Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2023,
17.35

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

18

Natisni članek

Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen Evropska unija vojna Rusija Ukrajina

Petek, 3. 2. 2023, 17.35

1 leto, 2 meseca

Zelenski in visoki predstavniki EU za isto mizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

18

Volodimir Zelenski | EU bo na vrhu predvidoma podprla mirovni načrt ukrajinskega predsednika, govorili pa bodo tudi o zagotavljanju odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini. | Foto Reuters

EU bo na vrhu predvidoma podprla mirovni načrt ukrajinskega predsednika, govorili pa bodo tudi o zagotavljanju odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini.

Foto: Reuters

Po četrtkovem srečanju Evropske komisije in ukrajinske vlade, na katerem je Bruselj pozdravil napredek Ukrajine na poti v EU, danes poteka še vrh EU-Ukrajina. Tik pred začetkom so se v ukrajinski prestolnici Kijev oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnega napada, poročajo dopisniki francoske tiskovne agencije AFP. 

Novinarji AFP, ki so v ukrajinski prestolnici, poročajo, da so se tik pred začetkom vrha oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnega napada. Nato so se iz Kijeva razširile po vsej državi, poroča AFP.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred začetkom srečanja z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na Twitterju zapisal, da EU ne bo "nikoli popustila v odločnosti" pri podpori Ukrajini. "Podpirali pa vas bomo tudi na vsakem koraku vaše poti v EU," je dodal.

Michel in von der Leynova pozdravila napredek Ukrajine na poti v EU

Michel in von der Leyen sta pozdravila napredek, ki ga je Ukrajina naredila na poti v EU. Ukrajinski predsednik Zelenski pa je poudaril, da si želi njegova država pristopna pogajanja z unijo začeti še letos.

"Junija lani so članice EU Ukrajini podelile status kandidatke za članstvo v EU. To je bil velik korak. Od takrat je Ukrajina opravila pomembne napore in napredek, predvsem na področju reforme pravosodja in boja proti korupciji," je na skupni novinarski konferenci po vrhu EU-Ukrajina povedal Michel.

Ukrajino je pozval, naj še naprej krepi vladavino prava, saj bo to koristilo vsem Ukrajincem. "Ob strani vam bomo stali na vsakem koraku poti," je zagotovil.

Podporo Ukrajini je zagotovila tudi predsednica komisije von der Leyen.

"Sprejemate reforme, da bi izpolnili priporočila. In ne smemo pozabiti, da to delate, medtem ko se borite proti agresorju," je povedala. Poudarila je, da je treba reforme tudi dejansko implementirati.

V skupni izjavi, ki so jo na vrhu sprejeli Michel, von der Leyen in Zelenski, je EU ponovila svojo zavezo, da bo Ukrajino podpirala pri nadaljnji evropski integraciji.

Ukrajina pa je zagotovila, da bo izpolnila zahteve, potrebne za to, da bi pristopna pogajanja začela čim prej. Cilj Kijeva je po besedah Zelenskega, da bi pogajanja začeli še letos.

EU in Ukrajina si po Michelovih besedah delita skupni cilj. To je, da se konča vojna, a ob spoštovanju ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti. Z von der Leynovo sta podprla mirovni načrt ukrajinskega predsednika in pripravo vrha o tem načrtu.

Predsednica komisije je glede desetega paketa sankcij proti Rusiji, ki ga je napovedala v četrtek ob srečanju Evropske komisije z ukrajinsko vlado, dejala, da se bodo osredotočili na tehnologijo, ki bi jo lahko uporabila ruska vojska. Pri tem je omenila sestavne dele za drone.

Novi sveženj, ki ga namerava EU uvesti pred obletnico ruske invazije 24. februarja, pa bo vključeval tudi ukrepe za preprečevanje izogibanja sankcijam, je napovedala.

Zelenski pozval h krepitvi pritiska na Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred današnjim vrhom EU-Ukrajina v Kijevu pozval h krepitvi pritiska na Rusijo. V večernem nagovoru je v četrtek dejal, da je strateško gledano že mogoče predvideti poraz Rusije v vojni v Ukrajini, taktično pa Moskva še išče možnosti, da bi spremenila potek vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski je v nagovoru poudaril tudi, da si njegova država zasluži, da z Evropsko unijo še letos začne pristopna pogajanja o članstvu v povezavi. "Le močna Ukrajina in močna Evropska unija lahko skupaj zaščitita življenje, ki ga cenimo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Živimo v desetletju, ki bo odločilno
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova prispela v Kijev, tam tudi evropski komisar Janez Lenarčič
Vladimir Putin
Novice Putin vidi grožnjo in opozarja na Stalingrad: "To je neverjetno, a resnično"
Varšava
Novice Bo po vojni v Ukrajini v Evropi nastalo novo središče moči?
Ne spreglejte