Zakaj je ob Miru Cerarju Hrvate blokiral tudi Viktor Orban?

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med današnjim delovnim obiskom v Budimpešti izjavila, da odločitev Madžarske o blokadi hrvaškega vstopa v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni povezana s slovenskim nasprotovanjem hrvaškemu članstvu v tej organizaciji zaradi arbitraže.

"Madžarska je nezadovoljna z načinom ravnanja v primeru Ina-Mol. V zadnjem obdobju smo dosegli premike. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore za reševanje odprtih vprašanj," je izjavila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Madžarska je nezadovoljna z načinom ravnanja v primeru Ina-Mol. V zadnjem obdobju smo dosegli premike. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore za reševanje odprtih vprašanj," je izjavila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Foto: STA

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v OECD. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je že takrat napovedal, da bo tudi Madžarska nasprotovala hrvaškemu članstvu v OECD.

Grabar-Kitarovićeva je novinarjem danes dejala, da sta ji madžarski premier Viktor Orban in predsednik države Janos Ader v današnjih pogovorih zagotovila, da ni nobene povezave med madžarsko in slovensko blokado vstopa Hrvaške v OECD.

"Gre za zaščito madžarskih poslovnih interesov"

Pojasnila je, da odločitev Madžarske ni povezana s slovensko blokado zaradi arbitraže, niti z dejstvom, da bi Budimpešta "v tem paketu želela izsiljevati Hrvaško". Kot je dejala, gre za zaščito madžarskih poslovnih interesov, "ker OECD ni politična, temveč ekonomska organizacija".

Na novinarsko vprašanje o uspešnosti hrvaške diplomacije v primerih, ko ima Hrvaške spore z vsemi sosedami, je odgovorila, da ne misli, da je težava v hrvaški zunanji politiki. Potrdila je, da so se v zadnjih nekaj letih pojavili napeti odnosi, a da si vlada premierja Andreja Plenkovića prizadeva za otoplitev odnosov. "Ko enkrat poslabšate odnose, jih je težje popraviti kot poslabšati. Naše namere do vseh sosedov, ko gre za reševanje odprtih vprašanj, so iskrene," je še dejala.

Sorodne vsebine

Komentarji

5
  • Kritik / 12.09.2017. ob 17:00

    Hrvaška ima spore z vsemi sosednjimi državami, ker je po karakterju najslabši narod .....

  • olinad / 12.09.2017. ob 16:49

    Pred nekaj leti, akademik, bivši rektor Ul. povabi znanega hr. diplomata na zasebni obisk. Med večerjo gostitelj vpraša gosta, zakaj Slovenci in Hrvatje nekako ne moremo ali ne znamo biti prijatelji. Gost suho odgovori z vprašanjem: A zašto bi? Ta dogodek lepo predstavi način razmišljanja naših balkanskih sosedov.

  • olinad / 12.09.2017. ob 16:30

    Iskreno nategovati vse po vrsti.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano