Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2018,
19.06

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Francija Eifflov stolp stavka turizem

Sreda, 1. 8. 2018, 19.06

5 let, 8 mesecev

Zaradi stavke v Parizu zaprli sloviti Eifflov stolp

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Eifflov stolp | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi stavke osebja, ki sprejema obiskovalce Eifflovega stolpa, so danes popoldne povsem zaprli eno največjih svetovnih turističnih znamenitosti. Dostop je za obiskovalce zaprt od 16. ure popoldne. Ni še jasno, ali bo v četrtek stolp znova sprejel turiste.

Razlog za stavko je nov sistem dostopa do stolpa za obiskovalce, ki po mnenju zaposlenih ustvarja pošastno dolge čakalne vrste. Vodstvo družbe Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel, ki upravlja stolp, se je z delavci sicer pogajalo, a so pogovori danes popoldne propadli. Tako so si Eifflov stolp lahko ogledali le še obiskovalci, ki so že bili na območju atrakcije.

Za različne tipe obiskovalcev rezervirali različna dvigala

Upravljavec Eifflovega stolpa je v začetku julija uvedel nov sistem za obiskovalce. Zdaj je 50 odstotkov vstopnic, ki so namenjene obiskovalcem v določenem dnevu, na voljo ob vnaprejšnjem nakupu oziroma rezervaciji prek spleta.

Prej je bilo takih le 20 odstotkov vstopnic, po novem pa so za različne tipe obiskovalcev rezervirali tudi različna dvigala. To je vzrok za dolge vrste pred eno od največjih turističnih znamenitosti francoske prestolnice.

Eifflov stolp je ena od največjih turističnih znamenitosti v francoski prestolnici. | Foto: Reuters Eifflov stolp je ena od največjih turističnih znamenitosti v francoski prestolnici. Foto: Reuters

Dolge čakalne vrste tudi za obiskovalce, ki vstopnice kupijo prek spleta

V času manjšega obiska obiskovalcev z vnaprej rezerviranimi vstopnicami, na primer zgodaj popoldne in zvečer, so omenjenim gostom namenjena dvigala včasih na pol prazna, na drugi strani pa obiskovalci, ki so vstopnico kupili na kraju samem, na dvigala čakajo do tri ure. V času visokega obiska lahko tako tudi tisti, ki so vstopnico kupili vnaprej in za točno določeno uro, naletijo na dolgo čakanje.

"Ob potrati v smislu učinkovitosti in nezadovoljstvu obiskovalcev je pošlo tudi potrpljenje zaposlenih," je v ponedeljek poudaril predstavnik sindikata CGT Denis Vavassori.

Eifflov stolp v preteklosti že večkrat ohromile stavke

Težava po besedah sindikalista ni vnaprejšnja prodaja večjega dela vstopnic, pač pa delitev dvigal. Če bi bila vsa dvigala na voljo za vse obiskovalce, bi se tokovi razdelili bolj enakomerno, je prepričan. A upravljavec ne posluša zaposlenih, so kritični v sindikatu.

Stolp, ki je lani sprejel več kot šest milijonov obiskovalcev, je v preteklosti že izkusil več stavk svojega 300-članskega osebja. Razlogi so bili različni, od kraj žeparjev do vzdrževalnih del.

Ne spreglejte