Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 8. 2020,
8.25

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

14

Natisni članek

Rusija Aleksej Navalni

Četrtek, 20. 8. 2020, 8.25

3 leta, 8 mesecev

Zastrupili glavnega Putinovega nasprotnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

14

Aleksej Navalni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je nezavesten in na intenzivni negi v bolnišnici v Omsku, potem ko ga je najverjetneje nekdo namerno zastrupil, je danes na Twitterju sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. Namestnik vodje bolnišnice v sibirskem mestu Omsk, kamor so prepeljali Navalnega, je sporočil, da se zdravniki trenutno borijo za njegovo življenje.

Navalni je bil na letalu iz Sibirije proti Moskvi, ko se je začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer je zdaj na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo. Po navedbah vodstva bolnišnice je njegovo stanje resno, piše STA.

Na spletu se je pojavila fotografija, kako na letališču pije čaj. To naj bi bila njegova zadnja fotografija, preden se je zastrupil.

"Zdravniki se resnično borijo, da bi mu rešili življenje"

"Ne le da zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči. Zdravniki se zdaj resnično borijo, da bi mu rešili življenje," je novinarjem danes povedal zdravnik Anatolij Kaliničenko. Kot je še pojasnil, Navalnemu zaenkrat še niso postavili diagnoze, tako da morebitne zastrupitve ne more ne potrditi ne ovreči, ampak mu zaenkrat nudijo le simptomatsko zdravljenje, piše STA.

Na krovu ni jedel ali pil ničesar

Tiskovna predstavnica letalske družbe S7 Airlines, s katero je Navalni letel iz Tomska proti Moskvi, je medtem za Tass zatrdila, da ta na krovu letala ni jedel ali pil ničesar, stanje pa naj bi se mu poslabšalo že kmalu po vzletu, poroča STA. Čaj - edino, kar je Navalni po besedah njegove tiskovne predstavnice Kire Jarmiš zaužil danes - naj bi spil v lokalu na letališču v Tomsku. Vodstvo letališča preiskuje lokal, tja naj bi tudi že prišla sanitarna inšpekcija, in pregleduje posnetke varnostnih kamer. So pa sporočili, da noben drug obiskovalec lokala ni imel kakršnihkoli težav. Kot je tvitnila Jarmiševa, predvidevajo, da so ga namerno zastrupili, in sicer tako, da so nekaj vmešali v njegov čaj. Kasneje je še sporočila, da je Navalni še vedno v komi in priključen na respirator.

Kalifornija
Novice Zaradi vročinskega vala v Kaliforniji redukcije električne energije

Iz Kremlja so mu zaželeli hitrega okrevanja

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da ni še nobenih dokazov, da bi bil zastrupljen in da gre samo za domneve. Če pa bodo v laboratoriju potrdili, da je zastrupljen, bodo tako kot za vsakega ruskega državljana uvedli preiskavo, je dodal.

Že večkrat tarča napadov

44-letnik je ena najvidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji v zadnjem desetletju. Znan je predvsem po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V preteklosti je bil že večkrat tarča različnih fizičnih napadov, večkrat je bil tudi v zaporu in na zatožni klopi, kar njegovi podporniki vidijo kot kazen za njegov aktivizem, piše STA.

Že lani je trdil, da so ga zastrupili v zaporu, ko je je imel hudo otečene obraz in obrvi ter izpuščaje po telesu. Napadalci pa so ga leta 2017 polili z barvilom, ki se uporablja kot razkužilo, pri čemer je utrpel kemične opekline na očesu.

Priljubljen je postal kot bloger, ki je razkrival dokaze o korupciji

Navalni, ki je na prestižnih ruskih univerzah diplomiral iz prava in financ, je najprej postal priljubljen kot bloger, ki je razkrival dokaze o korupciji, tudi luksuznega premoženja visokih uradnikov, ki so imeli nesorazmerno nizke plače. Njegove oddaje na YouTube so še sedaj zelo priljubljene, ima pa več kot štiri milijone naročnikov. Na Twitterju pa ima več kot dva milijona sledilcev, tako da uživa široko podporo med mladimi. Nacionalni mediji ga ignorirajo.

Ob potegovanju za župana Moskve dosegel izjemen uspeh

Širše znan je postal med protesti med letoma 2011 in 2013 ob spornih parlamentarnih volitvah in volitvah moskovskega župana. Leta 2011 je vodil proteste več deset tisoč ljudi proti nepravilnostim na parlamentarnih volitvah. Leta 2013 pa se je potegoval za položaj župana Moskve, ko je dosegel izjemen uspeh in s 27 odstotki glasov pristal na drugem mestu za Putinovim zaveznikom Sergejem Sobjaninom, kar ga je postavilo v ospredje kot enega od vodilnih predstavnikov opozicije.

V skladu z julija uveljavljenimi ustavnimi spremembami pa se Navalni prihodnjih 15 let ne bo mogel potegovati za predsedniški položaj v Rusiji, saj je sedaj pogoj, da morajo predsedniški kandidati v državi živeti najmanj zadnjih 25 let. Navalni je namreč pred desetletjem študiral na univerzi Yale v ZDA. Ustavne spremembe sicer Putinu omogočajo, da ostane predsednik še 16 let, še poroča STA.

Navalni je poročen in živi v Moskvi s soprogo in dvema otrokoma.

mejni prehod, Hrvaška
Novice Slovenski dopustniki imajo čas za vrnitev iz Hrvaške do ponedeljka zvečer

Macron in Merklova ponudila pomoč Navalnemu, od Moskve pričakujeta pojasnila

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes izrazila zaskrbljenost zaradi Navalnega. Ponudila sta mu pomoč, od Rusije pa pričakujeta pojasnila o njegovem stanju in okoliščinah.

Na skupni novinarski konferenci je Macron dejal, da mu je Francija pripravljena nuditi pomoč glede azila, zdravniške pomoči ali zaščite. Merklova pa je dejala, da bi se kritik Kremlja lahko zdravil v Franciji ali Nemčiji, da pa morajo za to prejeti prošnjo.

Macron je dodal, da sta se z nemško kanclerko o primeru Navalnega dolgo pogovarjala. "Seveda smo pripravljeni nuditi vso potrebno pomoč Navalnemu in njegovi družini glede zdravja, azila in zaščite," je dejal.

Pozval je k popolni jasnosti glede okoliščin ter poudaril, da bo Francija zelo pozorna na preiskavo incidenta. Dejal je, da je izjemo zaskrbljen in užaloščen zaradi njegovega stanja, ki ga stalno spremlja.

Merklova pa je izpostavila nujnost hitrih pojasnil Rusije o okoliščinah, kako je prišlo do njegovega slabega zdravstvenega stanja. Zahteva jasnost.

Ne spreglejte