Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2020,
7.21

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Izrael epidemija Koronavirus ZDA

Sreda, 29. 7. 2020, 7.21

3 leta, 9 mesecev

ZDA in Japonska z novima žalostnima mejnikoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
ZDA | V ZDA je v zadnjem dnevu umrlo 1.952 ljudi, kar je največ po dveh mesecih in pol. | Foto Reuters

V ZDA je v zadnjem dnevu umrlo 1.952 ljudi, kar je največ po dveh mesecih in pol.

Foto: Reuters

V ZDA je v torek za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 1.592 ljudi, kar je največ po dveh mesecih in pol, je razvidno iz podatkov Univerze Johnsa Hopkinsa, ki so jih objavili v sredo. Na Japonskem so medtem danes prvič od začetka pandemije potrdili več kot tisoč novih okužb. S tem so v deželi vzhajajočega sonca presegli torkov rekord, ko so zabeležili 982 novih primerov okužb.

V ZDA so potrdili že več kot 60 tisoč novih primerov novega koronavirusa. Skupno so v najbolj prizadeti državi v pandemiji bolezni covid-19 doslej potrdili 4,35 milijona okužb in 149.256 smrti.

ZDA
Novice Republikanci predlagajo tisoč milijard dolarjev za okrevanje ZDA

Nekateri na rezultate testov čakajo tudi teden dni

Strokovnjaki v ZDA pa opozarjajo na zamude pri analiziranju in objavi rezultatov testov na novi koronavirus. Zaradi dolgih čakalnih dob v nekaterih delih ZDA lahko dobijo potencialni okuženi rezultat tudi šele po enem tednu. Dlje ko mora oseba čakati na rezultat, težje je izslediti njene stike, ki so tudi lahko okuženi.

V ZDA so do zdaj skupaj potrdili 4,35 milijona okužb in 149.256 smrti zaradi bolezni covid-19. | Foto: Reuters V ZDA so do zdaj skupaj potrdili 4,35 milijona okužb in 149.256 smrti zaradi bolezni covid-19. Foto: Reuters

Iz podjetja Quest Diagnostic, ki se ukvarja s testi, so sporočili, da je razlog za zamude vztrajno visoko povpraševanje po testih. Svojih zmogljivosti pa ne morejo razširiti, saj imajo težave s pomanjkljivo oskrbo z nekaterimi nujnimi kemikalijami, piše STA.

ZDA koronavirus
Novice Novi koronavirus se v ZDA ne ustavlja: potrdili več kot 70 tisoč novih okužb

Na Japonskem prvič več kot tisoč novih okužb s koronavirusom

Na Japonskem so medtem danes potrdili 1.259 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je to število prvič do zdaj dnevno preseglo tisoč oseb. V Tokiu so zabeležili 250 novih primerov, kar je že peti dan zapored, da je število novih okužb preseglo dvestotico. 25. maja, ko so se v japonski prestolnici končale izredne razmere, so jih na primer našteli le osem.

Tokijska guvernerka Juriko Koike je že sredi julija dvignila stopnjo ogroženosti zaradi koronavirusa na najvišjo in pozvala 14 milijonov prebivalcev, naj se odpovejo nenujnim odhodom v druge prefekture. V sredo je sicer šest prefektur, vključno z Osako in Ajčijem, poročalo o doslej najvišjem dnevnem številu novih okužb. V Osaki so jih potrdili 221, v Ajčiju pa 167, poroča STA.

Na Japonskem so danes potrdili 1259 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je to število na dnevni bazi prvič do zdaj preseglo število tisoč.  | Foto: Reuters Na Japonskem so danes potrdili 1259 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je to število na dnevni bazi prvič do zdaj preseglo število tisoč. Foto: Reuters

Kljub vnovičnemu širjenju virusa vlada premierja Šinza Abeja nadaljuje kampanjo spodbujanja potovanj po državi, da bi tako oživili turistično industrijo in lokalna gospodarstva, ki jih je epidemija hudo prizadela. Iz kampanje so zaradi hitrega naraščanja primerov okužb izvzeli Tokio. Japonska je izredne razmere zaradi bolezni covid-19 v začetku aprila razglasila v sedmih prefekturah, devet dni pozneje pa jih je razširila na vso državo in pozvala ljudi, naj ostajajo doma. Izredne razmere so se v večjem delu države končale sredi maja.

V Izraelu rekordno število novih primerov koronavirusa

V Izraelu so v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom. Kot je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo, so jih v torek potrdili 2.093, kar je več kot kdajkoli do zdaj v enem dnevu. Zdravstvena kriza se močno odraža tudi v slabših gospodarskih razmerah v državi, zaradi česar se krepijo tudi protesti proti vladi.

Še sredi maja so v Izraelu vsak dan beležili dvomestno število novih okužb, po hitrem sproščanju zajezitvenih ukrepov pa so začele številke močno naraščati. Dva tisoč novih okužb na dan sicer v državi pomeni mejo za uvedbo ostrejših ukrepov, ki bi lahko vodili v popolno karanteno.

V Izraelu so do zdaj skupno potrdili nekaj več kot 66.800 okužb z novim koronavirusom. Zaradi bolezni covid-19 je do zdaj umrlo 490 ljudi. Čeprav je bila vlada premierja Benjamina Netanjahuja v začetku epidemije deležna pohval zaradi upravljanja krize, se mora zdaj spopadati s protesti. Kriza močno obremenjuje gospodarstvo, brezposelnost znaša 20 odstotkov. Nasprotniki Netanjahuja se že več tednov zbirajo na ulicah.

Kritike je deležen tudi minister za javno varnost Amir Ohana, ki naj bi po navedbah nasprotnikov poskušal zatreti proteste. Policiji ob tem očitajo, da proti protestnikom uporablja pretirano silo. Na protestu pred Ohanovo hišo v Tel Avivu je v torek zvečer izbruhnilo nasilje, pri čemer je bilo ranjenih pet protestnikov. Po njihovih navedbah naj bi jih napadla skupina desnih aktivistov, poroča STA.

Ne spreglejte