SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi korupcije obsodili romunskega poslanca in vrhovnega sodnika

1

termometer

 | Foto:
Romunsko sodišče je na zaporno kazen zaradi korupcije in zlorabe položaja obsodilo poslanca v parlamentu in vrhovnega sodnika.

Poslanec vladajočih socialnih demokratov PDS Catalin Voicu je bil obsojen na pet let zapora zaradi zlorabe položaja in poneverjanja. Vrhovnemu sodniku Florinu Costiniuju pa so izrekli triletno pogojno kazen, ker je prejel za več deset tisoč evrov podkupnin.

Skupno prejela 289.000 evrov podkupnine Tožilstvo je dokazalo, da je Costiniu na prošnjo poslanca posredoval v korist dveh poslovnežev. Costiniu in Voicu sta od poslovnežev zato prejela skupno 289.000 evrov podkupnine.

"Bilo bi škoda, da bi zamudila takšen posel" V posnetem pogovoru, ki so ga predvajali na sodišču, je Voicu poslanca napeljeval h kaznivemu dejanju: "Bilo bi škoda, da bi zamudila takšen posel. Kdo ve, kdaj bova spet prišla do takšnega denarja?"

Eden izmed vpletenih poslovnežev je bil obsojen na štiri leta zapora, drugi pa na štiriletno pogojno kazen. Škandal, ki je izbruhnil leta 2010, je približno 400 romunskih sodnikov spodbudil k podpisu peticije, s katero so pozvali k vzpostavitvi reda v pravosodju. Primer pa je precej poslabšal ugled romunskega sodstva v javnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin