Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
15.53

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NRA deklica orožje

Torek, 7. 5. 2013, 15.53

1 mesec, 3 tedne

ZDA: Triletnica postala najmlajša dosmrtna članica orožarskega lobija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ZDA imajo resnično poseben odnos do orožja. Dedku triletne deklice Elaih Wagan se je zdelo primerno, da ji za rojstni dan podari dosmrtno članstvo v orožarski organizaciji NRA.

Triletna Elaih iz ameriške zvezne države Teksas je prejela precej neobičajno rojstnodnevno darilo. Njen dedek ji je namreč podaril dosmrtno članstvo v ameriški orožarski organizaciji NRA, kar sicer stane 1.000 dolarjev. S tem je postala njena najmlajša članica v zgodovini.

Devetletnik: Pištole imam rad, ker so zabavne Deklici v spremstvu družine je članstvo na odru podelil izvršni direktor organizacije Wayne LaPierre. Dan za tem je NRA priredil t. i. Mladinski dan, kjer so s posebno razstavo počastili svoje najmlajše člane. "Pištole imam rad, ker so zabavne," je za New York Daily News povedal devetletni Kaykay Mace. V ZDA se v zadnjih mesecih sicer odvija burna razprava o omejitvi uporabe orožja, čemur NRA ostro nasprotuje. Njihov recept za zmanjšanje nasilja je povečanje količine orožja, še posebej v šolah.

"Učiti mlajše otroke streljati je dobra ideja" Očitno pa v tej enačbi niso izvzeti niti učenci. Dan Baum, avtor knjige Gun Guys in eden od glavnih apologetov NRA, je samo pet dni po odmevnem incidentu, ko je petletni deček v zvezni državi Kentucky med igro s podarjeno puško ponesreči ustrelil in ubil svojo dveletno sestrico, izjavil, da je "učiti mlajše otroke streljati dobra ideja". Zagovornik varne uporabe orožja in inštruktor streljanja Rob Pincus pa je po drugi strani članom NRA na eni izmed konvencij predlagal, da naj svoje orožje shranjujejo v otroške sobe, saj naj bi bilo tam najbolj varno.

Ameriški ljubitelji orožja, ki jih zastopa NRA, sicer pri svojih zahtevah glede uporabe in lastništva orožja ne odstopajo niti za ped. Predsednik Barack Obama je po pokolu na šoli Sandy Hook v Connecticutu sicer obljubil spremembe, vendar očitno bo ostalo zgolj pri besedah. Temeljna ideja, da prepovedo vsaj polavtomatsko orožje, se ne zdi uresničljiva, čeprav jo večina Američanov v anketah podpira.

Zakonodaja se ne zaostruje, temveč celo sprošča? Orožarski lobi je pač premočen, česar se zavedajo tudi politiki, predvsem republikanski, ki so močno odvisni tudi od njihovega financiranja. V senatu so tako propadli vsi trije ključni amandmaji reforme zakonodaje o orožju – o preverjanju kriminalne preteklosti kupcev tudi na orožarskih sejmih in na internetu, o prepovedi polavtomatskega orožja in prepoved nabojnikov z veliko kapaciteto. Še največ uspeha v senatu je imel prav NRA s svojim predlogom za lažji prenos orožja prek meja zveznih držav, ki je za las zgrešil zakonodajno sito.

Ne spreglejte