgeu David Spiegelhalter.

Podobno meni tudi James Nicholls iz neprofitne organizacije Alcohol Research UK: "Izsledki raziskave nas opozarjajo, da ne smemo ustvariti situacije, v kateri bodo bodoče mame občutile tesnobo ali bodo predmet nepotrebnih moralnih sodb, ko gre za zmerno uživanje alkohola."

Znanstveniki iz Bristola, kjer je v sodelovanju med lokalnimi bolnišnicami, centrom za medicinske raziskave in fakulteto za socialno medicino nastala najnovejša raziskava, sicer opozarjajo, da njihova odkritja nosečnicam še ne dajejo zelene luči, da lahko začnejo piti. Vsem zato priporočajo, naj alkohol uživajo previdno oziroma zmerno.

Zdravstvene službe na Otoku nosečnicam še vedno priporočajo abstinenco

Z angleške svetovalne službe za nosečnice so sporočili, da je omenjena študija zgolj potrdila, kar znanstveniki opažajo že nekaj časa. 

"Kar bi morali posebej omeniti v tej razpravi, je, ali lahko posameznice prepoznajo razliko med zmernim in prekomernim pitjem alkohola," so sporočili.

Britanska nacionalna državna zdravstvena služba je lani nosečnicam sicer popolnoma odsvetovala vsakršno uživanje alkohola. 

"Strokovnjaki še vedno ne delijo enotnega mnenja, v kakšnih količinah in če sploh je uživanje alkohola varno med nosečnostjo. Naj poudarimo, da to lahko dolgoročno škoduje otroku. Več alkohola kot zaužijete, večje je tveganje," so sporočili iz omenjene službe.

Ne spreglejte