Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2020,
18.26

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

25

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Infekcijska klinika

Četrtek, 30. 4. 2020, 18.26

3 leta, 11 mesecev

Slovenski infektolog o bolezni covid-19: Lahko se zgodi nepričakovana in nenadna odpoved dihanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

25

ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi koronavirus pri bolnikih prizadene predvsem pljuča, kar se pri nekaterih lahko zgodi precej prikrito. Gre za tako imenovani pojav tihe hipoksemije, ko se lahko zdravstveno stanje pri bolniku z na videz blago potekajočo boleznijo hitro spremeni v kritično, ob tem pa je potrebna urgentna hospitalizacija, je za STA navedel Janez Tomažič iz UKC Ljubljana.

Kot je povedal Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, lahko včasih okužba pljuč pri bolnikih z novim koronavirusom poteka zelo prikrito. To ni zelo pogosto, mogoče pa je pri vsakem bolniku, poroča STA.

Bolnik je v navidezno dobrem stanju in se ne zaveda, da se na pljučih dogajajo hude bolezenske spremembe. Tudi do deset dni lahko precej normalno deluje in rahlo hitrejšega dihanja ne opazi niti sam niti ga ne opazi okolica. Zaradi navidezno dobrega stanja ni hospitaliziran in je aktiven bolj, kot bi smel biti.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Še dve žrtvi. Beovićeva: Epidemije ne bo konec še kakšno leto. #video

Nujna je hospitalizacija

Janez Tomažič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Nato pa se nenadoma pojavi dihalna stiska, odpoved dihanja, je pojasnil Tomažič. V tem primeru je nujno potrebna hospitalizacija, in sicer v intenzivno enoto. Ker je poslabšanje tihe hipoksemije včasih zelo hitro in intenzivno, bolnik lahko umre, še preden pride v bolnišnico.

Ta oblika bolezni covid-19 je nevarna predvsem za bolnike, ki imajo na začetku razmeroma blago obliko bolezni in zato niso hospitalizirani, pozneje pa bolezen tiho in neopazno napreduje. Tiha hipoksemija se lahko sicer zgodi vsem bolnikom, vendar so tisti v bolnišnicah pod stalnim nadzorom, zato so diagnoza in potrebni ukrepi pravočasni. Spremljajo njihov srčni utrip in nasičenost krvi s kisikom. Če opazijo tendenco hujšega poslabšanja, je treba bolnika prestaviti v intenzivno enoto zdravljenja. Včasih kljub ustreznim ukrepom tragičnega konca ni mogoče preprečiti niti v enoti intenzivnega zdravljenja, je za STA dodal Tomažič.

maska podvodna koronavirus ukc maribor
Novice Zdravstveni delavci se bodo lahko zaščitili s podvodnimi maskami #foto

Nevarnejša predvsem za bolnike, starejše od 60 let

Po njegovih besedah je tiha hipoksemija nevarna predvsem za starejše od 60 let, za bolnike z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo ali drugo komorbidnostjo in za bolnike z imunskimi motnjami. Pojavi se lahko tudi pri mlajših, čeprav manj pogosto.

V Sloveniji niso opazili množičnega pojava tihe hipoksemije, ker epidemija ni zelo obsežna. Zaradi tega je mogoče poskrbeti tudi za starejše in ranljivejše osebe. Velik del jih je lahko v bolnišnicah, kjer njihovo stanje redno nadzirajo.

Respiratorji UKC Maribor | Foto: UKC Maribor Foto: UKC Maribor

Natančnega vzroka ne poznajo

Kot je dejal Tomažič, natančnega razloga za tiho hipoksemijo ne poznajo. Za pojav najbrž obstaja več vzrokov. S poznavanjem patofizioloških sprememb v pljučih pri tovrstni obliki bolezni covid-19 bi bilo tudi podporno zdravljenje lahko bolj ustrezno in učinkovito.

Opozoril je še, da je število bolnikov trenutno upadlo, vendar se lahko zaradi sprostitve ukrepov pojavi drugi val okužb. Če bo število spet naraslo, bo treba biti še bolj pozoren na tiho hipoksemijo, po njegovih besedah "tiho ubijalko".

Ne spreglejte