SiolNET. Novice Svet
2,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi zavračanja cepljenja so na neplačan dopust poslali 9.000 delavcev

2,01

termometer

New York |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mesto New York je v ponedeljek na neplačan dopust poslalo 9.000 uslužbencev, od gasilcev, policistov do smetarjev in drugih, ki se še vedno nočejo cepiti proti covid-19, čeprav je to po novem obvezno za vse zaposlene v mestni upravi in drugih mestnih organih.

V mestu se je cepilo že 91 odstotkov od skupaj skoraj 380 tisoč vseh javnih delavcev. Cepljenje jih zavrača približno 21 tisoč, od katerih jih je 12 tisoč zaprosilo za izjemo iz verskih ali zdravstvenih razlogov. Ti lahko nadaljujejo delo, dokler komisije ne bodo ugotovile, ali so izjeme upravičene.

V največji meri cepljenje zavračajo tisti, ki so v prvih bojnih vrstah. Do zdaj se je cepilo le 77 odstotkov gasilcev, 83 odstotkov smetarjev, 85 odstotkov policistov in 88 odstotkov reševalcev.

Po trditvah župana našli dovolj nadomestnih delavcev

Več tisoč gasilcev je zaradi obveznosti cepljenja, ki jo je uvedel župan Bill de Blasio, prijavilo bolniške odsotnosti, smetarji izvajajo občasne tihe stavke, vlagajo se do zdaj neuspešne tožbe in pripravljajo protesti, ki pa niso množični.

TRST Novice To so zaradi porasta okužb z novim koronavirusom prepovedali v Trstu

Župan de Blasio je zagotovil, da motenj v storitvah ni, ker naj bi našli dovolj nadomestnih delavcev. Obveznost cepljenja je napovedal 20. oktobra in od takrat se je cepilo skoraj 22.500 mestnih uslužbencev, ki se prej niso. Samo v ponedeljek do roka ob peti uri popoldne po krajevnem času se je cepilo še 3.564 javnih uslužbencev.

Sindikat gasilcev je v ponedeljek vztrajal, da je obveznost cepljenja neustavna, čeprav sodišča po vrsti zavračajo temu namenjene tožbe.

Češka koronavirus Novice Na Češkem veljajo zaostreni protikoronski ukrepi, v Nemčiji porast okužb Avstrija koronavirus Novice V Avstriji število okužb še naprej narašča

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin