Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2020,
15.30

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

10

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Alexei Navalny Aleksej Navalni

Petek, 21. 8. 2020, 15.30

3 leta, 8 mesecev

Navalni bo še danes premeščen v bolnišnico v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

10

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija | Navalni se je v četrtek na letalu iz Sibirije proti Moskvi začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo. | Foto Reuters

Navalni se je v četrtek na letalu iz Sibirije proti Moskvi začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo.

Foto: Reuters

Zdravniki iz bolnišnice v ruskem Omsku niso odkrili dokazov, da je bil ruski opozicijski aktivist Aleksej Navalni zastrupljen. Po preiskavi krvi in urina namreč niso odkrili nikakršnih sledi strupa. Primarij bolnišnice je potem, ko so ga pregledali tudi nemški zdravniki, sporočil, da bo Navalni ostal v Omsku, dokler se njegovo stanje ne bo stabiliziralo, a iz Rusije sporočajo, da so si premislili in so zdaj privolili v njegovo premestitev v Nemčijo. Prepeljali naj bi ga že danes.

"Bolnikovo stanje je stabilno," je sporočil namestnik glavnega zdravnika Anatolij Kaliničenko. Kot je pojasnil, so se - glede na to da se je bolnikovo stanje stabiliziralo ter da sta njegova soproga in brat "nase prevzela tveganje" njegove premestitve - odločili, da ne bodo nasprotovali medicinski evakuaciji. "Ne bo se zgodilo nemudoma, zgodilo se bo danes," je še povedal, poroča STA.

"V njegovem organizmu nismo našli strupov ali sledi strupov"

"V njegovem organizmu nismo našli strupov ali sledi strupov. Predvidevam, da je diagnoza zastrupitve še vedno v naših mislih. Toda menimo, da bolnik ni bil zastrupljen," je danes povedal Kaliničenko.

Primarij bolnišnice v Omsku Aleksander Murakovski je povedal, da menijo, da je v komi zaradi nizke ravni sladkorja v krvi, do katere je prišlo zaradi motenj v presnovi. "Imamo delovno diagnozo. Glavna so motnje v presnovi," je dejal, v komo pa bi lahko padel zaradi nenadnega padca ravni sladkorja v krvi.

Kaliničenko je kasneje dokončno potrdil, da so morebitno zastrupitev "dokončno izključili" ter da ostajajo pri svoji preliminarni diagnozi. Kot je še dodal, so se tudi posvetovali z nemškimi zdravniki in ti so bili "popolnoma zadovoljni" ter "so se strinjali z našo diagnozo".

Primarij bolnišnice v Omsku Aleksander Murakovski je povedal, da menijo, da je v komi zaradi nizke ravni sladkorja v krvi, do katere je prišlo zaradi motenj v presnovi.  | Foto: Reuters Primarij bolnišnice v Omsku Aleksander Murakovski je povedal, da menijo, da je v komi zaradi nizke ravni sladkorja v krvi, do katere je prišlo zaradi motenj v presnovi. Foto: Reuters

Aleksej Navalni
Novice Zastrupili glavnega Putinovega nasprotnika

Njegovo stanje za premestitev v Nemčijo še ni dovolj stabilno

Iz Kremlja so danes sporočili, da je odločitev o premestiti Navalnega v nemško bolnišnico v celoti v rokah zdravnikov in da drugih ovir ni. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je še zatrdil, da ruski zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ugotovili vzrok njegovih težav in da bi ga pozdravili, piše STA.

Ponj danes prispelo letalo nemške nevladne organizacije

Iz Nemčije je danes sicer v Omsk po Navalnega prispelo letalo nemške nevladne organizacije Cinema For Peace.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmaiš je zdravnikom v bolnišnici v Omsku očitala, da z nasprotovanjem premestitvi Navalnega v Nemčijo neposredno ogrožajo njegovo življenje in da želijo, da ostane še nekaj dni v Rusiji, da bi iz njegovega sistema izginile vse sledi strupa.

Na Twitterju je nato sporočila, da so nemški zdravniki, ki so specialisti za oživljanje, ocenili, da bi ga lahko prepeljali v Nemčijo, saj imajo na letalu ustrezno opremo, s katero bi mu zagotovili varno pot do Berlina. Tudi Cinema For Peace je sporočila, da so jim nemški zdravniki povedali, da so "pripravljeni in sposobni" Navalnega prepeljati v Nemčijo, kot to želijo njegova družina in soproga.

Soproga Navalna je danes na ruskega predsednika Vladimirja Putina v pismu naslovila poziv, naj dovoli premestitev njenega soproga v Nemčijo.

Soproga Julija Navalna je že pisala Putinu, naj dovoli premestitev njenega soproga. | Foto: Reuters Soproga Julija Navalna je že pisala Putinu, naj dovoli premestitev njenega soproga. Foto: Reuters

"Menim, da potrebuje zdravstveno oskrbo v Nemčiji," je zapisala v pismu, objavljenem na Twitter računu njenega soproga in poudarila, da so "vzpostavljeni vsi pogoji za njegov takojšnji prevoz pod zdravniškim nadzorom na visoki ravni".

Novinarjem v Omsku je še povedala, da njej in odvetniku protikorupcijskega sklada Ivanu Ždanovu policisti in osebje bolnišnice niso dovolili, da bi se pogovorila z zdravniki.

Zdenek Hrib župan Praga Češka
Novice So Rusi zaradi spomenika naročili umor župana Prage?

Direktorju Navalnovega sklada naj bi bonišnično osebje potrdilo, da so ugotovili strup

Ždanov je danes novinarjem dejal, da mu je osebje v bolnišnici v Omsku povedalo, da so ugotovili strup in da osebje preventivno nosi zaščitna oblačila, ko skrbijo zanj.

Dejal je tudi, da nemškim zdravnikom, ki so danes prispeli z nemškim letalom, v bolnišnici najprej niso dovolili dostopa do bolnika. Primarij Murakovski pa je zatem vendarle sporočil, da bodo nemški zdravniki lahko pregledali Navalnega in njihove teste, kar so kasneje tudi storili.

Nemška vlada z Moskvo išče rešitev

Nemška vlada je sporočila, da je v stikih z Moskvo, da bi našli rešitev za ta humanitarni nujni primer. Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel je dejal, da je kanclerka zaskrbljena zaradi zdravja Navalnega. Steffen Seibert je dodal, da so ga nemške bolnišnice pripravljene sprejeti in da je glavna prioriteta, da mu rešijo življenje.

Kot razumljivo pa je označil željo njegovih svojcev in kolegov, da bi odločitev o tem, ali ga lahko prepeljejo, sprejeli zdravniki, ki jim zaupajo. Izpostavil je, da obstaja pomemben sum, da je bil zastrupljen in da je kanclerka ponovila, da morajo okoliščino primera v Rusiji razjasniti v celoti in transparentno, poroča STA.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi Evropska unija je pozvala k neodvisni in pregledni preiskavi. Tiskovna predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Nabila Massrali je izpostavila, da so zelo zaskrbljeni za zdravje Navalnega po včerajšnji domnevni zastrupitvi. Če bo zastrupitev potrjena, odgovorni morajo odgovarjati, je dodala.

Navalni se je v četrtek na letalu iz Sibirije proti Moskvi začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo. Njegovi sodelavci domnevajo, da so mu strup podtaknili v čaj, ki naj bi ga spil na letališču v Tomsku pred odhodom na letalo. V bolnišnici mu nudijo le simptomatsko zdravljenje.

Evropsko sodišče za človekove pravice bo primer preučilo v naslednjih dneh

Zavezniki Navalnega so se sicer danes obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice za pomoč v prizadevanjih, da ga prepeljejo na zdravljenje v Nemčijo. Sodišče so pozvali, naj rusko vlado pozove, da mu dovoli premestitev. S sodišča v Strasbourgu so sporočili, da bodo primer preučili v naslednjih dneh.

Ne spreglejte