Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija

Sreda, 20. 2. 2013, 9.25

8 let

Zet španskega kralja sredi vse hujšega škandala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osramočenega zeta španskega kralja Juana Carlosa čaka zaslišanje, na katerem bodo poskušali ugotoviti, do kakšne mere so bili v njegove sporne posle vpleteni drugi člani kraljeve družine.

Škandal lahko močno načne ugled in verodostojnost kraljeve družine, španskih Burbonov. Inaki Urdangarin (44), ki je postal vojvoda Palme, ko se je leta 1997 poročil s kraljevo najmlajšo hčerjo Christino, bo imel to nedeljo v Majorki drugo zaslišanje na sodišču. Vprašanja, na katera bo moral odgovarjati, bodo po vsej verjetnosti še bolj oblatila kraljevo ime.

Vojvoda in njegov nekdanji poslovni partner Diego Torres sta osumljena poneverbe več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. To sta počela prek podjetja Noos, uradno neprofitne organizacije, ki se ukvarja s športnimi in kulturnimi prireditvami. Vojvoda vztraja, da je za vse odgovoren izključno Torres, in hkrati poudarja, da je bila njegova žena, kraljeva hči, z inštitutom povezana samo na deklarativni ravni.

Torres je, po drugi strani, preiskovalnemu sodniku zagotovil, da je bil vojvoda v podjetju enakovreden partner in da je tudi njegova žena pri tem igrala zelo pomembno vlogo. Sodišču je v zvezi s tem predal okrog 200 elektronskih sporočil, ki po njegovem prepričanju dokazujejo, kako zelo je bila v te posle vpletena kraljeva družina. Vse od začetka škandala, konec leta 2011, je vojvoda znotraj kraljeve družine pristal na stranskem tiru, s čimer se ta poskuša čim bolj oddaljiti od njegovih sumljivih poslov. Prejšnji mesec so njegovo ime umaknili tudi s kraljeve spletne strani.

Elektronska sporočila, ki jih je predal Torres, pa nakazujejo, da je bil o spornih poslih dobro obveščen, in jih celo podpiral, tudi sam kralj. V enem izmed sporočil, ki jih je ta teden objavil španski časopis El Pais, vojvoda svojemu poslovnem partnerju piše o tem, da je navdušenje nad nekim projektom izrazila tudi njegova visokost. V neki drugi korespondenci pa je razvidno, da je bil neki nemški aristokrat, kraljev osebni prijatelj, zaprošen za pomoč pri sklepanju nekega posla.

Sodišče je sicer že v začetku tega meseca napovedalo, da bo do nadaljnjega zamrznilo premoženje vojvode in gospoda Torresa.

Ne spreglejte