Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 9. 2021,
21.25

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

20

Natisni članek

tobačna industrija cigarete COVID-19 kajenje

Torek, 28. 9. 2021, 21.25

2 leti, 6 mesecev

Znanstveniki dokončno ovrgli zmoto, ki je veljala na začetku pandemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

20

Koronavirus, maske, bolnišnica, covid-19 | Študija kaže, da imajo kadilci z boleznijo covid-19 veliko večjo možnost, da pristanejo v bolnišnici. | Foto Reuters

Študija kaže, da imajo kadilci z boleznijo covid-19 veliko večjo možnost, da pristanejo v bolnišnici.

Foto: Reuters

Kadilci imajo 80 odstotkov več možnosti, da bodo zaradi okužbe z novim koronavirusom pristali v bolnišnici, kot tisti, ki ne kadijo, je pokazala nedavna študija univerze Oxford. Znanstveniki so sicer na začetku pandemije menili, da so kadilci veliko manj dovzetni za okužbo in da je njihovih hospitalizacij manj. A zadnja študija, izvedena na vzorcu 420 tisoč pacientov, je pokazala, da je veliko večja verjetnost, da kadilec zboli in tudi, da ima resne zaplete s covidom, če zboli.

V Veliki Britaniji kadi okoli 6,9 milijona ljudi in več kot polovica jih je priznala, da bi rada kajenje opustila. V ZDA pa je po podatkih okoli 34,1 milijona kadilcev. Raziskave so pokazale, da je bilo med 14 tisoč kadilci 51 sprejetih v bolnišnico. To je enako enemu hospitaliziranemu na 270 ljudi. Med temi je 36 ljudi umrlo, kar je enako enemu med 384 osebami, ki so podlegle virusu, poroča Daily Mail.

Klemen Jaklič
Novice Ustavni sodnik Jaklič ostro nad častilce Tita

Za primerjavo, med 250 tisoč nekadilci jih je bilo 440 hospitaliziranih, kar je en primer na 600 oseb. Raziskovalci so še povedali, da je bilo med temi 159 smrti, kar je ena oseba na 1.666 oseb.

Število pokajenih cigaret na dan povečuje verjetnost, da umremo

Lahki kadilci, ki pokadijo do devet cigaret na dan, so dvakrat bolj dovzetni, da umrejo za boleznijo covid-19 kot nekadilci. Zmerni kadilci, ki dnevno pokadijo od deset do 19 cigaret, imajo petkrat večjo možnost okužbe. Težki kadilci, ki pokadijo več kot 20 cigaret na dan, pa imajo šestkrat več možnosti, da umrejo.

covid
Novice Koronavirus v Sloveniji: v enem tednu skoraj 50 mrtvih

Kadilec lažje zboli za težjo obliko covid-19

Glavni raziskovalec Ashley Clift je poudaril, da je veliko večja verjetnost, da bo kadilec dobil težjo obliko bolezni covid-19. Poudaril je, da je tako kot pri drugih boleznih, ki jih povzroča kajenje, med njimi so bolezni srca in ožilja, različne vrste rakovih obolenj in drugih, tudi pri bolezni covid-19 večja verjetnost, da taka oseba zboli.

Kajenje tako poveča možnost hospitalizacije in težjega poteka bolezni vsaj za dvakrat in kadilci imajo tako 50 odstotkov več možnosti, da razvijejo vsaj enega od desetih simptomov, kot so kašelj, vročina in izguba apetita.

Kazalo je, da nikotin ščiti pred okužbo s koronavirusom

Ko se je pojavila pandemija, so določene raziskave najprej pokazale, da bi nikotin lahko ščitil pred okužbo s koronavirusom in resnimi zdravstvenimi zapleti, ki jih ta povzroča. 

A stroka je to teorijo že kmalu ovrgla in junija lani je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila, da so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom.

UKC Ljubljana
Novice Zaradi covida v bolnišnici vse več otrok, za najmlajše nevarni tudi drugi sezonski virusi #video
Ne spreglejte