Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2022,
10.18

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

Jordanija klor pristanišče ladja nesreča nesreča

Torek, 28. 6. 2022, 10.18

1 leto, 9 mesecev

Zaradi uhajanja strupenega plina v pristanišču umrlo najmanj 13 ljudi, več sto ranjenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

V jordanskem pristanišču Akaba ob Rdečem morju je zaradi uhajanja strupenega plina klora umrlo 13 ljudi, več kot 260 pa jih je bilo ranjenih, poročajo državni mediji. Zaradi okvare žerjava je med natovarjanjem padla posoda za shranjevanje kemikalij.

Na videoposnetku je razvidno, da so zabojnik z dvigalom dvignili v zrak, nato pa je ta nenadoma padel na palubo ladje in eksplodiral. Po okolici se je začel širiti velik oblak svetlorumenega plina, ljudje pa so začeli bežati na varno.

Državne oblasti so v ponedeljek zvečer sporočile, da 123 poškodovanih še vedno zdravijo v lokalnih bolnišnicah zaradi izpostavljenosti kemikalijam. Nekateri izmed njih naj bi bili v kritičnem stanju.

Namestnik direktorja pristanišča v Akabi je za televizijo AlMamlaka povedal, da se je med natovarjanjem zabojnika na plovilo "pretrgala železna vrv", na kateri je zabojnik visel. Zabojnik je bil napolnjen z od 25 do 30 tonami klora in namenjen za izvoz v Džibuti.

Novice Trčila vlak in smetarski tovornjak. Najmanj trije mrtvi. #video #foto

Klor se uporablja v industriji in gospodinjskih čistilih

Klor je kemikalija, ki se uporablja v industriji in gospodinjskih čistilih. Pri normalni temperaturi in tlaku je rumenozelen plin, vendar se ga za skladiščenje in pošiljanje običajno stisne in ohladi.

Prebivalcem mesta Akaba, ki leži 16 kilometrov severno od pristanišča, so oblasti svetovale, naj ostanejo v zaprtih prostorih ter zaprejo okna in vrata, saj je plin začel uhajati v ponedeljek ob 15.15 (12.15 po srednjeevropskem času).

Po poročanju tiskovna agencija AFP so preventivno evakuirali tudi južno plažo v Akabi, ki je oddaljena le sedem kilometrov in je priljubljena turistična destinacija.

slovenska policija
Novice Tragedija na ljubljanski obvoznici: voznik avtomobila v smrtni nevarnosti

Lotili so se čiščenja, nevarnosti za prebivalce ni več

Oddelek za civilno zaščito je v pristanišče poslal ekipe strokovnjakov, ki so se lotili uhajanja plina in čiščenja. Predsednik vlade Bisher Al Khasawneh je odletel v Akabo in obiskal bolnišnico, v kateri so zdravili nekatere ranjence.

Notranjemu ministru Mazenu Faraji je naročil, naj poskrbi za pregledno preiskavo "obžalovanja vredne" tragedije in zagotovi "vsa sredstva za zagotovitev popolne varnosti delavcev v pristaniščih ter vse potrebne varnostne ukrepe v zvezi "z nevarnimi snovmi", poroča BBC.

Nesreča motorista
Novice V nesreči v bližini Opatije umrl slovenski motorist
Novice Porušena tribuna: najmanj 500 poškodovanih in štirje umrli
Ne spreglejte