Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boris Johnson London šala seksizem

Torek, 9. 7. 2013, 14.36

8 let

"Zakaj ženske hodijo na univerzo? Da poiščejo bodoče može."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Londonski župan Boris Johnson se je znova znašel v nemilosti. Zaradi izjave, da ženske hodijo na univerze samo zato, da si poiščejo može, je bil obtožen seksizma.

Boris Johnson se je skupaj z malezijskim premierjem Najibom Razakom udeležil odprtja islamskega gospodarskega foruma, ki ga bo London gostil oktobra, pri tem pa sta odgovarjala na številna vprašanja novinarjev. Razak je na vprašanje o tem, kako izboljšati izobraženost žensk v muslimanskem svetu, po poročanju Independenta odgovoril: "Preden sem prišel sem, so mi povedali, da bo 68 odstotkov žensk obiskovalo malezijske univerze."

Hotel se je pošaliti, vendar mu ni uspelo Nato ga je prekinil Johnson, za katerega je znano, da je imel dve zunajzakonski razmerji, in dejal: "Morajo najti bodoče može." Njegova "šala" pa tako med udeleženci kot v medijih in na socialnih omrežjih ni izzvala navdušenja, celo nasprotno, Twitter je zaradi njegovega komentarja eksplodiral. "Imam diplomo, magisterij in doktorat, pa nimam moža! Očitno sem se izobraževanja lotila povsem napačno," je na Twitterju zapisala Ally Crockford. "Kmalu bom diplomirala. Koliko mož lahko imam?" je zapisala Katie Gray.

Članica Britanske delavske stranke Kate Green je po poročanju Independenta dejala, da ne vidi smešne plati Johnsonovega komentarja, vidi ga kot žalitev za vse ženske, ki so hodile na univerzo. Hkrati je pozvala župana, naj se opraviči. Johnson je svojo izjavo vzel nazaj in se opravičil.

Več podobnih "šal" To pa ni prva sporna izjava londonskega župana. Leta 2003 se je lotil kuharskega mojstra Jamieja Oliverja, ko je dejal: "Če bi bil jaz na oblasti, bi se znebil Jamieja Oliverja in ljudem rekel, naj jedo, kar hočejo." Oliver se je namreč zavzemal za uvedbo zdrave prehrane v britanskih šolah. Lani je Boris Johnson v intervjuju za New Yorker izjavil, da je eden od razlogov, zakaj ima tako rad London, pestra izbira deklet.

Ne spreglejte