Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
12.56

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

neplodnost rojstva rodnost Emmanuel Macron Francija

Četrtek, 18. 1. 2024, 12.56

3 mesece, 1 teden

"Ženska telesa niso orožje!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Emmanuel Macron | Macron je napovedal boj proti nizki rodnosti in neplodnosti, pri čemer je omenil "demografsko oborožitev" Francije. Organizacije za pravice žensk in nekateri opozicijski politiki so razburjeni. | Foto Reuters

Macron je napovedal boj proti nizki rodnosti in neplodnosti, pri čemer je omenil "demografsko oborožitev" Francije. Organizacije za pravice žensk in nekateri opozicijski politiki so razburjeni.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ta teden napovedal boj proti nizki rodnosti v Franciji ter med drugim dejal, da se mora država demografsko oborožiti. To je razburilo del francoske javnosti, več organizacij za pravice žensk pa je izrazilo zaskrbljenost ob napovedih predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je na torkovi novinarski konferenci opozoril na vedno manj rojstev, pri čemer so matere vedno starejše, in na naraščajočo neplodnost, kar je označil za tabu stoletja. Napovedal je boj proti nizki rodnosti in neplodnosti, pri čemer je omenil demografsko oborožitev Francije.

Njegove napovedi so povzročile razburjenje in zaskrbljenost pri številnih organizacijah za pravice žensk in nekaterih opozicijskih politikih.

"Izvajanje politik za spodbujanje rojstev, ki so v nasprotju z avtonomijo žensk, pomeni skrb vzbujajočo politično in družbeno nazadovanje," je v sredo sporočila francoska nacionalna zveza informacijskih centrov za pravice žensk in družin (CIDFF).

"Ženska telesa niso orožje," pa je po poročanju AFP dejal poslanec leve opozicijske stranke Nepokorna Francija (LFI) Alexis Corbiere. Kritike na račun Macronovega načrta in besednjaka je bilo slišati tudi iz vrst socialistov in zelenih.

Skrajni desničarji zadovoljni

Na drugi strani je predsednikovo obljubo o spodbujanju rodnosti pozdravil skrajno desni Nacionalni zbor (RN), predstavnik stranke Philippe Ballard pa je ob tem pozval k ustanovitvi posebnega ministrstva za družino.

V Franciji se je lani rodilo 678 tisoč otrok, kar je 6,6 odstotka manj kot leta 2022 in najmanj po letu 1946. Zmanjšanje števila rojstev je predvsem posledica močnega upada rodnosti, čeprav je bila Francija leta 2021 z 1,84 otroka na žensko še vedno v vrhu med članicami EU.

Gerard Depardieu
Trendi Macron ne obžaluje, da je stopil v bran Depardieuju
Gabriel Attal
Novice Francozi dobili novega premierja
Robert Golob in Emmanuel Macron
Novice Golob in Macron za dolgotrajno podporo Ukrajini in širitev EU ob nujnih reformah #video
Elisabeth Borne
Novice Odstopila francoska vlada s premierko na čelu
Ne spreglejte