Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
23.16

Osveženo pred

2 dneva, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

Natisni članek

Vojna v Izraelu Palestina Gaza Izrael Hezbolah

Torek, 25. 6. 2024, 23.16

2 dneva, 21 ur

ZDA svarijo pred stopnjevanjem konflikta med Izraelom in Libanonom v regionalno vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41
Protiletalski obrambni sistem, Izrael | Širitev vojne v Libanon skrbi Kanado, kjer je zunanja ministrica Melanie Joy danes pozvala državljane, ki so v Libanonu, naj se umaknejo, dokler je to mogoče oziroma dokler so letalske povezave še odprte. | Foto Reuters

Širitev vojne v Libanon skrbi Kanado, kjer je zunanja ministrica Melanie Joy danes pozvala državljane, ki so v Libanonu, naj se umaknejo, dokler je to mogoče oziroma dokler so letalske povezave še odprte.

Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je pred srečanjem z izraelskim kolegom Joavom Galantom v Pentagonu posvaril, da lahko konflikt med Izraelom in libanonsko šiitsko milico Hezbolah sproži regionalno vojno. Kanada je medtem svoje državljane že pozvala, naj se umaknejo iz Libanona, dokler se lahko.

V času izraelske ofenzive na Gazo že osem mesecev potekajo tudi spopadi s Hezbolahom, ki uživa podporo Irana. "Še ena vojna med Izraelom in Hezbolahom lahko zlahka postane regionalna vojna z grozljivimi posledicami za Bližnji vzhod," je dejal Austin in pozval k diplomaciji.

Galant je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da tesno sodelujejo za dogovor, vendar pa morajo prav tako govoriti o pripravljenosti na vsak možen scenarij.

Hasan Nasrala
Novice Vodja Hezbolaha: Naše rakete ne bodo prizanesle nobenemu kraju #video

ZDA se ne strinjajo z Izraelom

Izraelska vojska je prejšnji teden naznanila načrt za ofenzivo v Libanonu, Washington pa to odsvetuje.

To je že v ponedeljek dejal tudi državni sekretar ZDA Antony Blinken, ko se je prav tako srečal z Galantom. Izrael je pozval, naj ne širi vojne na Libanon. Zadnja vojna med Izraelom in Hezbolahom je potekala leta 2006 in pustila za seboj opustošenje na jugu Libanona.

Galant v Washingtonu skuša poskrbeti za pomiritev čustev med zaveznicama, potem ko je izraelski premier Bejamin Netanjahu kritiziral ZDA zaradi zamude pri dostavi orožja in streliva. ZDA so izrazile začudenje in trdijo, da zadržujejo le določene vrste bomb v strahu, da jih Izrael ne bo uporabljal na gosto naseljenih civilnih območjih.

Antonio Guterres
Novice Guterres: Libanon ne sme postati druga Gaza

Zaskrbljeni tudi v Kanadi

Širitev vojne v Libanon skrbi tudi Kanado, kjer je zunanja ministrica Melanie Joy danes pozvala državljane, ki so v Libanonu, naj se umaknejo, dokler je to mogoče oziroma dokler so letalske povezave še odprte.

"Varnostne razmere v Libanonu postajajo vse bolj nepredvidljive zaradi stalnega in naraščajočega nasilja med Hezbolahom in Izraelom ter se lahko brez opozorila še poslabšajo. Če se bo oboroženi spopad okrepil, lahko to oteži odhod iz države in zagotavljanje konzularnih storitev za več deset tisoč Kanadčanov," je sporočila.

Ne spreglejte