Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2020,
6.28

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

8

Natisni članek

Avstralija Južna Koreja Koronavirus

Četrtek, 30. 4. 2020, 6.28

3 leta, 11 mesecev

Obveščevalci ZDA: Novega koronavirusa ni ustvaril človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

8

Urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA je sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus "ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen". Še vedno proučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija.

20:30

New York razvija aplikacijo

18:17

Hrvaška omejila ceno mask

15:55

Hrvaška s strogimi priporočili

15:47

ZDA: 30 milijonov brezposelnih

13:48

Države rahljajo ukrepe

12:53

V Španiji manj kot 300 žrtev

12:38

Rusija: že sto tisoč okuženih

12:37

V Italiji uporaba aplikacije

09:41

V Srbiji krajša policijska ura

09:02

Nemčija: za verske obrede

07:59

Dobre novice iz Južne Koreje

07:00

V ZDA že 61 tisoč mrtvih

  • 21:55

    Na Portugalskem od ponedeljka rahljanje ukrepov za zajezitev koronavirusa

     

    Portugalska vlada je danes predstavila načrt rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki bo po fazah trajalo ves maj. Začelo se bo v ponedeljek s ponovnim odprtjem majhnih uličnih trgovin, frizerskih salonov in prodajaln avtomobilov.

     

    "Lahko začnemo delati korake proti rahljanju," je povedal portugalski premier Antonio Costa ob predstavitvi "tranzicijskega načrta", ki ga je sprejela vlada.

    V okviru prve faze bodo lahko v ponedeljek svoja vrata znova odprli majhne ulične trgovine, frizerski saloni in prodajalne avtomobilov. Velika trgovska središča bodo morala na odprtje počakati do 1. junija, poroča STA.

    Portugalska bolnišnica koronavirus sestra | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Osemnajstega maja se bodo znova odprle šole za dijake zadnjih letnikov, da se bodo lahko pripravili na zaključne izpite. Drugi srednješolci in osnovnošolci pa se bodo do konca šolskega leta šolali na daljavo. Junija bodo lahko najmlajši znova začeli hoditi v vrtec.

    Bari, restavracije, muzeji in galerije bodo lahko svoja vrata odprli 18. maja, pri čemer bodo morali upoštevati pravila sanitarne varnosti in socialnega distanciranja. Gledališča in kinematografi pa se bodo znova odprli 1. junija.

    Še ves mesec maj morajo ljudje delati od doma, kjer je to mogoče, je sporočila vlada.

    Oblasti so odločile še, da bodo lahko ljudje od petka, ko je praznik dela, do nedelje svojo občino zapustili samo, če bodo morali po nujnih opravkih. To je bilo v veljavi že med podaljšanim koncem tedna ob veliki noči.

    Portugalska je sredi marca zaradi novega koronavirusa razglasila izredne razmere, ki se bodo iztekle v soboto opolnoči. V državi so doslej potrdili okoli 25 tisoč okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 je umrlo skoraj tisoč ljudi, piše STA.

  • 20:30

    New York razvija aplikacijo

    Število okuženih s koronavirusom je v ZDA doslej naraslo na 1,046 milijona, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 61.288 ljudi. Število okuženih in mrtvih narašča tudi v najbolj prizadeti zvezni državi New York, vendar vsak dan počasneje. V sredo je zaradi novega koronavirusa umrlo 306 ljudi, kar je manj kot dan prej, ko jih je umrlo 330.

    V državi New York je trenutno okrog 300 tisoč okuženih in 23.477 mrtvih, v mestu New York pa 165 tisoč okuženih in več kot 18 tisoč mrtvih zaradi novega koronavirusa. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je na novinarski konferenci izrazil nezadovoljstvo, ker se število novih hospitalizacij na dan vztrajno giblje okrog tisoč. V sredo jih je bilo 933, pozitivnih testov na koronavirus pa 4.861, poroča STA.

    Andrew Cuomo | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Medtem ko guvernerji nekaterih drugih zveznih držav ZDA počasi odpirajo svoje ekonomije in ukinjajo navodila prebivalstvu, naj ostane doma, pa je Cuomo ponovil, da bo njegovo navodilo, da "ima New York odmor", ostalo v veljavi do 15. maja. Do konca tega tedna se bo odločil, ali bo dovolil ponovno odprtje šol.

    Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci je zjutraj ponovil opozorilo guvernerjem, naj ne hitijo z odpiranjem ekonomij, ker je povsem zanesljivo, da se bo število okužb povečalo. Države morajo imeti uveden sistem za identifikacijo okuženih, izolacijo in sledenje.

    Trump ostaja prepričan, da bo virus izginil sam od sebe

    Pri predsedniku ZDA Donaldu Trumpu je bil danes na obisku guverner New Jerseyja, druge najbolj prizadete države v ZDA s 116 tisoč okuženimi in 6.700 mrtvimi, Patrick Murphy. Guverner je prosil za nadaljevanje zvezne pomoči pri testiranju in za zvezno proračunsko pomoč zveznim državam, ki se spopadajo z velikimi proračunskimi luknjami in bodo morale začeti odpuščati tudi nujne delavce.

    Trump je v sredo dejal, da ne bo podaljšal zveznih navodil o družbenem distanciranju, ker je to zdaj v rokah guvernerjev. Naslednji teden namerava obiskati Arizono in ostaja prepričan, da bo koronavirus izginil sam od sebe.

    Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

    New York je danes zapustila vojaška ladijska bolnišnica Comfort, ki je s tisoč posteljami prišla na pomoč bolnišnicam, vendar je niso potrebovali. Pred mesecem dni so projekcije govorile, da bo država na vrhuncu krize potrebovala 110 tisoč bolniških postelj, dnevni rekord pa je bil 12. aprila z 18.825 hospitalizacijami. Comfort je sprejel le 182 bolnikov, od katerih jih je 11 umrlo.

    Bloomberg prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja

    Cuomu sta se na novinarski konferenci na daljavo pridružila najprej nekdanji župan Michael Bloomberg in nato še sedanji Bill de Blasio. Milijarder Bloomberg je prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja okužbam. Skupaj z univerzo Johns Hopkins iščejo "sledilce", ki bodo opravljali to delo, in Cuomo je dejal, da jih bodo potrebovali od 6.400 do 17 tisoč. Pri tem bo New York sodeloval z New Jerseyjem in Connecticutom.

    V samem mestu New York pa se trenutno ubadajo z vprašanjem brezdomcev, ki so zavzeli vagone podzemne železnice. V sredo so jih policisti začeli odstranjevati, vendar se spopadajo s težavo, kam naj jih namestijo, saj so zavetišča polna.

    DeBlasio, ki je v torek zvečer odmevno posredoval pri policijski akciji, v kateri so razgnali množico na pogrebu rabina v judovski skupnosti Brooklyna, je napovedal, da bo na mestne ulice poslal tisoč policistov, gasilcev in inšpektorjev za parke, ki bodo uveljavljali družbeno distanciranje. Izdajali bodo opozorila in kazni, ob tem pa bodo ljudem delili tudi maske, trenutno jih je na voljo 270 tisoč.

  • 18:23

    Nemčija v nov krog rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije

     

    V Nemčiji se obeta nov krog rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, v katerega bo med drugim vključeno ponovno odprtje živalskih vrtov, otroških igrišč in muzejev. Vladni predlog s tega področja so danes na videokonferenci s kanclerko Angelo Merkel potrdili ministrski predsedniki 16 zveznih dežel.

     

    V drugi fazi izhoda iz strogih omejitvenih ukrepov se tako Nemčiji obeta ponovno odprtje otroških igrišč, pri čemer pa bodo morali starši poskrbeti, da se bodo otroci držali higienskih ukrepov. Odpirajo se tudi muzeji, razstave, živalski in botanični vrtovi, poroča STA.

    Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Pogoj je sicer, da ustanove – sploh manjše in starejše stavbe – poskrbijo za ustrezne higienske pogoje in zagotavljanje ustrezne razdalje med ljudmi. Za zadostitev tem pogojem in ustrezne preureditve bodo lahko institucije črpale iz posebnega sklada, v katerem je za zdaj 10 milijonov evrov.

    V državi bodo znova dovoljeni tudi verski obredi in bogoslužja. Bo pa pri tem treba upoštevati razdaljo 1,5 metra in higienske ukrepe. Tudi verske slovesnosti, kot so krsti, poroke in pogrebi, bodo dovoljene za manjše število udeležencev.

    Poleg dodatnega odpiranja nova faza prinaša spremembe tudi v zdravstvu. Velik del bolnišničnih zmogljivosti naj bi bil namreč znova na voljo za načrtovane operacije.

    V zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija se poleg tega z 11. majem odpirajo vse osnovne šole.

    otroci koronavirus Nemčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Zaradi zvezne ureditve so sicer v posameznih deželah doslej veljale različne omejitve, po vsej državi pa veljajo pravila družbenega distanciranja, v skladu s katerimi morajo ljudje zunaj istega gospodinjstva med sabo ohranjati razdaljo najmanj 1,5 metra.

    V nedeljo se ta omejitev izteka, a kot je danes za televizijo n-tv dejal vodja kabineta kanclerke Merklove Helge Braun, jo bodo zagotovo podaljšali vsaj za teden dni, do 10. maja.

    Do 31. avgusta sicer ostaja v veljavi tudi prepoved javnih dogodkov. Odpovedana sta bila celo berlinski maraton in Oktoberfest, oba načrtovana konec septembra, poroča STA.

    V Nemčiji so ukrepe začeli rahljati 20. aprila, ko so se med drugim po državi odprle manjše in srednje velike trgovine, pa tudi prodajalne koles in avtomobilov. Časovnico novih korakov, ki jih predlaga vlada, bo določila vsaka dežela zase.

    Morebitnih novih odločitev o rahljanju ukrepov po vsej državi pa ni mogoče pričakovati pred novim krogom pogovorov 6. maja. Kot namreč poudarja Merklova, bo šele takrat jasen učinek prvega kroga odpiranja. Krepi se zlasti pritisk na odprtje restavracij, te trenutno ponujajo zgolj hrano, ki jo je mogoče vzeti s seboj, in domačega turizma.

    Razprava o postopnem vračanju v normalnost je v Nemčiji oživela ob upadanju števila novih primerov okužbe v zadnjih tednih. Glede na zadnje podatke so v državi po poročanju dpa doslej potrdili približno 159 tisoč okuženih, nekaj več kot 6.100 ljudi je umrlo, še piše STA.

  • 18:17

    Hrvaška omejila ceno mask

    Najvišja maloprodajna cena medicinskih zaščitnih mask je lahko največ 12 kun (1,6 evra), je določila hrvaška vlada. S ceno mask so dopolnili seznam živil in medicinske zaščitne opreme, ki so ga pripravili marca, da bi preprečili dviganje cen ob pandemiji novega koronavirusa. Število okuženih na Hrvaškem se je povzpelo na 2.076, piše STA.

    Hrvaška vlada želi z današnjo odločitvijo o nadzoru cene zaščitnih mask omogočiti državljanom večjo dostopnost potrebne zaščite opreme glede na rahljanje epidemioloških ukrepov, ki bodo omogočali večje gibanje ljudi na javnih prostorih. Epidemiologi posebej priporočajo uporabo mask v javnem mestnem in primestnem prevozu.

    Na Hrvaškem so od srede do danes do 14. ure zabeležili še 14 obolelih za boleznijo covid-19, medtem ko sta dve osebi umrli. Doslej se je na Hrvaškem okužilo 2.076 ljudi, 69 jih je umrlo. Okrevalo je 1.348 ljudi, poroča STA.

  • 15:58

    Na Japonskem podaljšujejo izredne razmere

     

    Japonski premier Shinzo Abe je danes nakazal, da se v državi obeta podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa. Uvedli so jih 7. aprila, iztekle pa naj bi se 6. maja, a kot danes poročajo tudi japonski mediji, temu najverjetneje ne bo tako. Omenja se možnost podaljšanja do konca maja ali celo za dodaten mesec dni.

    "Težko se je že s 7. majem vrniti v dneve, kakršni so bili prej," je danes dejal Abe. Glede na breme, ki ga v epidemiji nosijo zdravstveni delavci, je trenutno situacijo označil kot zelo resno. "Odkrito moram povedati, da se moramo za določeno obdobje pripraviti na borbo potrpežljivosti," je dodal.

    Gospodarski minister Yasutoshi Nishimura je medtem že potrdil, da se bo vlada o zdravstveni krizi in podaljšanju izrednih razmer v petek posvetovala s strokovnim svetovalnim odborom. Ta je po poročanju japonskih medijev neuradno že dal zeleno luč za podaljšanje izrednih razmer, poroča STA.

    Kdaj naj bi to Abe naznanil, še ni jasno, naj pa ne bi želel čakati do zadnjega, da bi se tako lahko podjetja in institucije ustrezno pripravili.

    Japonska koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Izredne razmere so na Japonskem sprva razglasili za sedem prefektur, a so jih kmalu razširili na vso državo. V primerjavi s številnimi državami v Evropi in drugod ima ukrep na Japonskem omejeno pravno moč. Guvernerjem omogoča, da ljudi pozovejo, naj ostanejo doma, podjetja pa, naj zaprejo vrata. Za neupoštevanje niso zagrožene sankcije.

    Japonski zdravniki sicer menijo, da so izredne razmere učinkovite pri spodbujanju ljudi, naj ostanejo doma. "Japonci ponavadi verjamejo in sledijo navodilom z vrha, pa tudi sledijo temu, kar počnejo drugi," je dejal podpredsednik tokijskega zdravniškega združenja Tohru Kakuta.

    Regionalni guvernerji so že izrazili podporo podaljšanju izrednih razmer, številni predlagajo tudi, naj se datum začetka novega šolskega leta z običajnega aprila prenese na september.

    Japonski je izbruh novega koronavirusa doslej v primerjavi z Evropo in ZDA relativno prizanesel: glede na zadnje podatke so zabeležili približno 14.000 primerov okužb, 415 ljudi je umrlo. A število primerov je začelo konec marca močno naraščati, kar je sprožilo val zaskrbljenosti pred preobremenjenostjo bolnišnic.

    Kritik so bile oblasti deležne tudi zaradi izvajanja dokaj majhnega števila testiranj, zaradi česar bi bilo po mnenju nekaterih dejansko število okuženih lahko precej višje, še piše STA.

  • 15:55

    Hrvaška s strogimi priporočili

    Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil priporočila za začetek vračanja otrok v vrtce in nižje razrede osnovnih šol, ki je načrtovano za 11. maj. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so priporočila hrvaških epidemiologov med najbolj restriktivnimi v Evropi.

    Hrvaška je začela rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronvirusa prejšnji ponedeljek, odpiranje vrtcev in šol je predvideno za 11. maj, kar bo tudi tretji korak v prizadevanjih, da bi znova vzpostavili vsaj del gospodarskih in družbenih dejavnosti, poroča STA.

    Potrdilo, da v družini ni bilo covida-19 in izjava, da nimajo druge možnosti

    Temeljno priporočilo staršem je, da ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo. Otrokom s kroničnimi boleznimi in otrokom, ki živijo s kroničnimi bolniki, so še posebej priporočili, naj ne hodijo v vrtce in šole.

    Ko bodo starši prvi dan pripeljali otroke v vrtce in šole, bodo morali ob potrdilu, da nihče v gospodinjstvu ni zbolel za covidom-19, priložiti izjavo, da starši zaradi delovnih obveznosti nimajo druge možnosti kot poslati otroke v vrtec ali šolo, je danes novinarjem pojasnil direktor HZJZ Krunoslav Capak.

    Epidemiologi spodbujajo nadaljevanje izobraževanja otrok v nižjih razredih osnovne šole na daljavo, ki od sredine marca poteka v sodelovanju s televizijskimi postajami, piše STA.

    Danska otroci | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Zagotoviti morajo medosebno razdaljo dveh metrov in okrepiti higieno

    Pri delu v vrtcih in šolah je treba med otroki in zaposlenimi zagotoviti medsebojno razdaljo dveh metrov kot tudi okrepiti osebno higieno in higieno prostorov. Otroci si bodo morali pred začetkom varstva in pouka obvezno umiti roke. Zaščitnih mask jim ne bo treba nositi.

    Povedali so, da je treba pri otrocih spodbujati medsebojno fizično razdaljo, čeprav se zavedajo, da bo to neizogibno glede na razvojne značilnosti, ki so primerne starosti otrok. Če otrok potrebuje posebno nego, je to treba opraviti v čim krajšem času, so zapisali na spletni strani HZJZ. Vstopu staršev v ustanove se je treba izogniti, ko je to možno.

    Devet otrok in en učitelj oziroma učiteljica

    Priporočajo skupine devetih otrok in ene varuške/učitelja, ki naj čas v vrtcih in šolah preživljajo v enem prostoru. Ob tem spodbujajo varuške/učitelje, naj bodo čim več časa na odprtem. Vsaka skupina naj bi imela svoje stranišče, tudi prehrano jim bodo posebej prinesli pred vhod v prostor. Skupnih prostorov naj ne bi koristili istočasno z drugimi skupinami.

    Med drugim so zapisali, naj učenci ne delijo svoje šolske opreme in pribora s sošolci. Če bo to možno organizirati, naj bi starši ob petkih v vrtce prinesli torbo z opremo, ki bi jo nato uporabili šele po 48 do 72 urah, še navajajo v obsežnih priporočilih, poroča STA.

    Po raziskavi 80 odstotkov staršev še ne bo poslalo otrok nazaj v šole

    Hrvaška ministrica je danes dejala, da so restriktivni ukrepi del priprav na tisto, kar otroke in zaposlene v predšolskih in šolskih ustanovah čaka v prihodnjem šolskem letu. Pripravljajo scenarije, da bodo vsaj dele nekaterih programov v prihodnjem šolskem letu prav tako morali opravili v okviru šole na daljavo.

    Mnogi starši so izrazili nezadovoljstvo, ker so pristojni iz vlade nanje preložili odgovornost za napotitev otrok v vrtce in šole. Zagrebška mestna uprava je v raziskavi med starši ugotovila, da 80 odstotkov vprašanih 11. maja ne namerava poslati svojih otrok v vrtce in šole.

    Pomisleke o izvajanju pouka, ker ne bodo mogli zagotoviti vseh ukrepov, imajo tudi ravnatelji posameznih šol v različnih delih Hrvaške, posebej pa v Zagrebu, kjer so bile mnoge šole poškodovane v marčevskem potresu. Kot še poroča STA, Divjakova ni izključila možnosti, da bodo datum odprtja vrtcev in šol prestavili, če ne bodo zagotovljeni nujni pogoji za izvajanje varstva in pouka v skladu s priporočili epidemiologov.

  • 15:47

    ZDA: 30 milijonov brezposelnih

    Od sredine marca je več kot 30 milijonov Američanov vložilo zahtevke za nadomestilo za brezposelnost. Samo prejšnji teden so prešteli 3,8 milijona novih zahtevkov, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za delo.

    Število zahtevkov za nadomestila se povečuje od sredine marca, ko so zvezne države začele sprejemati ukrepe za zajezitev pandemije koronavirusa. Ti so v veliki meri ustavile gospodarsko aktivnost čez lužo.

    Poročilo je ministrstvo objavilo dan po tem, ko je ministrstvo za trgovino sporočilo, da se je ameriški bruto domači proizvod (BDP) v prvem četrtletju skrčil za 4,8 odstotka.

    Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) medtem v sredo ni posegala v ključno obrestno mero, ki ostaja na ravni med 0,0 in 0,25 odstotka. Opozorila pa je, da bo kriza s koronavirusom močno vplivala na gospodarsko aktivnost, zaposlenost in inflacijo ter da predstavlja "znatno tveganje" za gospodarske obete na srednji rok.

    ZDA, Koronavirus, New York | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 15:45

    Zaradi pandemije v Evropi manj prosilcev za azil

     

    Število prosilcev za azil v Evropi je marca sredi pandemije novega koronavirusa znatno upadlo, je danes sporočil Evropski azilni podporni urad (Easo). Po podatkih urada je bilo marca v EU, na Norveškem, Islandiji, v Lihtenštajnu in Švici vloženih 34.737 prošenj za azil, kar je 43 odstotkov manj kot februarja.

    Easo je v prvih dveh mesecih leta sicer zabeležil "vztrajno visoke ravni prošenj za azil". Februarja so našteli 61.134 vlog, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

    V letu 2019 je število ljudi, ki so v Evropi zaprosili za azil, doseglo 714.000, poroča STA.

    Pred izbruhom novega koronavirusa, ki se je v Evropi začel marca, je večina prosilcev za azil prišla iz Sirije, sledijo Afganistanci, Kolumbijci in Venezuelci. Prosilci iz teh štirih držav predstavljajo 38 odstotkov prošenj v prvih dveh mesecih.

    Easo kot razlog za padec števila prosilcev za azil navaja potovalne omejitve in okrepljen nadzor na mejah za zajezitev širjenja novega koronavirusa, še piše STA.

  • 15:42

    Koronavirus American Airlines pahnil v 2,2-milijardno izgubo

    Ameriški letalski prevoznik American Airlines je v prvem četrtletju zaradi pandemije koronavirusa, ki je močno prizadela letalski sektor, zabeležil 2,2 milijarde dolarjev globoko izgubo. "Še nikoli v zgodovini se naša industrija ni soočila s tako velikim izzivom," je ob objavi rezultatov izpostavil izvršni direktor podjetja Doug Parker.

    V četrtletne rezultate je med drugim vključen odpis starejših letal.

    Poslovanje v času pandemije covida-19 sicer kot nočno moro opisuje večina letalskih družb, poroča STA.

    American Airlines | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Parker je dejal, da so v American Airlines ukrepali hitro in agresivno, s čimer so poskušali izboljšati likvidnost in znižati stroške. Kljub temu je letalski prevoznik beležil 2,2 milijarde dolarjev izgube, medtem ko je v prvem lanskem četrtletju poročal o 185 milijonov dolarjev dobička.

    Prihodki od prodaje so v prvih treh mesecih na letni ravni padli za 19,6 odstotka na 8,5 milijarde dolarjev. V prevozniku sicer pričakujejo, da bodo zaradi nižjih cen nafte, okrnjenih storitev in manjšega števila zaposlenih letos operativne stroške znižal za več kot 12 milijard dolarjev.

    Skoraj 39.000 zaposlenih se je predčasno upokojilo, odšlo na plačan dopust ali pa prostovoljno pristalo na skrajšan delovnik. American Airline je bil s strani ameriške države deležen 5,8 milijarde dolarjev vrednega paketa pomoči, še piše STA.

  • 14:53

    Madžarska stroge ukrepe proti covidu-19 ohranja samo v Budimpešti

    Na Madžarskem bodo ukrepi proti novemu koronavirusu od prihodnjega tedna veljali samo še na območju Budimpešte in županije Pešta, ki obkroža prestolnico, je odločila madžarska vlada. Drugod bodo odpravili omejitev gibanja na javnih krajih. Šole po državi se maja še ne bodo odprle.

    "Prva faza omejevalnih ukrepov se je končala. Vsem se zahvaljujem za zahtevno delo v tej fazi. Naši skupi napori so prispevali k temu, da je madžarski javni zdravstveni sistem znova zmožen obravnavati ogromno bolnikov," je v sredo zvečer po seji vlade poudaril madžarski premier Viktor Orban.

    Dodal je, da je zatiranje virusa prešlo v drugo fazo, v kateri bodo skušali vsi skupaj znova zagnati življenje na Madžarskem. To je treba po njegovih besedah početi postopoma in v skladu z natančno časovnico, so po poročanju STA sporočili iz njegovega kabineta.

    Budimpešta | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

    Po navedbah kabineta bodo od prihodnjega tedna stroge omejitve gibanja veljale samo še v Budimpešti in županiji Pešta, kjer je okoli 70 odstotkov vseh okuženih na Madžarskem. Tam bodo lahko ljudje še naprej dom zapustili samo za odhod na delo, po nakupih ali k zdravniku, navajajo tuje tiskovne agencije.

    V drugih delih države bodo začela veljati nova pravila. Odpravili bodo omejitve delovnega časa trgovin, kavarne in restavracije pa bodo lahko na terasah znova stregle goste. Znova se bodo odprla tudi zunanja kopališča. V trgovinah in na javnem potniškem prometu bosta še naprej obvezna nošenje zaščitne maske in ohranjanje razdalje najmanj enega metra in pol, je pojasnil Orban.

    Vodja njegovega kabineta Gergely Gulyas je ob tem danes dejal, da šol na Madžarskem maja še ne bodo odprli. Do 15. avgusta pa so prepovedani javni dogodki z več kot 500 udeleženci.

    Po novem bo obvezno testiranje za koronavirus vseh bolnikov, ki bodo prišli v bolnišnico ali jo zapustili, in uslužbencev domov za ostarele.

    Na Madžarskem so do danes potrdili 2775 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 312 ljudi. Ozdravelo jih je 581. V obvezni domači karanteni je 10.199 ljudi, še poroča STA.

  • 14:30

    Hrvaška vlada pričakuje skoraj desetodstotni padec BDP

     

    Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos predvidoma skrčil za 9,4 odstotka, je po današnji seji hrvaške vlade sporočil premier Andrej Plenković. Minister za finance Zdravko Marić pričakuje, da se bo hrvaški BDP v letu 2021 okrepil za 6,1 odstotka. Hrvaška vlada predvideva, da bo večina letošnjih gospodarskih kazalcev v rdečem.

    Hrvaški finančni minister Marić je ocenil, da bo primanjkljaj v državnem proračunu letos v višini 6,8 odstotka BDP, kar znaša skoraj 25 milijard kun (3,3 milijarde evrov). V letu 2021 naj bi luknja v državni blagajni predstavljala 2,4 odstotka BDP, poroča STA.

    Glede na napovedi hrvaške vlade, bo hrvaški javni dolg letos dosegel 86,7 odstotka BDP, kar bo za 13,5 odstotka več kot je bilo lani. V letu 2021 pričakujejo znižanje javnega dolga na 83,2 odstotka BDP.

    vlada Hrvaška | Foto: STA , Foto: STA ,

    Vse razen državne potrošnje bo letos imelo negativen predznak, je povedal Marić. Pričakujejo za sedem odstotkov nižjo osebno potrošnjo ter za devet odstotkov manj vlaganj. Letošnje pričakovano znižanje hrvaškega izvoza naj bi doseglo 30 odstotkov, medtem ko bo izvoz manjši za predvidoma 23,4 odstotkov. Letos pričakujejo tudi 0,3-odstotno deflacijo.

    Letos naj bi se število zaposlenih na Hrvaškem skrčilo za 3,3 odstotka, medtem ko naj bi stopnja brezposelnosti dosegla znašala 9,5 odstotka, v prihodnjem letu pa devet odstotna, je še dejal Marić.

    Scenarij hrvaške vlade temelji na pričakovanjih, da bo pandemija novega koronavirusa kratkotrajna. Že takšni obeti pa kažejo najslabšo gospodarsko sliko Hrvaške po vojni v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja, še piše STA.

  • 13:48

    Države rahljajo ukrepe

    Ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 določene ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v prihodnjih dneh, navaja WHO.

    Določena določila, namenjena zajezitvi covida-19, sta opustili tudi najhuje prizadeti evropski državi Italija in Španija. Pri tem pa so se jima med drugim pridružile Avstrija, Nemčija in tudi Slovenija.

    Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je ob tem posvaril, da v boju proti koronavirusu ne sme priti do popuščanja. "Kot sem dejal že pred tem: Ta virus je neizprosen. Še naprej moramo biti pozorni, vztrajni in potrpežljivi," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

    Države morajo biti pripravljene tudi na ponovno zaostritev ukrepov, če bi bilo to potrebno, je poudaril.

    Kluge je izpostavil, da razmere glede koronavirusa v Evropi ostajajo resne. V zahodni Evropi je bil plato pandemije že dosežen, medtem ko na vzhodu krivulja še naprej raste. V Belorusiji in Rusiji se število primerov novega koronavirusa še povečuje, v Turčiji pa so se razmere stabilizirale, je pojasnil. (STA)

  • 12:54

    Conte poziva Italijane k potrpežljivosti

    Italijanski premier Giuseppe Conte je danes v nagovoru v parlamentu pozval Italijane k potrpežljivosti v spopadanju z novim koronavirusom. Napovedal je, da bodo omejevalne ukrepe sproščali le počasi, saj epidemija še ni pri koncu. "Jasno moram povedati, da vlada ne more zagotoviti hitre vrnitve v normalnost," je dejal.

    Najpomembnejša naloga vlade je zagotovitev javnega zdravja. "Ne smemo dopustiti, da bi bile dosedanje žrtve zaman zaradi neprevidnega ravnanja v tej novi fazi. Čas, da bi vse spet odprli, še ni napočil," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Conte v nagovoru v parlamentu v Rimu.

    Napovedal je, da bodo v naslednjem mesecu v državi izvedli testiranje prisotnosti protiteles na koronavirus pri skupno 150.000 ljudeh. "Če se bo število okužb povečalo, moramo biti pripravljeni na novo vzpostavitev ostrejših omejevalnih ukrepov," je posvaril italijanski premier. "V tej fazi bomo morali živeti z virusom. Covid-19 še ni iztrebljen," je dejal.

    S ponedeljkom bodo nekaj ukrepov sicer sprostili, ampak v dogovoru z deželnimi oblastmi. Pri tem bodo upoštevali specifično epidemiološko situacijo v posamezni deželi. Je pa Conte opozoril deželne oblasti, naj ne odpravljajo določenih omejevalnih ukrepov same, brez posvetovanja z vlado v Rimu.

    Napovedal pa je tudi nov, tretji paket ukrepov za pomoč gospodarstvu in družinam, ki bo vreden 15 milijard evrov. Pomoč naj bi bila namenjena predvsem turističnemu in gostinskemu sektorju, ki sta bila zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev koronavirusa močno prizadeta. Posebno pomoč naj bi tokrat zagotovili tudi samozaposlenim, še navaja APA.

    Italija je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji koronavirusa. Doslej so zabeležili več kot 27.000 smrtnih žrtev covida-19. (STA)

  • 12:53

    V Španiji manj kot 300 žrtev

    V Španiji so v preteklem dnevu našteli 268 žrtev novega koronavirusa, kar je najmanj od 20. marca. V tej državi je do zdaj bolezni covid-19, ki jo povzroča ta virus, podleglo 24.543 ljudi.

    Španija, ki se pripravlja na rahljanje strogih omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa, je po številu smrtnih primerov na četrtem mestu za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo.

    Dnevno število žrtev se v Španiji že pet dni zapored giblje okoli 300. Številka v zadnjih 24 urah je najmanjša od 20. marca, ko so našteli 235 smrtnih primerov.

    Do zdaj so potrdili 213.435 primerov okužbe z novim koronavirusom, več kot 112.000 ljudi je okrevalo.

    Strokovnjaki menijo, da je epidemija v Španiji vrh doživela 2. aprila, ko je v 24 urah umrlo 950 ljudi. Od takrat se število žrtev postopoma zmanjšuje.

    V 47-milijonski državi od 14. marca veljajo strogi omejitveni ukrepi. Od doma gredo lahko v trgovino po hrano, v lekarno po zdravila ali na sprehod s psom samo odrasli.

    Vlada je minuli teden ukrepe podaljšala do 9. maja, je pa premier Pedro Sanchez v torek predstavil načrt postopnega rahljanja omejitev v štirih fazah, ki bodo sklenjene konec junija. (STA)

  • 12:38

    Rusija: že sto tisoč okuženih

    V Rusiji je število primerov okužbe z novim koronavirusom danes preseglo 100.000. Kot so sporočile oblasti, so v zadnjih 24 urah potrdili 7099 okužb.

    Po podatkih vladne informacijske strani o koronavirusu so v državi do zdaj potrdili 106.498 primerov okužbe in 1073 smrtnih žrtev covida-19.

    Rusija je po številu okuženih nedavno prehitela Kitajsko in Iran in je zdaj na osmem mestu na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Ob stalnem naraščanju okužb po nekaj tisoč na dan je ruski predsednik Vladimir Putin ta teden opozoril, da razmere ostajajo zelo težke. Po njegovih besedah je Rusiji uspelo upočasniti širjenje virusa, je pa opozoril, da "nas to ne sme pomiriti".

    Ruski zdravniki se pritožujejo zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov, zaposlene v zdravstvu pa skrbi vse večje število mrtvih med zdravstvenim osebjem.

    Kremelj je ta teden podaljšal dela prosto obdobje do 11. maja. Rusom od 30. marca ni treba v službo, a bodo vseeno prejeli plače.

    Kljub naraščanju števila okužb je Putin v sredo napovedal, da bodo sredi maja začeli postopoma rahljati omejitvene ukrepe.

    Premier Mihail Mišustin je sicer v sredo podaljšal prepoved vstopa v državo za tujce, ki bi se iztekla danes, dokler se epidemiološke razmere ne bodo izboljšale.

    Pandemija je odnesla več pomembnih dogodkov v Rusiji. Putin je odpovedal veliko vojaško parado ob 75. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, ki bi morala potekati 9. maja. Kremelj je odpovedal tudi referendum o ustavnih spremembah, po katerih bo lahko Putin ostal na oblasti še vrsto let. (STA)

  • 12:37

    V Italiji uporaba aplikacije

    Italijanska vlada je na nočni seji odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje stikov okuženih z novim koronavirusom. Aplikacija, imenovana Immuni, ne bo obvezna, vendar vlada opozarja, da bo učinkovita samo, če si jo bo naložila vsaj polovica prebivalstva.

    Aplikacija bo omogočala uporabniku, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus, da ljudi, s katerimi je bil v tesnem stiku, opozori z anonimnim sporočilom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Za zagotavljanje zasebnosti aplikacija ne bo uporabljala tehnologije za določanje lokacije, temveč bo zaznala bližnji telefon z bluetoothom, ki bo moral biti zato ves čas vključen.

    Vlada je zagotovila, da ljudje, ki ne bodo želeli uporabljati aplikacije, ne bodo na noben način kaznovani. Podatke iz aplikacije bodo hranile ali jih obdelovale samo javne ali državne institucije.

    Po poročanju medijev bo aplikacija nared do sredine maja.

    Nekdanji prvi mož telekomunikacijske družbe Vodafone in vodja vladne svetovalne skupine za pripravo načrta za sproščanje omejitvenih ukrepov Vittorio Colao je poudaril, da je treba aplikacijo zagnati do konca maja.

    "Če jo bodo imeli do poletja vsi ali skoraj vsi, dobro. Drugače od nje ne bo veliko koristi," je izjavil za časnik Corriere della Sera.

    Italija je med najbolj prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa. Do srede so našteli 27.682 žrtev covida-19, potrdili pa 203.591 okužb. (STA)

  • 09:41

    V Srbiji krajša policijska ura

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki. Glede na njegov predlog bo trajala od danes od 18. ure do sobote do 5. ure. V soboto in nedeljo bo prepoved gibanja od 18. do 5. ure.

    Aleksandar Vučić | Foto: STA , Foto: STA ,

    Vučić prav tako ni izključil možnosti ukinitve izrednih razmer prihodnji petek, poročajo tuje tiskovne agencije. V Srbiji so izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli 15. marca.

    V pogovoru za srbsko radiotelevizijo je spomnil, da je eden od pogojev za to, da je delež okuženih glede na število testiranih nekaj dni zapored pod petimi odstotki. Zdaj je že drugi dan zapored okoli štiri odstotke, je dodal.

    Glede gospodarskega okrevanja Srbije po epidemiji je Vučić dejal, da bi država, če ne bi bilo te krize, v prvem četrtletju beležila 6,2-odstotno gospodarsko rast. Po njegovih besedah je "udarec" ob epidemiji dobro sprejela, saj je pred tem z reformami okrepila svoj finančni sistem.

    "Iz te krize bomo izstopili veliko bolje kot nekatere druge države v Evropi," je zatrdil Vučić in ocenil, da bi bila lahko Srbija med prvimi tremi po stopnji rasti v Evropi.

    Navedel je, da je v prvih dneh epidemije brez službe ostalo okoli 12.000 ljudi, a se jih je po objavi vladnih ukrepov za okrevanje gospodarstva skoraj 9000 vrnilo na delo.

    Napovedal je, da se bo 7. maja začelo obljubljeno izplačilo minimalnih plač malim podjetjem in podjetnikom, ki jih je kriza neposredno prizadela, za kar je vlada zagotovila okoli 300 milijonov evrov.

    Srbski predsednik je še napovedal, da bo država zaradi posledic pandemije na turistično industrijo razdelila 400.000 vavčerjev za aranžmaje v domačem turizmu, s čimer želi spodbuditi državljane, da poletne počitnice preživijo v Srbiji. (STA)

  • 09:05

    Francoski BDP se je v prvem četrtletju skrčil za 5,8 odstotka

    Francoski bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem letošnjem četrtletju skrčil za 5,8 odstotka, s čimer je Francija uradno zašla v recesijo. Ta je predvsem posledica sprejetja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, podatke tamkajšnjega statističnega urada. (STA)

  • 09:02

    Nemčija: za verske obrede

    Nemško ustavno sodišče je v sredo razveljavilo prepoved verskih obredov v cerkvah, mošejah, sinagogah in drugih verskih skupnostih, ki so jo sprejeli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot je razsodilo sodišče, so mogoče izjeme, če so sprejeti ustrezni preventivni ukrepi za preprečitev okužb.

    Sodišče je razsojalo v primeru pritožbe muslimanske skupnosti iz nemške zvezne dežele Spodnja Saška, ki "namerava izvesti petkove molitve (...) v preostalih tednih ramazana", islamskega postnega meseca. Sodišče je tudi odredilo, da mora Spodnja Saška tožniku povrniti vse nastale stroške, je razvidno iz razsodbe, ki je objavljena na spletnih straneh nemškega ustavnega sodišča.

    Sodišče je še razsodilo, da prepoved verskih obredov pomeni "hudo kršitev verske svobode". Hkrati so sodniki opozorili na dejstvo, da pri prepovedi ni bilo mogoče zaprositi za izjemo. Ocenili so, da so izjeme mogoče, če je "mogoče zanesljivo zagotoviti, da ne bo prišlo do povečanega tveganja za okužbe". Ob tem je sodišče naštelo možne načine, ki jih je mošeja predlagala za zmanjšanje tveganja za okužbo, kot so prepoved petja, obvezna uporaba zaščitnih mask ter posebna označena območja, ki so rezervirana za molitev.

    Po oceni sodišča je bila kršitev verskih pravic "še posebej velika v zvezi s petkovimi molitvami med ramazanom", čeprav razsodba nemškega ustavnega sodišča velja tudi za "cerkve, sinagoge in druge verske skupnosti".

    V Nemčiji so prepoved verskih zborovanj sprejeli sredi marca v okviru prvega paketa ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Večina zveznih držav je omenjeno prepoved podprla. Odločitev nemškega ustavnega sodišča glede Spodnje Saške po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prinaša nacionalni presedan.

    Nemško ustavno sodišče je omenjeno odločitev objavilo le dan pred današnjim srečanjem nemške kanclerke Angele Merkel z ministrskimi predsedniki posameznih nemških zveznih dežel, na katerem bodo govorili o sedanjih ukrepih za boj proti novemu koronavirusu, vključno s tistimi, ki zadevajo verske obrede.

    Nemčija je ukrepe začela rahljati minuli teden, ko je dovolila ponovno odprtje trgovin, ki so manjše od 800 kvadratnih metrov. Omilitev ukrepov je sprožila pozive k nadaljnjemu rahljanju ukrepov, vključno s tistimi, ki zadevajo verske skupnosti. (STA)

  • 07:59

    Dobre novice iz Južne Koreje

    V Južni Koreji danes prvič od začetka epidemije novega koronavirusa niso zabeležili novega primera lokalne okužbe. V avstralskem glavnem mestu pa trenutno ne beležijo nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.

    Južna Koreja | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V Južni Koreji so prvi primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili že 20. januarja. V začetku februarja so nato že sprejeli prve ukrepe in potnikom iz kitajske province Hubei prepovedali vstop v državo. Do danes so v Južni Koreji zabeležili 10.765 primerov okužbe, umrlo pa je 247 ljudi.

    Nevarnosti še ni konec

    Velike zasluge za uspešno zajezitev širjenja virusa gre v Južni Koreji pripisati množičnemu testiranju in kulturi nošenja mask, ki je v azijskih državah bolj razvita. A južnokorejski zdravniki opozarjajo, da nevarnost ni mimo, da se bo virus prav zagotovo vrnil. Ljudi zato pozivajo, naj še naprej vzdržujejo socialno distanco, se ne zbirajo v večjih skupinah in ostanejo doma, kolikor je to mogoče. 

    V glavnem mestu Avstralije so virus izrinili

    Še ena dobra novica pa prihaja iz Avstralije, natančneje iz Canberre, ki ima 426 tisoč prebivalcev. Do zdaj so zabeležili le 106 primerov in tri smrti. V četrtek je zaradi koronavirusa okreval še zadnji oboleli, tako da v tem predelu države za zdaj ne beležijo primerov koronavirusa. V Avstraliji so sicer okužbo z novim koronavirusom do zdaj potrdili pri 6.752 ljudeh, 91 jih je umrlo. 

  • 07:00

    V ZDA že 61 tisoč mrtvih

    V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covid-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot iz Washingtona po mesecu dni.

    Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. Arizona je sicer podaljšala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma do 15. maja.

    Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle.

    Indijansko pleme Navajo je sicer medtem svojim pripadnikom za konec tedna prepovedalo zapustiti domove oziroma rezervat, ki leži na 70.000 kvadratnih kilometrih med Arizono, Utahom in Novo Mehiko. Med Indijanci Navajo je 1873 okuženih, za covid-19 pa jih je umrlo 60.

    Zvezna država New York, kjer je bilo do sinoči skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih ventilatorjev drugim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu odplula nazaj domov v Norfolk ali kam drugam.

    V mestu New York, kjer je bilo do sinoči 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice tovornjakov za selitev U-Haul. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.

    Iz Los Angelesa poročajo, da je v zveznem zaporu Terminal Island polovica od 1055 zapornikov okužena s koronavirusom, dva pa sta umrla. Večina zapornikov naj bi bila sicer asimptomatična.

    Razne skupine in celo cerkvene organizacije pa pozivajo guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma, naj začasno odpravi visok davek na prodajo marihuane.

    V Kaliforniji je marihuana legalizirana od leta 2018, država pa pobira 50-odstotni davek na prodajo. Zaradi koronavirusa je prizadeta tudi ta industrija in narašča bojazen, da se bo prodaja zaradi visokih davkov in krize spet preselila na nezakoniti črni trg. (STA)

"Obveščevalna skupnost bo še naprej temeljito raziskovala nove informacije in obveščevalne podatke, da ugotovi, ali se je izbruh zgodil prek stika z okuženimi živalmi ali pa po nesreči v laboratoriju v Wuhanu," je sporočil urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Še dve žrtvi. Beovićeva: Epidemije ne bo konec še kakšno leto. #video

Prevladujoča teorija na osnovi dostopnih podatkov je, da je virus nastal sam od sebe na tržnici v kitajskem Wuhanu, kjer se v sanitarno grozljivih razmerah trguje z živimi ali mrtvimi eksotičnimi živalmi. Glavni sum je padel na netopirje, ki naj bi virus prenesli na človeka. Podobno se je doslej zgodilo z virusoma sars in ebola, poroča STA.

Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg te prevladujoče teorije po svetu kroži še več drugih teorij. Ena je, da so Kitajci razvijali neke vrste biološko orožje, a jim je zadeva ušla izpod nadzora, po drugi strani pa, da so krivci Američani oziroma ameriška vojska. Obe teoriji sta dobili krila, ko je začela vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa za pandemijo koronavirusa kriviti Kitajsko, ta pa je ZDA vrnila z nasprotno obtožbo.

New York Times je poročal, da je Trump obveščevalnim agencijam naročil, naj temeljito raziščejo teorijo o namernem razvoju virusa v kitajskem laboratoriju. Obveščevalna skupnost ZDA je z današnjim sporočilom za javnost nakazala, da se ne želi vplesti v politična preigravanja, še piše STA.

maska podvodna koronavirus ukc maribor
Novice Zdravstveni delavci se bodo lahko zaščitili s podvodnimi maskami #foto

Z novim koronavirusom okužen tudi ruski premier

Ruski premier Mihail Mišustin je danes sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Da bi zaščitil preostale člane vlade, bo odšel v samoizolacijo. Na položaju predsednika vlade naj bi ga v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov. Putin mu je zaželel hitro okrevanje in zagotovil, da vladne odločitve ne bodo sprejete brez njegovega sodelovanja ali mnenja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Mihailu Mišustinu že zaželel hitro okrevanje. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je Mihailu Mišustinu že zaželel hitro okrevanje. Foto: Reuters "Pravkar sem izvedel, da je bil test na koronavirus, ki sem ga naredil, pozitiven," je v videosporočilu dejal Mišustin.

Rusija je v pandemiji novega koronavirusa hudo prizadeta in število okužb stalno narašča po več tisoč na dan. Prav danes je v državi število primerov okužbe preseglo 100 tisoč. Umrlo je več kot tisoč ljudi.

Ruski zdravniki se pritožujejo zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov, zaposlene v zdravstvu pa skrbi vse večje število smrtnih žrtev med zdravstvenim osebjem.

Kljub naraščanju števila okužb je Putin v sredo napovedal, da bodo sredi maja začeli postopoma rahljati omejitvene ukrepe.

Mišustin je sicer v sredo podaljšal prepoved vstopa v državo za tujce, ta bi se iztekla danes, dokler se epidemiološke razmere ne bodo izboljšale.

54-letni Mišustin je položaj premierja prevzel januarja. Putina v zadnjem obdobju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni bilo videti v njegovi družbi. Od začetka aprila - potem ko so pri enem od zdravnikov, s katerim se je srečal, potrdili okužbo z novim koronavirusom - je Putin redno opravljal videopogovore tako s člani vlade kot regionalnimi guvernerji.

ZDA koronavirus
Novice Slovenski infektolog o bolezni covid-19: Lahko se zgodi nepričakovana in nenadna odpoved dihanja

Velika Britanija po številu mrtvih vse bolj podobna Italiji

V zadnjih 24 urah je na Otoku za boleznijo covid-19 umrlo še 674 ljudi, skupno že 26.711, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo.

V britansko statistiko so namreč zdaj prvič vključili tudi smrti zaradi bolezni covid-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi novega koronavirusa v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah.

 

 

Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih, navaja STA. | Foto: Reuters Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih, navaja STA. Foto: Reuters

Johnson: Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije koronavirusa

Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije novega koronavirusa, je danes zagotovil britanski premier Boris Johnson in dodal, da krivulja zdaj upada. Napovedal je, da bo vlada prihodnji teden predstavila podroben načrt rahljanja zajezitvenih ukrepov.

Dosedanje izkušnje z zdravstveno krizo je primerjal z vožnjo skozi alpski predor, na koncu katerega pa so sedaj ugledali sončno svetlobo. "Ključnega pomena je, da ne izgubimo nadzora in zadenemo v drugo in večjo goro," je ponazoril. | Foto: Reuters Dosedanje izkušnje z zdravstveno krizo je primerjal z vožnjo skozi alpski predor, na koncu katerega pa so sedaj ugledali sončno svetlobo. "Ključnega pomena je, da ne izgubimo nadzora in zadenemo v drugo in večjo goro," je ponazoril. Foto: Reuters Kot je zatrdil Johnson, število sprejemov v bolnišnico upada, prav tako število bolnikov na intenzivni negi. Glavni strokovni svetovalec vlade Patrick Vallance je tudi zatrdil, da je stopnja prenašanja okužb upadla pod ena, kar pomeni, da vsak okuženi naknadno okuži manj kot enega človeka.

Premier obljublja, da bo država premagala bolezen z odločnostjo in iznajdljivostjo, vključno s prizadevanji za razvoj cepiva.

Za prihodnji teden je obljubil predstavitev obsežnega vladnega načrta ponovnega zagona gospodarstva, vračanja otrok v šole, obnove prevozov in zagotavljanja varnosti na delovnih mestih. Načrt naj bi temeljil na znanosti, sam pa si bo prizadeval okrog njega zgraditi največje mogoče politično soglasje.

Največ ljudi v Evropi je umrlo v Italiji

V Italiji je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa zaradi bolezni covid-19 doslej umrlo 27.682 ljudi. Na tretjem mestu je Španija s 24.275 smrtnimi primeri zaradi te bolezni.

Johnsonova vlada deležna številnih kritik

Konservativna britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona je deležna vse večjih kritik zaradi svojega odgovora na pandemijo. Očitajo ji, da je predolgo čakala z ukrepi za zajezitev okužb. Prav tako v državi še vedno primanjkuje zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Hudih kritik je deležno tudi dejstvo, da v državi v primerjavi s preostalimi državami sveta opravijo zelo malo testiranj na okužbo z novim koronavirusom. V Veliki Britaniji so si sicer zastavili cilj, da bodo do konca aprila opravili 100 tisoč testov na dan, a jim tega ne bo uspelo uresničiti. Do srede so v državi opravili zgolj tretjino zastavljenega dnevnega cilja, piše STA.

Ne spreglejte