Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2020,
4.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

24

Natisni članek

Zdenek Hrib Rusija Češka

Petek, 1. 5. 2020, 4.05

4 leta

So Rusi zaradi spomenika naročili umor župana Prage?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

24

Zdenek Hrib župan Praga Češka | Zdenek Hrib je bil v preteklosti kritičen do Kremlja. Skupaj z njim so pod policijskim varstvom trije politiki. | Foto Reuters

Zdenek Hrib je bil v preteklosti kritičen do Kremlja. Skupaj z njim so pod policijskim varstvom trije politiki.

Foto: Reuters

Praški župan Zdenek Hrib je potrdil, da ga varuje policija, in sicer nekaj dni po tem, ko so mediji poročali, da naj bi bil tarča načrtovanega umora, poroča BBC. Policijsko varstvo naj bi bilo povezano s tem, ko je pred tremi tedni na Češko prišel ruski agent, ki je imel pri sebi strup ricin, a tega uradno oblasti niso potrdile. Pod policijskim varstvom so zdaj skupno trije praški politiki, ki so bili v preteklih mesecih kritični do Kremlja in so pred tedni podprli tudi odstranitev spomenika Ivana Koneva.

Župan Prage Zdenek Hrib se je v preteklosti že izkazal s svojo odločnostjo. Med drugim je lanskega decembra zavrnil zahtevo kitajskega veleposlanika, da s srečanja nažene tajvanskega kolega. Tokrat naj bi imel po poročanju BBC težave z Rusi.

Hrib je potrdil, da ga varuje policija, vendar ni želel pojasniti, kakšen je razlog njegovega varovanja. Hrib je policiji sicer prijavil sumljivo osebo, ki jo je večkrat videl pred svojim domom in mu je sledila, vendar ni potrdil, da je policijsko varstvo povezano s tem. Komentiral pa je, da bi z njegovim umorom ruske agencije prestopile mejo, a ni potrdil obstoja takšne namere.

Zdenek Hrib je policiji prijavil sumljivo osebo, ki jo je večkrat videl pred svojim domom in mu je sledila. | Foto: Reuters Zdenek Hrib je policiji prijavil sumljivo osebo, ki jo je večkrat videl pred svojim domom in mu je sledila. Foto: Reuters Na drugi strani je ruska ambasada zavrnila očitke, da bi bil razlog načrtovanja njegovega umora z njihove strani, poročanje češkega raziskovalnega tednika Respekt pa je Kremelj označili za lažno. Češke oblasti in politiki sicer niso potrdili poročanja medija, ki v članku navaja neimenovane vire obveščevalne službe.

Češko veleposlaništvo naj bi imelo konkretne informacije o Rusu

V ponedeljek je sicer več čeških medijev poročalo o nenavadnem poročilu, ki se bere kot filmski triler. Po njihovih navedbah je pred tremi tedni na Češko pripotoval Rus z diplomatskim potnim listom, pri sebi pa naj bi imel kovček s smrtonosnim strupom. Rusa so z diplomatskim vozilom odpeljali na rusko veleposlaništvu v Pragi.

"Češko veleposlaništvo ima konkretne informacije o tej osebi in je resna grožnja mestnim politikom, ki so bili v zadnjih mesecih kritični do Kremlja," je za BBC dejal Ondrej Kundra, avtor članka o ruskem agentu. Kot je dejal, naj bi Rus delal za eno od ruskih obveščevalnih agencij.

Wuhanska tržnica
Novice Obveščevalci ZDA: Novega koronavirusa ni ustvaril človek

Župan je bil že večkrat kritičen do ruskih oblasti

Praški župan, ki je županovanje prevzel lanskega novembra, na volitvah pa je nastopal kot član piratske stranke, je bil že večkrat kritičen do ruskih oblasti, pred kratkim pa je tudi podprl idejo, da se trg pred rusko ambasado v Pragi preimenuje po umorjenem vodji ruske opozicije Borisu Nemcovu. Prav tako so pred tedni, torej v času pandemije, Čehi odstranili spomenik ruskega junaka iz druge svetovne vojne maršala Ivana Koneva, Rusija pa je v zvezi s tem napovedala preiskavo.

Rusija je napovedala preiskavo v zvezi z odstranitvijo spomenika generala in heroja Sovjetske zveze Ivana Koneva. | Foto: Reuters Rusija je napovedala preiskavo v zvezi z odstranitvijo spomenika generala in heroja Sovjetske zveze Ivana Koneva. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali Hrib odločitve obžaluje, je BBC-ju zatrdil, da ne bi spremenil ničesar.

Hrib ni želel komentirati tega, kako bi to lahko vplivalo na odnose med Češko in Rusijo. Dejal je, da se v Pragi ne ukvarjajo z zunanjo politiko in da je to izven pristojnosti župana Prage.

Novice Nov posnetek ene najhujših letalskih nesreč v Rusiji #video

So trije politiki pod policijsko zaščito zaradi odstranitve spomenika? | Foto: Reuters So trije politiki pod policijsko zaščito zaradi odstranitve spomenika? Foto: Reuters Pod policijsko zaščito tudi dva druga praška politika

Članek navaja, da sta pod policijsko zaščito tako praški župan, kot tudi Ondrej Kolar, župan šeste praške okrožja, ki je podprl odstranitev spomenika Koneva in je v letu 2019 že moral zapustiti Prago prav zaradi spletnih groženj, ki jih je prejel zaradi razprav v povezavi s spomenikom Koneva.

Kolar je češki televiziji dejal, da je pod policijsko zaščito zato, ker naj bi bil v Pragi Rus, ki ga želi likvidirati, pod zaščito pa naj bi bila tudi Hrib in Pavel Novotny, župan bližnjega zahodnega praškega okrožja Reporye.

Češki dnevni časopis Denik K poroča, da so jim trije viri iz obveščevalne službe dejali, da so protiobveščevalne službe opozorile vlado o tem, da Rus predstavlja nevarnost lokalnim politikom, vključno z Novotnym.

Tiskovna predstavnica češkega zunanjega ministrstva Zuzana Stichova je za BBC dejala, da ne bodo komentirali objav v medijih, da pa sodelujejo z varnostnimi službami in se ustrezno odzovejo na vse nasvete in informacije, ki jih prejmejo o morebitnih grožnjah.

"Dejstvo pa je, da se je pred nekaj tedni ustrezno akreditirani ruski diplomat vrnil v Prago s službenega potovanja in so ga na letališču pričakali njegovi kolegi," je še dejala.

Černobil
Novice Černobil tudi 34 let po katastrofi v nezavidljivem položaju #video
Nemška policija
Novice Nemčija: osumljena skrajneža obtožili umora lokalnega politika
Ne spreglejte