Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2022,
14.04

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

6

Natisni članek

lakota gospodarska kriza hrana Ukrajina Volodimir Zelenski

Torek, 22. 3. 2022, 14.04

2 leti

Zelenski: Zaradi ruskega napada svetu grozi lakota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

6

Zelenski |  "Najhuje je, da bo nekaterim državam kmalu grozila lakota. Ukrajina je bila vedno ena največjih izvoznic hrane," je povedal Zelenski. | Foto Reuters

"Najhuje je, da bo nekaterim državam kmalu grozila lakota. Ukrajina je bila vedno ena največjih izvoznic hrane," je povedal Zelenski.

Foto: Reuters

"Ruski napad na Ukrajino bi lahko povzročil lakoto v državah po svetu," je danes v nagovoru italijanskemu parlamentu opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in pozval k večji pomoči v boju proti agresorjem. Poudaril je tudi, da je pripravljen na pogovor z Vladimirjem Putinom. Dvomi sicer, da bi lahko s Putinom rešila vse izzive, a bi lahko, kot pravi, "vsaj delno ustavila vojno".

Zelenski je v nagovoru italijanskih zakonodajalcev prek videopovezave dejal, da se njegovi ljudje borijo za preživetje, medtem ko ruska vojska uničuje ukrajinska mesta in ubija civiliste.

"Za ruske čete je Ukrajina okno v Evropo, v katero želijo vdreti. Tega barbarstva ne smemo dovoliti," je dejal in dodal, da se posledice vojne že čutijo marsikje po svetu.

Ukrajina je bila ena večjih izvoznic hrane 

Lakota počasi že grozi državam po svetu. "Najhuje je, da bo nekaterim državam kmalu grozila lakota. Ukrajina je bila vedno ena največjih izvoznic hrane," je dodal. 

Številne države, kot so Libanon, Egipt, Jemen in druge, so v zadnjih letih odvisne od ukrajinske pšenice. Vojna je povzročila velik dvig cen pšenice, v zadnjem mesecu kar za 50 odstotkov. 

Vojna je povzročila velik dvig cen pšenice, v zadnjem mesecu kar za 50 odstotkov.  | Foto: Reuters Vojna je povzročila velik dvig cen pšenice, v zadnjem mesecu kar za 50 odstotkov.  Foto: Reuters Zelenski znova povabil Putina na pogovor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer pozno v ponedeljek ponovil svoje povabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na neposredne pogovore. Omenil je tudi možnost pogovora o statusu okupiranih območij, o čemer pa bi Ukrajinci nato odločali na referendumu.

Zelenski je lokalnim medijem izrazil pripravljenost na pogovore s Putinom v kakršnemkoli formatu. Govorila bi lahko tudi o statusu okupiranega polotoka Krim in separatističnih območij v Donbasu, je dodal. "Na prvem srečanju z ruskim predsednikom sem pripravljen govoriti o tem," je povedal.

Sicer je prepričan, da s Putinom ne bi rešila vseh izzivov že na prvem srečanju. "Ampak je možnost, da bi lahko vsaj delno ustavila vojno," je pojasnil.

Opozoril je, da bi kakršenkoli mirovni dogovor, v katerega bi bile vključene zgodovinske spremembe, nato dali v odločanje ljudem na referendumu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Twitter rusija
Novice Pogled za železno zaveso: kako dogajanje v Ukrajini komentira Kremelj?
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko
Novice V nekaj dneh bi lahko Belorusija v Ukrajino napotila 15 tisoč vojakov
Heker, kiberkriminal, hekerji
Novice Skrivno protirusko orožje, ki je sprožilo vsesplošno zgražanje
Novice Logar: Vlada bo zdaj lahko izvajala zamrznitev premoženja Rusom
Ne spreglejte