Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2024,
8.11

Osveženo pred

3 ure, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Natisni članek

ZDA dogovor Gaza Palestina Izrael Benjamin Netanjahu

Petek, 6. 9. 2024, 8.11

3 ure, 19 minut

Med protestom na Zahodnem bregu ubita ameriška aktivistka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Aysenur Ezgi Eygi | Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. Eygi je bila članica Mednarodnega gibanja za solidarnost (ISM), propalestinske organizacije. Po besedah soustanoviteljice gibanja se je udeležila rednih tedenskih demonstracij proti izraelskim naselbinam. | Foto Reuters

Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. Eygi je bila članica Mednarodnega gibanja za solidarnost (ISM), propalestinske organizacije. Po besedah soustanoviteljice gibanja se je udeležila rednih tedenskih demonstracij proti izraelskim naselbinam.

Foto: Reuters

V mestu Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu je bila danes ubita 26-letna Američanka turškega rodu, ki se je udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin. Po poročanju lokalnih medijev so jo ustrelile izraelske sile. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nasprotju z izjavami izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v četrtek znova trdil, da so blizu dogovora o premirju v Gazi. Iz palestinske enklave medtem prihajajo poročila o novih žrtvah izraelskih napadov, na več kot katastrofalne razmere pa opozarjajo tudi Združeni narodi.

V mestu Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu je bila danes ubita 26-letna Američanka turškega rodu, ki se je udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin. Po poročanju lokalnih medijev so jo ustrelile izraelske sile, ki navajajo, da so streljale na nasilno osebo, ki je vanje metala kamenje in jih ogrožala, poroča britanski BBC.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je izrazil obžalovanje zaradi njene smrti, o morebitnih posledicah pa da bodo razmišljali, ko bodo ugotovili, kaj natančno se je zgodilo. Tudi tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da Washington še zbira informacije o okoliščinah smrti.

Turčija: To je bil umor!

Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. Tudi župan mesta Beita in palestinska tiskovna agencija Wafa sta navajala, da so aktivistko ubili izraelski vojaki. Po navedbah direktorja bolnišnice v Nablusu, kamor so jo po streljanju pripeljali, so jo ustrelili v glavo.

Eygi je bila članica Mednarodnega gibanja za solidarnost (ISM), propalestinske organizacije. Po besedah soustanoviteljice gibanja se je udeležila rednih tedenskih demonstracij proti izraelskim naselbinam.

Župan Beite je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da se je streljanje zgodilo po redni petkovi molitvi v znak protesta proti izraelski naselbini na tem območju. Po njegovih informacijah je izraelski vojak izstrelil strela proti protestnikom, ki so ostali na prizorišču protestov.

Izraelska vojska je v izjavi sporočila, da so ustrelili pobudnika nasilnih dejavnosti, ki je vanje metal kamenje in jih ogrožal. Navedbe, da so ubili tujega državljana, preverjajo, so dodali.

Izraelske naselbine na Zahodnem bregu, kjer živi približno 490 tisoč ljudi, so po mednarodnem pravu nezakonite in so po oceni Združenih narodov ena od glavnih ovir za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelci.

ZDA v nasprotju z Izraelom trdijo, da se bližajo premirju v Gazi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nasprotju z izjavami izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v četrtek znova trdil, da so blizu dogovora o premirju v Gazi. Iz palestinske enklave medtem prihajajo poročila o novih žrtvah izraelskih napadov. Da so humanitarne razmere v Gazi več kot katastrofalne, opozarjajo tudi Združeni narodi.

Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News zavrnil navedbe o bližajočem se dogovoru s palestinskim Hamasom.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu zavrača premirje. | Foto: Reuters Izraelski premier Benjamin Netanjahu zavrača premirje. Foto: Reuters "Na žalost ni blizu, vendar bomo storili vse, kar je v naši moči, da jih spravimo v položaj, da sprejmejo dogovor," je dejal predsednik izraelske vlade, ki tako kljub pritisku mednarodnih zaveznic, vse bolj pa tudi domače javnosti, zavrača premirje.

Blinken pa je med obiskom Haitija v nasprotju z Netanjahujem izrazil stališče, da je dogovor 90-odstotno usklajen in da sta strani dolžni, da se poenotita glede preostalih zadev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Gaza
Novice ZDA pozivajo k dokončnemu oblikovanju dogovora o premirju v Gazi

Hamas vztraja pri stališču, da nov dogovor ni potreben, saj da so se pred meseci strinjali s predlogom ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izmenjavo ujetnikov, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave. Izrael kljub drugačnim zagotovilom Washingtona nikoli ni privolil v ta dogovor in je nadaljeval napade na Gazo tudi po sprejetju resolucije o tem načrtu v Varnostnem svetu ZN.

Novi napadi na Gazo

Izraelska vojska tudi danes obstreljuje Gazo, kjer je v nočnih in jutranjih napadih ubila najmanj 11 ljudi, piše katarska televizija Al Jazeera.

Nenehni napadi dodatno otežujejo humanitarno delo Združenih narodov, ki so v četrtek opozorili, da več kot milijon Palestincev v južni in osrednji Gazi avgusta sploh ni dobilo obroka hrane iz katere od 130 kuhinj ZN. Po besedah tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica je sicer 70 teh kuhinj moralo zaradi izraelskih ukazov o evakuaciji prenehati delo ali se preseliti.

Ob tem je opozoril, da Izrael mednarodnim medijem še vedno ne dopušča vstopa v Gazo, izrazil pa je tudi zaskrbljenost nad nasiljem izraelskih sil na zasedenem Zahodnem bregu, še navaja AFP.

Gaza
Novice Izrael izvedel nov smrtonosni napad na varno območje v Gazi
Greta
Novice Spet so aretirali Greto Thunberg #video
Ne spreglejte