Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2019,
21.30

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

Izrael ZDA Mike Pompeo Zahodni breg

Ponedeljek, 18. 11. 2019, 21.30

4 leta, 7 mesecev

ZDA izraelskih naselbin na Zahodnem bregu nimajo več za nezakonite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39

1

Izrael zahodni breg | ZDA so doslej zagovarjale stališče, da so izraelske naselbine na palestinskih ozemljih v nasprotju z mednarodnim pravom. | Foto Reuters

ZDA so doslej zagovarjale stališče, da so izraelske naselbine na palestinskih ozemljih v nasprotju z mednarodnim pravom.

Foto: Reuters

ZDA so spremenile politiko do izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Ne mislijo več, da so naselbine v nasprotju z mednarodnim pravom, je danes sporočil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Združeni narodi in večina mednarodne skupnosti imajo tovrstno zasedbo palestinskih ozemelj za nezakonito.

"Po podrobni preučitvi vseh argumentov pravne razprave smo ugotovili, da vzpostavitev izraelskih civilnih naselbin na Zahodnem bregu sama po sebi ni v nasprotju z mednarodnim pravom," je dejal Pompeo na novinarski konferenci.

Izraelske naselbine so skupnosti, ki jih je Izrael vzpostavil na palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu, ki jih je zasedel med vojno leta 1967. V okoli 140 tamkajšnjih naselbinah živi okoli 600 tisoč Judov. Palestinci že dolgo pozivajo k njihovi odpravi, saj menijo, da prisotnost naselbin na njihovem ozemlju skoraj onemogoča vzpostavitev neodvisne palestinske države, navaja britanski BBC na svoji spletni strani.

Pompeo pa meni, da s tem povečujejo "verjetnost za mir". Dodal je, da imajo podlago za stališče v "dejstvih na terenu" in da dajejo Izraelcem in Palestincem priložnost, da se usedejo za mizo in najdejo politično rešitev za ta problem. Prejšnja politika, ki jo je uveljavila administracija predsednika Baracka Obame, ni prispevala k napredku mirovnega procesa, je dejal. Dodal je še, da s tem ne prejudicirajo tega, kakšen status bi moral imeti Zahodni breg v kateremkoli mirovnem dogovoru, ki bi ga dosegli.

Rakete Gaza
Novice Iz Gaze nove rakete nad Izrael

Ameriška politika je doslej, vsaj v teoriji, temeljila na pravnem mnenju, ki ga je State Department objavil leta 1978, da so izraelske naselbine na palestinskih ozemljih v nasprotju z mednarodnim pravom. Četrta ženevska konvencija namreč izrecno prepoveduje preseljevanje civilistov na zasedena ozemlja.

Pod Obamo so naselbine označili za očitno kršitev mednarodnega prava

ZDA so sicer praviloma v Varnostnem svetu ZN dajale veto na ukrepe proti Izraelu, a je Obama v zadnjih tednih na položaju omogočil sprejem resolucije 2334, v kateri so izraelske naselbine opredelili kot "očitno kršitev mednarodnega prava".

Pomoč izraelskemu premierju Netanjahuju?

Odločitev administracije predsednika Donalda Trumpa je mogoče videti kot pomoč izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, ki se je zavzel za priključitev dela izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Netanjahu se bori za obstanek na položaju, potem ko mu ni uspelo sestaviti koalicijske vlade, navaja. Pompeo je to že zanikal, češ da odločitev "ni povezana z notranjo politiko kjerkoli, v Izraelu ali drugje".

Netanjahu je odločitev ZDA že pozdravil z oceno, da so s tem popravile zgodovinsko krivico. Tudi druge države je pozval, naj storijo enako.

Palestinske oblasti pa so odločitev ZDA obsodile kot povsem v nasprotju z mednarodnim pravom.

Trumpova administracija je v nasprotju s stališčem mednarodne skupnosti in dosedanjo politiko ZDA že sprejela vrsto odločitev. Med drugim je enostransko priznala Jeruzalem kot prestolnico Izraela in priključitev sirske Golanske planote judovski državi.

Novice Izraelci likvidirali palestinskega terorista #video
Izraelska zastava
Novice Koalicijska pogajanja v Izraelu v slepi ulici
Ne spreglejte