Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
2. 4. 2014,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Češka Slovenija Miloš Zeman

Sreda, 2. 4. 2014, 15.05

8 let

Zgodba o nekdaj najbogatejši srednjeevropski državi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Češka je bila pred drugo svetovno vojno ena od najbogatejših evropskih dežel. V zadnjih letih se je spet počasi prebijala med najboljše, a je njen vzpon začasno prekinila kriza.

Danes in jutri so bo na uradnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Češke Miloš Zeman, kar bo lahko priložnost tudi za pogovor o tesnejšem gospodarskem sodelovanju med obema srednjeevropskima državama.

Med Slovenijo in Češko rekordna trgovinska menjava Po podatkih Banke Slovenije je lani Slovenija na Češko izvozila blago v vrednosti 608,3 milijona evrov. To pomeni, da je Češka za Slovenijo deseti največji izvozni trg. Slovenija ima s Češko trgovinski presežek, saj smo lani iz dežele vojaka Švejka uvozili blago v višini 570,7 milijona evrov. Na lestvici največjih uvoznikov to Češko uvršča na sedmo mesto. Skupaj je trgovinska menjava med državama dosegla rekordno vrednost v višini skoraj 1,18 milijarde evrov.

Slovenija ima na Češkem za okoli 380 milijonov evrov naložb, Češka pri nas pa okoli 220 milijonov. Bolj skromne so številke, ki kažejo neposredne tuje naložbe. Slovenija je imela leta 2011 na Češkem za 30,9 milijona evrov neposrednih naložb, predlani pa le še tri milijone evrov.

Malce bolje so se odrezali Čehi: leta 2012 je bilo v Sloveniji za 69,4 milijona evrov njihovih neposrednih naložb. Lani pa je med drugim češko podjetje ČGS kupilo kranjsko gumarsko podjetje Savatech.

Pred drugo svetovno vojno med najbogatejšimi, nato zaton Češka, takrat del Češkoslovaške, je bila pred drugo svetovno vojno ena od industrijsko najrazvitejših dežel – spomnimo se le na tovarno orožja Škoda, ki je pozneje začela izdelovati tudi avtomobile. Ena od prvih avtomobilskih tovarn v Evropi je bilo tudi češko podjetje Tatra.

Leta 1937 je bil tako češkoslovaški narodni dohodek na prebivalca 1.814 ameriških dolarjev (preračunano v vrednosti dolarja iz leta 1980), avstrijski pa 1.807 ameriških dolarjev na prebivalca (vir: Mark Harrison, GDPs of the USSR and Eastern Europe, Europe-Asia Studies, Warwick 1994). Pri tem moramo upoštevati, da je bila Slovaška veliko manj razvita od Češke, kar pomeni, da so bili sami Čehi, ne da bi upoštevali revnejše Slovake, v povprečju veliko bogatejši od svojih južnih sosedov Avstrijcev. Počasno dohitevanje Avstrije Češka je po drugi svetovni vojni, ko so oblast prevzeli komunisti, začela zaostajati za zahodnimi državami. Leta 1993, ko sta se Češka in Slovaška razdružili, je imela Češka po podatkih Svetovne banke 8.572 evrov bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca (upoštevana je primerjava kupne moči), Avstrija pa 15.731 evrov BDP na prebivalca.

V naslednjih letih se je razlika malce zmanjšala – leta 2012 je imela Češka 19.490 evrov BDP na prebivalca, Avstrija pa 31.873 evrov. Razlika bi bila še manjša, če ne bi Češka zdrsnila v recesijo, iz katere se je izvlekla v lanskem drugem četrtletju, ko je imela 0,6-odstotno gospodarsko rast. Pred tem se je njeno gospodarstvo krčilo šest zaporednih četrtletij, kar je bilo najdaljše obdobje gospodarskega nazadovanja po letu 1993. 10,5-milijonska srednjeevropska država je imela sicer lani 1,1-odstotni padec BDP. Optimistične napovedi Napovedi Evropske komisije so optimistične: letos naj bi bila gospodarska rast 1,8 odstotka, prihodnje leto pa 2,2 odstotka. Padla naj bi tudi nezaposlenost, in sicer z današnjih skoraj 13 odstotkov na 11,7 odstotka (leta 2015). Povečal pa naj bi se javni dolg – z nekaj več kot 46 odstotki na skoraj 49 odstotkov BDP.

Če primerjamo Slovenijo in Češko, lahko ugotovimo, da Češka počasi zmanjšuje zaostanek za nami. Če je imela Slovenija leta 2001 po podatkih Eurostata 80 odstotkov povprečja evropskega BDP na prebivalca, je imela Češka 73 odstotkov.

Leta 2012 pa je imela Slovenija 84 odstotkov povprečja evropskega BDP na prebivalca, Češka pa 81 odstotkov. Torej je zmanjšala razliko s sedmih na tri odstotne točke. Češka – zagovornica prostega trga Češka še ni članica evroobmočja, ampak ima lastno valuto, češko krono. Ni še jasno, kdaj bo prevzela evro – omenjajo se različne letnice, po napovedih naj bi se prevzem zgodil med letoma 2018 in 2020.

Dežela ob Vltavi je zelo odprta za tuja vlaganja. Med letoma 1993 in 2010 je tako češki državni investicijski urad Czechinvest sodeloval pri 1.565 naložbah v vrednosti 26 milijard ameriških dolarjev (19 milijard evrov), ki so prinesle okoli 300 tisoč delovnih mest.

Pri tem niso upoštevane naložbe, pri katerih Czechinvest ni sodeloval. Skupno so tuje naložbe pomenile 51,97 odstotka vseh naložb med letoma 1993 in 2011. Največ tujih vlagateljev je iz Nemčije, 13,88 odstotka, sledijo jim ameriški vlagatelji z 8,4 odstotka.

Ne spreglejte