Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
14. 10. 2017,
21.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

Danska OECD davki Lars Løkke Rasmussen Kristian Thulesen Dahl

Sobota, 14. 10. 2017, 21.08

6 let, 6 mesecev

Zakaj ta država velja za davčni pekel

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Danke | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Danska, ki spada med najbogatejše države na svetu, je obenem po podatkih OECD najbolj davčno obremenjena država na svetu. Zdaj danska vlada napoveduje spremembe.

Danska je imela po podatkih Svetovne banke leta 2016 45.325 evrov bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca, kar jo uvršča na visoko osmo mesto na svetu in šesto mesto na stari celini.



Malo brezposelnih in nizek javni dolg

Po podatkih Eurostata je bilo julija letos v 5,7-miljonski skandinavski državi brez dela 5,8 odstotka (po drugih podatkih pa celo 3,5 odstotka) delovno aktivnih prebivalcev. To jo med 28 članicami EU uvršča na deseto mesto.

Za Dansko, ki ima še vedno lastno valuto (dansko krono) in ni del evroobmočja, je značilno tudi, da ima v primerjavi z najbolj razvitimi državami zelo nizek javni dolg.

Danska ima nizek javni dolg, precej nizko brezposelnost in visoke davke. | Foto: Reuters Danska ima nizek javni dolg, precej nizko brezposelnost in visoke davke. Foto: Reuters

Med bogatami državami ima v EU manjši javni dolg samo Luksemburg

Po podatkih Eurostata je imela država med Baltskim in Severnim morjem leta 2016 javni dolg v višini 37,8 odstotka BDP. Med bogatami državami Dansko prekaša samo Luksemburg, ki ima javni dolg v višini pičlih 20 odstotkov BDP.

Za primerjavo: Slovenija, ki ne spada v skupino evropskih držav z najvišjim javnim dolgom, je imela lani javni dolg v višini 79,7 odstotka BDP.

Svetovna prvakinja v davčni obremenitvi

A Danska je v vrhu tudi na lestvici davčno najbolj obremenjenih držav, ki jo sestavlja OECD. Po podatkih te organizacije so leta 2015 danski davčni prihodki pomenili 46,6 odstotka BDP, kar je največ med vsemi članicami.


Lestvica desetih najbolj davčno obremenjenih članic po OECD:

  • Danska 46,6 odstotka
  • Francija 45,5 odstotka
  • Belgija 44,8 odstotka
  • Finska 44 odstotka
  • Avstrija 43,5 odstotka
  • Švedska 43,3 odstotka
  • Italija 43,3 odstotka
  • Madžarska 39,4 odstotka
  • Norveška 38,1 odstotka
  • Nizozemska 37,8 odstotka

Slovenija je na tej lestvici s 36,6 odstotka BDP na 15. mestu. Kar je na primer boljše tudi od evropske gospodarske lokomotive Nemčije s 36,8 odstotka, a slabše od Švice, kjer davčni prihodki predstavljajo 27,9 odstotka BDP.


Davčni rezi

Danska liberalna manjšinska vlada, ki jo vodi Lars Løkke Rasmussen, se je zdaj odločila, da bo Dansko počasi umaknila s prvega mesta najbolj davčno obremenjenih držav. 

Prvi mož liberalne stranke Venstre Lars Løkke Rasmussen vodi dansko vlado od volitev leta 2015. Njegova stranka je bila takrat šele tretjeuvrščena, a ker je desni blok dobil več sedežev kot levi, je Rasmussen najprej sestavil enostrankarsko manjšinsko vlado. Novembra lani sta v vlado vstopili še dve manjši desni stranki: libertarci in konservativci. Ta koalicijska vlada je tako kot prejšnja enostrankarska manjšinska in odvisna od podpore Danske ljudske stranke. | Foto: Reuters Prvi mož liberalne stranke Venstre Lars Løkke Rasmussen vodi dansko vlado od volitev leta 2015. Njegova stranka je bila takrat šele tretjeuvrščena, a ker je desni blok dobil več sedežev kot levi, je Rasmussen najprej sestavil enostrankarsko manjšinsko vlado. Novembra lani sta v vlado vstopili še dve manjši desni stranki: libertarci in konservativci. Ta koalicijska vlada je tako kot prejšnja enostrankarska manjšinska in odvisna od podpore Danske ljudske stranke. Foto: Reuters

Napovedala je, da bo do leta 2025 postopoma uveljavila ukrepe za znižanje davkov za vse dohodninske razrede, omogočila cenejšo pokojninsko varčevanje in znižala dajatve pri nakupih avtomobilov.

Za 3,1 milijarde evrov manj davčnih prilivov

Prav tako je danska vlada napovedala, da bo budno spremljala višino davka na dobiček pravnih oseb (zdaj je 22-odstoten), da bo Danska ostala konkurečna v primerjavi s svojimi trgovinskimi partnerji. Vlada naj bi tako do leta 2025 znižala davke v višini 23 milijard danskih kron (3,1 milijarde evrov).

Uradni razlog za znižanje davkov je, da poskuša vlada s tem okrepiti zaposlovanje na Danskem in znižati pokojninske obremenitve zaradi staranja prebivalstva, piše ameriška spletna stran Bloomberg.

Država se bo morala bolj zadolžiti

Posledica manjšega davčnega izplena pa bo večji javni dolg. Kot je že pojasnil danski finančni minister Kristian Jensen, si bo morala država od leta 2018 za svoje nemoteno delovanje sposojati več denarja.

Danska ljudska stranka, ki jo vodi Kristian Thulesen Dahl, je na volitvah leta 2015 zasedla drugo mesto. Po volitvah je stranka podprla Rasmussenovo manjšinsko vlado. Pred dnevi je Dahl napovedal, da je stranka pripravljena vstopiti v Rasmussenovo vlado. | Foto: Reuters Danska ljudska stranka, ki jo vodi Kristian Thulesen Dahl, je na volitvah leta 2015 zasedla drugo mesto. Po volitvah je stranka podprla Rasmussenovo manjšinsko vlado. Pred dnevi je Dahl napovedal, da je stranka pripravljena vstopiti v Rasmussenovo vlado. Foto: Reuters

Vprašanje pa je, ali bo liberalni manjšinski vladi te ukrepe uspelo uveljaviti. Trd oreh bo zlasti desna Danska ljudska stranka, ki s svojimi poslanci podpira manjšinsko vlado.

Nacionalna desnica proti nižjim davkom za bogate

Stranka, ki jo vodi Kristian Thulesen Dahl in je predvsem znana po zagovarjanju ostrejše priseljenske zakonodaje, nasprotuje zlasti temu, da bi znižali davke tudi bogatim Dancem.

Davčni paradiž in davčni pekel

Če se držav, ki imajo ugodno davčno zakonodajo, oprijemljajo imena, kot so davčna oaza, davčni raj ali davčni paradiž, pa so dobile države z visokimi davki oznako davčni pekel. A primer Danske kaže, da je lahko tudi "davčni pekel" bogata in gospodarsko uspešna država.
Ne spreglejte