Zaupni dokument o varnosti na Balkanu: Nato bo posredoval v primeru medetničnega konflikta

Zveza Nato je pripravljena na operativno intervencijo, da bi preprečila medetnične konflikte na Balkanu, poroča hrvaški časnik Večernji list.

Foto: Reuters

Nato je pripravljen, če bi bilo treba posredovati v medetničnih spopadih. S tem bi spodbujali varnost in stabilnost v regiji, je razvidno iz zaupnega dokumenta zveze Nato, ki govori o razmerah na zahodnem Balkanu. Dokument, do katerega so se dokopali novinarji Večernjega lista v Bruslju, so ta mesec obravnavali in sprejeli zunanji ministri EU.

V zaupnem dokumentu sta podrobno opisani dve grožnji, s katerima se spopadajo države v regiji. To so ruske težnje po destabilizaciji regije in porast ekstremizma zaradi vrnitve tujih borcev iz Sirije in Iraka.

Varnost in stabilnost regije

Iz dokumenta sicer ni razvidno, kaj natančno pomeni operativna intervencija Nata. Neuradno pa je poudarek na zagotavljanju varnosti in stabilnosti regije. Dokument navaja, da se je iz BiH za Islamsko državo in Al Kaido odšlo borit 260 borcev. Radikalizacija, nasilni ekstremizem in vračanje vojakov z bojišč so razlogi za zaskrbljenost, piše v omenjenem dokumentu, ki se nanaša na BiH.

A dokument poudarja, da ne gre le za težavo BiH in zahodnega Balkana, temveč se z omenjenimi težavami spopada vsa Evropa.

Rusija želi destabilizirati regijo

Drugi razlog za zaskrbljenost držav članic Nata pa je Rusija. Nato opaža "povečanje ruskih dejavnosti na zahodnem Balkanu, vključno z destabilizacijo regije". Gre za mešanico političnih potez, vzpostavljanja stikov z elitami, naložb v sektorje energetike in medijev ...

Rusija zagotavlja politično in gospodarsko podporo srbski entiteti v BiH, s čimer želi ovirati pridruževanje BiH evroatlantskim povezavam. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik po oceni Nata nadaljuje spodkopavanje evroatlantskih integracij BiH.

Dokument še navaja, da Nato v celoti podpira evroatlantsko pot Makedonije ter BiH ter podpira dialog o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Ta dialog, ki ga Beograd in Priština vodita s pomočjo EU, ima pozitiven učinek na regionalno stabilnost, so sklenili v Natu in dodali, da je normalizacija odnosov med Srbijo in Kosovom povezana s stabilnostjo vse regije.

Sorodne vsebine

Komentarji

6
  • BPGC / 13.12.2016. ob 22:14

    Neumnosti. Naj se ljudje odlocijo sami, komu bodo pripadali.

  • xedos / 14.12.2016. ob 11:57

    Ne razumem stavka: Rusija želi destabilizirati regijo? Problem je, da Nato deli narode na naše in njihove, prav tako Rusi. V ruskih očeh pa zahod destabilizira Ukrajino. Kdo ima prav? Na obeh straneh je sovražnik nujen, da se opravičijo investicije v orožje. Dokler se bomo delili, ne pa iskali prijateljev bo krivda za destabilizacijo na obeh straneh.

  • slomevzha / 13.12.2016. ob 23:02

    NATO kmalu ne bo delal, kar se mu zljubi, ker ga bo Donny dal na kratko vrvico. Poleg tega, tudi vojaško že kaže vse znake operativne nesposobnosti: v Siriji ga je Rusija dala na stranski tir, v Iraku se ne znajde, v Ukrajini ni faktor odločanja. Bosna je že z mednarodno pogodbo dejansko razdeljena, drugje na Balkanu se niti ne pričakujejo napetosti. Edini, ki lahko ustvari novi kaos je sam NATO.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano