Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 8. 2020,
18.06

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

24

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Četrtek, 20. 8. 2020, 18.06

3 leta, 8 mesecev

Slovenski dopustniki imajo čas za vrnitev iz Hrvaške do ponedeljka zvečer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

24

Vlada bo danes opolnoči Hrvaško zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom uvrstila na rdeči seznam. Vse, ki bodo od petka odšli na Hrvaško, tako ob vrnitvi čaka 14-dnevna karantena, tisti, ki so že tam, pa bodo imeli čas za vrnitev do ponedeljka polnoči, je za Planet povedal vladni govorec Jelko Kacin. Notranji minister Aleš Hojs pa večjo pozornost svetuje tudi tistim, ki načrtujejo dopust v Grčiji. Glede na epidemiološke podatke bi se tudi ta država lahko kmalu znašla v rdečem.

Slovenci, ki še dopustujejo na Hrvaškem, bodo imeli do vključno ponedeljka čas za vrnitev v domovino, preden bo uvedena karantena, je v izjavi novinarjem po današnji seji vlade napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Časa je dovolj, da lahko ljudje pravočasno pridejo domov. Ne želimo, da bi bili ljudje v stiski," je dejal.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so tokrat v odloku posebej opredelili sosednje države, da bi se izognili popolnemu zaprtju meje, čemur smo bili priča marca in aprila. Zato je vlada za Hrvaško tudi predvidela precej izjem, je pojasnil Hojs. Izpostavil je, da je dobršen del našega gospodarstva vezan prav na sosednje države.

Izjem je po ministrovih besedah 20, te vključujejo dnevne in tedenske migrante pa športnike in športne funkcionarje, ki bi se želeli udeležiti športnih prireditev na najvišjem nivoju. Je pa Hojs ob tem opozoril, da bo vlada v primeru, ko bi se izkazalo, da je katera od kategorij izjem potencialni vir okužb, kadarkoli "zgolj s sklepom izjemo iz odloka črtala".

Lastniki nepremičnin in plovil imajo na voljo dva dni

Med najpomembnejšimi izjemami je tudi ta, da lahko lastniki nepremičnin, plovil in prikolic na pavšalu vstopijo v Hrvaško, opravijo najnujnejše in se v 48 urah brez karantene vrnejo v Slovenijo. 

"Ti bodo imeli na voljo 48-urno okno, v katerem bodo lahko uredili vse, v zvezi s svojo lastnino. Torej, da se odpravimo, stvari počistimo, zapremo, potegnemo plovila na kopno," je še dodal Kacin.

Izjema v odloku zanje ne pomeni, da bi lahko še naprej dopustovali. "Omogočeno jim bo zapustiti Slovenijo, da opravijo najnujnejše, in se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo," je pojasnil Hojs.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Še en rekord na Hrvaškem: potrdili kar 255 novih okužb

Vlada je na današnji seji med drugim odločala o uvrstitvi sosednje Hrvaške med tako imenovane rdeče države zaradi skokovitega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom. Kot je Kacin pojasnil še pred novinarsko konferenco, bo odlok o prehajanju meje s Hrvaško še danes objavljen v uradnem listu, vlada pa je poskrbela za prehajanje meje dnevnih migrantov, šolarjev, prehajanje meje zaradi zdravstvenih potreb in drugih okoliščin.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Slovenija bo uvedla karanteno za vse, ki se bodo vrnili iz Hrvaške #video

Do sredine septembra bi se Hrvaška lahko vrnila na rumeni seznam

Bo pa vlada po Hojsovih besedah kot doslej redno spremljala stanje z okužbami v sosednjih državah. Kot je dejal, računajo, da bodo vsi ukrepi, tako slovenski kot tudi tisti, ki jih načrtujejo na Hrvaškem, izboljšali stanje epidemije v naslednjih 14 dneh. Če se bodo razmere na Hrvaškem izboljšale, bo Slovenija Hrvaško spet uvrstila na rumeni seznam, kar pomeni, da bodo lahko tisti, ki načrtujejo svoje dopuste sredi septembra, odšli na Hrvaško brez tveganja za karanteno ob vrnitvi, je še dodal Hojs.

V minulih dneh se je kot eno od možnosti za Hrvaško omenjalo tudi ločevanje po županijah. Po Hojsovih besedah so razmišljali tudi o tej možnosti, a se zaradi vedno večjega števila okužb v večini županij za to možnosti niso odločili. "Za to se lahko še vedno odločimo kasneje, če se bodo številke spremenile," je dejal minister. Za možnost po zgledu Italije, da bi se moral vsak ob vrnitvi iz Hrvaške testirati, pa se Slovenija ni odločila po posvetu z zdravniško stroko, ki ocenjuje, da je 14-dnevna karantena najbolj zanesljiva rešitev.

Vlada Grčijo umaknila z zelenega seznama

Število okuženih v zadnjih dneh sicer skokovito narašča tudi v evropskih državah, kot sta Italija in Francija. A po ministrovih pojasnilih to nista državi, od koder bi Slovenija beležila vnos okužb z novim koronavirusom, zato v tem trenutku ni tako pomembno, kaj se dogaja tam.

Nasprotno pa velja za Grčijo, kjer že dopustuje precej Slovencev in je letos postala bolj varna alternativa Hrvaški. Ker število novih primerov okužb z novim koronavirusom narašča tudi v tej državi, jo je Slovenija uvrstila med rumene države. "To je opozorilo, da bi tudi Grčija v prihodnjih dveh tednih lahko prišla na rdeči seznam, kar bi lahko predstavljalo težavo za Slovence," je opomnil minister.

Nespremenjen pa po njegovih besedah ostaja režim za Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Počivalšek: Odločitev mora biti tehtna

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes na Twitterju zapisal tudi svoje stališče, da lahko "zaostrovanje ukrepov vsepovprek privede do krivičnega "kaznovanja" ljudi in podjetij, ki se ves čas vedejo odgovorno do sebe in drugih". "Odločitev o tem, kako bomo v prihodnje prehajali SI-HR mejo, mora biti sprejeta na podlagi tehtnih argumentov," pravi.

Izpolnjen kriterij za rdeči seznam 

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 219 ljudeh. Če je 14-dnevna kumulativna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev višja od 40, je v državi zelo slabo epidemiološko stanje, država pa se uvrsti na rdeči seznam z obvezno 14-dnevno karanteno ob prihodu. Izračun kaže, da je Hrvaška to število že dosegla.  

Hrvaška covid-19
Novice Najnovejši izračun: Hrvaška je že "rdeča" #video

Kacin je dejal, da se razmere na Hrvaškem dramatično slabšajo. Hrvaško ministrstvo za turizem je v sredo to zavrnilo.

Tretjina primerov v Sloveniji uvoženih iz Hrvaške

V Sloveniji smo v zadnjih tednih zabeležili kar nekaj okužb, uvoženih iz Hrvaške. V preteklem tednu (od 10. do 16. avgusta) smo v Sloveniji potrdili 174 primerov okužbe. Od tega je bilo 80 primerov uvoženih iz tujine, največ iz Hrvaške – 64. Po informacijah epidemiologov gre zlasti za mlade ljudi, ki se okužijo na zabavah na hrvaški obali.

Vili Beroš
Novice Kako ukrepe slovenskih oblasti komentira Hrvaška?
Po napovedih ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec bo danes tudi več znanega o možnosti, da bi 1. septembra v šolo, ob upoštevanju ukrepov, odšli vsi učenci in dijaki. To je v sredo na Brdu pri Kranju napovedala ministrica, če se le epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh ne bo bistveno poslabšala. Na seji bo minister za zdravje Tomaž Gantar predstavil celovito epidemiološko oceno, na tej podlagi pa bodo sprejeli odločitev, piše STA.
Ne spreglejte