Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
13.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

infografika financiranje

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 13.33

6 let, 6 mesecev

Zakaj je Islamska država ena najbogatejših terorističnih skupin?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
ZDA so podcenile, koliko denarja Islamska država dobi od črpanja nafte, in zato do zdaj preblago ukrepale. V tem času je skupina IS razvila še druge močne načine financiranja svojih aktivnosti.

Teroristična skupina Islamska država nima težav z zbiranjem sredstev, saj velja za eno najbogatejših terorističnih skupin na svetu. Islamistična država je postavila razvejan sistem financiranja, s katerim dobiva denar iz različnih virov. Poleg največjega vira prihodkov, ki ga predstavlja nafta, Islamska država svoja sredstva dobi tudi z izsiljevanjem, krajami, obdavčevanjem, ugrabitvami, zbiranjem donacij in agrikulturo. Večino sredstev porabijo za plačilo vojske in njene opreme.

Do največ financ s črpanjem nafte Iračani so se leta 1990 izogibali sankcijam Združenih narodov in vzpostavili tihotapsko mrežo, prek katere so iz Iraka pretihotapili za več kot milijardo dolarjev nafte. Tako je navdih za posel z nafto dobila tudi teroristična skupina Islamska država in začela razvijati svojo tihotapsko mrežo. Pozneje so začeli nadzirati več mejnih prehodov s Sirijo, kar jim je tihotapljenje še olajšalo.

ZDA želijo z napadi na črpališča nafte pod oblastjo Islamske države omejiti njihov največji vir dohodkov, a jim to za zdaj ne uspeva najbolje. Napadi črpanje nafte prekinejo le za kak dan ali dva, nato so naftna črpališča spet usposobljena. Zdaj ZDA napadajo tudi prevoznike nafte, ki jih prej zaradi možnosti nedolžnih žrtev niso želele.

Tudi izsiljevanje dober vir dohodkov Islamska država na zasedenih ozemljih pod svojo oblastjo ropa banke in razne artefakte, pobira inovativne oblike davkov, prodaja ljudi v spolno suženjstvo in za denar izsiljuje premožnejše prebivalce. ZDA ocenjujejo, da je Islamska država v preteklem letu z ropanjem iraških bank nabrala med pol milijarde in eno milijardo dolarjev.

Nekaj sto milijonov dolarjev so dobili iz naslova obdavčitev in izsiljevanja prebivalcev na ozemlju pod njihovim nadzorom. Primer obdavčitve so policisti, vojaki in učitelji, ki na ozemlju pod oblastjo Islamske države plačujejo posebne davke. Z njimi se odkupijo, ker so prej delali pod versko neprimernim režimom.

Agrikultura opazen vir dohodkov Islamistična država je z osvojitvijo ozemlja v Iraku in Siriji pod svojo oblast dobila veliko kmetijskih površin. Že pred prvo žetvijo jih je po ocenah uradnika Združenih narodov za agrikulturo v iraških silosih čakalo za več kot 200 milijonov dolarjev žita.

Nekaj dohodkov tudi z ugrabitvami in donacijami Manjši, a ne nezanemarljiv vir dohodka predstavljajo tudi pobiranje donacij in ugrabitve tujih državljanov. Različni podporniki IS v razvitih zahodnih državah podpirajo njihovo vojno s skritimi donacijami.

Ne spreglejte