Četrtek,
30. 4. 2020,
6.28

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

8

Natisni članek

Avstralija Južna Koreja Koronavirus

Četrtek, 30. 4. 2020, 6.28

4 leta

Obveščevalci ZDA: Novega koronavirusa ni ustvaril človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

8

Urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA je sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus "ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen". Še vedno proučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija.

"Obveščevalna skupnost bo še naprej temeljito raziskovala nove informacije in obveščevalne podatke, da ugotovi, ali se je izbruh zgodil prek stika z okuženimi živalmi ali pa po nesreči v laboratoriju v Wuhanu," je sporočil urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Še dve žrtvi. Beovićeva: Epidemije ne bo konec še kakšno leto. #video

Prevladujoča teorija na osnovi dostopnih podatkov je, da je virus nastal sam od sebe na tržnici v kitajskem Wuhanu, kjer se v sanitarno grozljivih razmerah trguje z živimi ali mrtvimi eksotičnimi živalmi. Glavni sum je padel na netopirje, ki naj bi virus prenesli na človeka. Podobno se je doslej zgodilo z virusoma sars in ebola, poroča STA.

Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg te prevladujoče teorije po svetu kroži še več drugih teorij. Ena je, da so Kitajci razvijali neke vrste biološko orožje, a jim je zadeva ušla izpod nadzora, po drugi strani pa, da so krivci Američani oziroma ameriška vojska. Obe teoriji sta dobili krila, ko je začela vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa za pandemijo koronavirusa kriviti Kitajsko, ta pa je ZDA vrnila z nasprotno obtožbo.

New York Times je poročal, da je Trump obveščevalnim agencijam naročil, naj temeljito raziščejo teorijo o namernem razvoju virusa v kitajskem laboratoriju. Obveščevalna skupnost ZDA je z današnjim sporočilom za javnost nakazala, da se ne želi vplesti v politična preigravanja, še piše STA.

maska podvodna koronavirus ukc maribor
Novice Zdravstveni delavci se bodo lahko zaščitili s podvodnimi maskami #foto

Z novim koronavirusom okužen tudi ruski premier

Ruski premier Mihail Mišustin je danes sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Da bi zaščitil preostale člane vlade, bo odšel v samoizolacijo. Na položaju predsednika vlade naj bi ga v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov. Putin mu je zaželel hitro okrevanje in zagotovil, da vladne odločitve ne bodo sprejete brez njegovega sodelovanja ali mnenja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Mihailu Mišustinu že zaželel hitro okrevanje. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je Mihailu Mišustinu že zaželel hitro okrevanje. Foto: Reuters "Pravkar sem izvedel, da je bil test na koronavirus, ki sem ga naredil, pozitiven," je v videosporočilu dejal Mišustin.

Rusija je v pandemiji novega koronavirusa hudo prizadeta in število okužb stalno narašča po več tisoč na dan. Prav danes je v državi število primerov okužbe preseglo 100 tisoč. Umrlo je več kot tisoč ljudi.

Ruski zdravniki se pritožujejo zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov, zaposlene v zdravstvu pa skrbi vse večje število smrtnih žrtev med zdravstvenim osebjem.

Kljub naraščanju števila okužb je Putin v sredo napovedal, da bodo sredi maja začeli postopoma rahljati omejitvene ukrepe.

Mišustin je sicer v sredo podaljšal prepoved vstopa v državo za tujce, ta bi se iztekla danes, dokler se epidemiološke razmere ne bodo izboljšale.

54-letni Mišustin je položaj premierja prevzel januarja. Putina v zadnjem obdobju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni bilo videti v njegovi družbi. Od začetka aprila - potem ko so pri enem od zdravnikov, s katerim se je srečal, potrdili okužbo z novim koronavirusom - je Putin redno opravljal videopogovore tako s člani vlade kot regionalnimi guvernerji.

ZDA koronavirus
Novice Slovenski infektolog o bolezni covid-19: Lahko se zgodi nepričakovana in nenadna odpoved dihanja

Velika Britanija po številu mrtvih vse bolj podobna Italiji

V zadnjih 24 urah je na Otoku za boleznijo covid-19 umrlo še 674 ljudi, skupno že 26.711, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo.

V britansko statistiko so namreč zdaj prvič vključili tudi smrti zaradi bolezni covid-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi novega koronavirusa v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah.

 

 

Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih, navaja STA. | Foto: Reuters Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih, navaja STA. Foto: Reuters

Johnson: Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije koronavirusa

Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije novega koronavirusa, je danes zagotovil britanski premier Boris Johnson in dodal, da krivulja zdaj upada. Napovedal je, da bo vlada prihodnji teden predstavila podroben načrt rahljanja zajezitvenih ukrepov.

Dosedanje izkušnje z zdravstveno krizo je primerjal z vožnjo skozi alpski predor, na koncu katerega pa so sedaj ugledali sončno svetlobo. "Ključnega pomena je, da ne izgubimo nadzora in zadenemo v drugo in večjo goro," je ponazoril. | Foto: Reuters Dosedanje izkušnje z zdravstveno krizo je primerjal z vožnjo skozi alpski predor, na koncu katerega pa so sedaj ugledali sončno svetlobo. "Ključnega pomena je, da ne izgubimo nadzora in zadenemo v drugo in večjo goro," je ponazoril. Foto: Reuters Kot je zatrdil Johnson, število sprejemov v bolnišnico upada, prav tako število bolnikov na intenzivni negi. Glavni strokovni svetovalec vlade Patrick Vallance je tudi zatrdil, da je stopnja prenašanja okužb upadla pod ena, kar pomeni, da vsak okuženi naknadno okuži manj kot enega človeka.

Premier obljublja, da bo država premagala bolezen z odločnostjo in iznajdljivostjo, vključno s prizadevanji za razvoj cepiva.

Za prihodnji teden je obljubil predstavitev obsežnega vladnega načrta ponovnega zagona gospodarstva, vračanja otrok v šole, obnove prevozov in zagotavljanja varnosti na delovnih mestih. Načrt naj bi temeljil na znanosti, sam pa si bo prizadeval okrog njega zgraditi največje mogoče politično soglasje.

Največ ljudi v Evropi je umrlo v Italiji

V Italiji je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa zaradi bolezni covid-19 doslej umrlo 27.682 ljudi. Na tretjem mestu je Španija s 24.275 smrtnimi primeri zaradi te bolezni.

Johnsonova vlada deležna številnih kritik

Konservativna britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona je deležna vse večjih kritik zaradi svojega odgovora na pandemijo. Očitajo ji, da je predolgo čakala z ukrepi za zajezitev okužb. Prav tako v državi še vedno primanjkuje zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Hudih kritik je deležno tudi dejstvo, da v državi v primerjavi s preostalimi državami sveta opravijo zelo malo testiranj na okužbo z novim koronavirusom. V Veliki Britaniji so si sicer zastavili cilj, da bodo do konca aprila opravili 100 tisoč testov na dan, a jim tega ne bo uspelo uresničiti. Do srede so v državi opravili zgolj tretjino zastavljenega dnevnega cilja, piše STA.