Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
20. 9. 2015,
21.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija Aleksis Cipras priložnost Siriza volitve

Nedelja, 20. 9. 2015, 21.37

7 let, 12 mesecev

Zakaj so Grki dali Ciprasu še eno priložnost

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aleksis Cipras je s svojo Sirizo zmagal že drugič zapored. Toda če je bila januarska Ciprasova zmaga znak grškega upanja, je tokratna zmaga znak grške sprijaznjenosti z realnostjo.

Se še spomnite zanosa, vzhičenosti in evforičnega navdušenja številnih Grkov, ko je Siriza zmagala na predčasnih volitvah 25. januarja letos? Najbolj vneti privrženci Sirize v Grčiji in drugod po Evropi so to zmago videli kot začetek nekakšne levičarske revolucije, ki bo pometla z "brutalnim neoliberalizmom" tudi drugod po Evropi.

Ko se mesija sooči z realnostjo Toda "grški revoluciji" ni sledil domino učinek, ampak soočenje s trdo realnostjo. Ciprasu, v katerem so številni Grki videli skorajda mesijo, ki jim bo čez noč priboril konec zategovanja pasu, odpis dolgov in življenjski standard, ki so ga imeli pred krizo, je spodletelo. Druge evrske države namreč egejski državi niso hotele odpisati dolgov in dati Grčiji denar svojih davkoplačevalcev, da bi Cipras lahko financiral svoje nerealne predvolilne obljube.

Ko je Grčiji zmanjkalo denarja za poplačilo dolgov, ko so morali Grki zapreti banke in omejiti dvig gotovine na bankomatih, je Cipras 13. julija sklonil glavo in v Bruslju evrskim državam obljubil varčevanje in reforme v zameno za 86 milijard evrov pomoči do leta 2018. Če Cipras ne bi popustil, bi sledil grexit – izstop Grčije iz evroobmočja.

Nova priložnost za mladega politika Ko je zaradi Ciprasovega strinjanja z zahtevami upnikov najbolj levi del Sirize zapustili stranko in ustanovil novo stranko z imenom Ljudska enotnost, je Cipras ostal brez večine v parlamentu. Nove predčasne volitve so bile neizogibne.

Zakaj je Cipras znova zmagal, čeprav ni uresničil svojih predvolilnih obljub? Eden od razlogov je, da Ciprasa številni Grki še vedno vidijo kot nepokvarjenega politika, ki si po samo nekaj mesecih vladavine zasluži novo priložnost. Kot je dejala neka grška volivka za nemški tednik Der Spiegel: "Mislim, da Cipras ni imel dovolj časa, da bi pokazal, kaj zna. Novi demokraciji in Pasoku smo dali že veliko priložnosti."

Naj Cipras do konca poje, kar je skuhal Grkom Konservativno Novo demokracijo, ki je bila na volitvah edina resna tekmica Sirizi, na drugi strani številni Grki še vedno vidijo kot stranko, ki je poleg socialističnega Pasoka najbolj kriva za grško dolžniško krizo.

Poleg tega, kot piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, so tudi nekateri grški desnousmerjeni volivci upali, da bo zmagala Siriza.

"Nič ne bi bilo slabšega od tega, da bi se Cipras lahko vrnil na položaj junaka opozicije, kjer bi spet igral vlogo borca proti zlobnim posojilodajalcem. Naj zdaj poje do konca, kar nam je skuhal," je dejal eden od privržencev grške desnice, ki ni volil Sirize, a je upal, da bo zmagala.

Pozitivni in negativni grški scenarij Za razliko od januarskih volitev so bile nedeljske volitve veliko manj usodne, tudi ni pričakovati kakšnih zapletov glede varčevalnih ukrepov in reform. Kot pravi slovenski ekonomist Anže Burger, bo morala Grčija, če bo hotela dobiti tranše denarja iz tretjega svežnja pomoči, slediti ukrepom in reformam.

V prihodnosti sta mogoča dva scenarija. Po pozitivnem bo Grčija sprejela in uveljavila reformne ukrepe, visoka gospodarska rast v EU pa se bo delno prelila tudi v Grčijo. Negativni scenarij pa se bo uresničil, če se bo izkazalo, da so Grki reforme sprejeli s figo v žepu in jih v praksi ne bodo uveljavili.

Če bo v EU poleg tega prišlo do nizke rasti, se bomo morali spet soočiti z vprašanjem plačilne nesposobnosti Grčije, opozarja Burger.

Ne spreglejte