Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2022,
8.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

61

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Sobota, 16. 7. 2022, 8.26

1 leto, 9 mesecev

Ruski obrambni minister ukazal okrepitev napadov v Ukrajini #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

61

vojska ukrajina rusija poljska vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

143. dan vojne v Ukrajini. Ruska delegacija je v preteklem mesecu vsaj dvakrat obiskala letališče v osrednjem Iranu, da bi preizkusila brezpilotna letala, ki lahko nosijo orožje, je za CNN povedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem obiskal vojaške enote v Ukrajini in jim ukazal, naj okrepijo napade. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

19.00
Lokalna prebivalka za Reuters: "Videla sem majhnega otroka, ležal je v mlaki krvi. Bilo je grozno."
18.25 Cilj je uničiti ugled Zelenskega
17.29 Rusi: Iz zraka smo uničili 200 nacionalistov in tujih plačancev
15.36 Američani: Ukrajince bomo naučili leteti z našimi bojnimi letali
10.38 Rusija naj bi jedrsko elektrarno Zaporožje uporabljala kot oporišče
10.45 Ruski obrambni minister ukazal okrepitev napadov 
8.17 ZDA: Rusi so Iran obiskali vsaj dvakrat v zadnjem mesecu

19.00 Lokalna prebivalka za Reuters: "Videla sem majhnega otroka v krvi. Bilo je grozno."

Potem ko so ruske oborožene sile v ukrajinskem mestu Dnipro uničile tovarno, ki je proizvajala dele za balistične rakete, je lokalna prebivalka za Reuters opisala krut napad, v katerem so bili ubiti trije ljudje, 15 pa je bilo ranjenih.

"Imam manjšo poškodbo na levi strani telesa. Ljudje, katerih okna niso bila tako zaščitena kot moja, so bili vsi krvavi, poškodbe so bile grozne," je rekla in dodala: "Videla sem majhnega otroka, ležal je v mlaki krvi. Bilo je grozno."

Projektili so poleg industrijskega podjetja zadeli tudi prometno ulico ob njem. Ena od žrtev je voznik avtobusa, ki je že končal delovni dan in je bil na poti v park.

18.25 Cilj je uničiti ugled Zelenskega

Ukrajinska obveščevalna služba oziroma njen urad pri ministrstvu za obrambo je danes sporočil, da Rusija in njeni hekerji na ozemlju Nemčije izvajajo "posebno" informacijsko operacijo, da bi uničili ugled predsednika Zelenskega in s tem zmanjšali vojaško in humanitarno pomoč, ki jo prejemajo iz zahodnih držav, poročajo ukrajinski mediji.

17.29 Rusi: Iz zraka smo uničili 200 nacionalistov in tujih plačancev

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so zadeli točko začasne namestitve ukrajinske vojske v Mikolajevu.

"Do 200 nacionalistov in tujih plačancev ter 13 enot oklepne in avtomobilske tehnike je bilo uničenih zaradi napada z orožjem ruskih zračnih sil," piše v poročilu.

15.36 Američani: Ukrajince bomo naučili leteti z našimi bojnimi letali

Predstavniški dom ameriškega kongresa je odobril sto milijonov dolarjev za usposabljanje ukrajinskih pilotov za uporabo ameriških letal.

Ta teden so poslanci s 329 glasovi za in 101 glasom proti sprejeli zakon o nacionalni obrambi (NDAA), ki določa proračun ministrstva za obrambo za leto 2023.V okviru tega zakona je bil sprejet tudi amandma republikanca Adama Kinzingerja glede usposabljanja ukrajinskih pilotov za letenje ameriških bojnih letal.

Ukrajinski piloti in uradniki že mesece prosijo ZDA, naj zagotovijo v ZDA proizvedena letala F-15 in F-16 kot del milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini.

Bidnova administracija je te zahteve doslej zavrnila. Ukrajinski piloti, vajeni starih letal MiG-29 in Suhoj iz sovjetskega obdobja, niso bili usposobljeni za uporabo ameriških bojnih letal. Usposabljanje lahko traja več mesecev. Američani so v začetku leta zavrnili premestitev poljskih MiG-29 v letalsko bazo Ramstein v Nemčiji, od koder bi jih dostavili Ukrajincem.

Američani so bili previdni zaradi bojazni, da bi to vodilo v eskalacijo, saj bi si Rusija to lahko razlagala kot neposredno vmešavanje Nata. Poleg tega Američani oklevajo pri pošiljanju svoje najbolj sofisticirane opreme v Kijev, ker jih skrbi, da bi lahko ukrajinske vojaške sile uporabile ameriško opremo za neposredne napade na rusko ozemlje.

Kinzinger je dejal, da je v stiku s Kijevom in da lahko Ukrajincem zaupamo, da bodo opremo uporabljali izključno za samoobrambo.

ZDA so pripravljene začeti uriti ukrajinske pilote v letalski bazi Columbus v Misisipiju in morda v Teksasu, je razkril republikanec. Usposabljanje traja približno tri mesece.

Sprejetje tega amandmaja je le prvi korak k dejanskemu začetku šolanja ukrajinskih pilotov na ameriških letalih. Zakon o nacionalni obrambi mora namreč zdaj prestati glasovanje v senatu, ki je predvideno septembra. Nato se morata oba domova kongresa dogovoriti o predlogu zakona v konferenčnem odboru. Če bo Kinzingerjev amandma sprejet, bi ZDA lahko začele uriti ukrajinske pilote že prihodnje leto.

10.38 Rusija naj bi jedrsko elektrarno Zaporožje uporabljala kot oporišče

Rusija uporablja jedrsko elektrarno Zaporožje kot oporišče za obstreljevanje okolice elektrarne, je v petkovem televizijskem pogovoru dejal vodja ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petro Kotin. Ruske sile so sicer po reorganizaciji znova okrepile napade na vzhodu države.

Kotin je opozoril, da so razmere "izjemno napete," saj območje nadzoruje do 500 ruskih vojakov. "Okupatorji so tja pripeljali stroje, vključno z raketnimi sistemi, s katerih že obstreljujejo drugo stran reke Dnipro in ozemlje Nikopola," je dodal.

Po Kotinovem mnenju mednarodna jedrska agencija (IAEA) ne izvaja zadostnega pritiska na rusko vojsko, da bi ta zapustila elektrarno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IAEA sicer želi opraviti nadzorni pregled elektrarne v Zaporožju, s čimer pa se ne strinja Kijev, ki takšno potezo označuje za legitimizacijo ozemeljskih teženj Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da bo ruska družba zaradi vojne proti Ukrajini prizadeta za desetletja. Ukrajina bo ohranila "človečnost in civilizacijo," je poudaril v videonagovoru v petek pozno zvečer in obljubil, da bodo obnovljene tudi uničene izobraževalne ustanove. "Ruska družba s toliko morilci in krvniki pa bo po lastni krivdi ostala ohromljena za več generacij," je opozoril.

Britanska zunanja ministrica Lizz Truss pa je Rusijo obtožila odgovornosti za nedavno smrt britanskega državljana v ujetništvu proruskih sil. V odgovor na smrt Paula Ureya je v petkovi objavi na Twitterju zahtevala, da Rusija prevzame vso odgovornost za njegovo smrt. Kot je zapisala, je bil Urey "v Ukrajini, da bi pomagal ukrajinskemu ljudstvu ob neizprosni ruski invaziji," s čimer je ponovila trditve nevladnih organizacij in tujih borcev, ki se borijo na strani Ukrajine.

Ureya so aprila zajele proruske sile v Ukrajini, 10. julija pa je umrl v priporu. Proruski separatisti so Britanca, ki naj bi bil humanitarni delavec, obtožili, da je bil plačanec in da je sodeloval ne le v spopadih v Ukrajini, temveč tudi v Afganistanu, Iraku in Libiji.

10.45 Ruski obrambni minister ukazal okrepitev napadov 

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v petek sporočil, da je Ukrajina prejela prvo pošiljko naprednih raketnih sistemov M270. Ti dopolnjujejo naraščajoči topniški arzenal, ki ga dobavlja Zahod in za katerega Kijev pravi, da spreminja dinamiko na bojišču. "Na bojišču bodo dobra družba za himarje," je dejal Oleksij, s čimer je imel v mislih ameriške precizne raketne sisteme, ki jih je ukrajinska vojska nedavno uporabila v konfliktu, še navaja dpa.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass se je na grožnjo nove oborožitve že odzval ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki je ukazal okrepitev ruskih sil za "obrambo mest Donbasa pred obsežnim ukrajinskim obstreljevanjem".

8.17 ZDA: Rusi so Iran obiskali vsaj dvakrat v zadnjem mesecu

Ruska delegacija je v preteklem mesecu vsaj dvakrat obiskala letališče v osrednjem Iranu, da bi preizkusila brezpilotna letala, ki lahko nosijo orožje, je povedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Kot je pojasnil za CNN, je junija Iran Rusom na letališču južno od Teherana začel razkazovati brezpilotna letala Shahed-191 in Shahed-129, znana tudi kot UAV ali brezpilotna letala. Obe vrsti dronov lahko nosita natančno vodene rakete.

"Imamo informacije, da se iranska vlada pripravlja Rusiji dobaviti več sto dronov, vključno z droni, ki lahko nosijo orožje," je Sullivan povedal za CNN.

Objavili so tudi fotografije iranskih brezpilotnih letal, ki jih je tistega dne videla ruska vladna delegacija. To kaže na nadaljnje zanimanje Rusov  za nakup iranskih brezpilotnih letal, ki so sposobna napadati. 

V petek smo sicer poročali, da je iransko zunanje ministrstvo zavrnilo navedbe, da bi v Rusijo poslali več sto brezpilotnih letal. Več o tem si lahko preberete spodaj: 

Dron Iran
Novice Preobrat: Dolg nos za Ruse in ZDA, a odlična novica za Ukrajino #vŽivo
Alina Kabajeva
Novice Z Alino Kabajevo pričakujeta deklico: "Že zdavnaj imam dovolj hčera"
Kombajn, njiva, pšenica
Novice Končno dobra novica glede dogajanja v Ukrajini #vŽivo
Ramzan Kadirov
Novice Kaj v Ukrajini počnejo Putinovi krvoločni džihadisti?
Kip deklice v spomin na holodomor
Novice Je ta del Evrope kot zaklet?
Ne spreglejte