SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji napad alžirske vojske: Umrlo sedem talcev

4

termometer

V sklepnem napadu alžirskih varnostnih sil na plinsko polje na jugu Sahare, kjer so islamisti v sredo zajeli več sto talcev, je bilo ubitih sedem talcev in enajst islamistov.

"Napad se je zgodil dopoldne. Ubitih je bilo enajst teroristov in sedem talcev. Mislimo, da so slednji umrli zaradi maščevanja," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani vir. Od srede naj bi bilo tako po oceni alžirskih varnostnih sil ubitih med 25 in 27 talcev, ki so delali na plinskem polju.

Da je stvar končana, je potrdil tudi britanski obrambni minister Philip Hammond na skupni novinarski konferenci z ameriškim kolegom Leonom Panetto, ki je na obisku v Londonu. Dejal je, da so alžirsko stran že pozvali, naj jim posreduje več podrobnosti.

Ubitih več tujih državljanov Islamisti naj bi talce začeli streljati dopoldne, pred napadom alžirskih posebnih enot. Ubili naj bi tri Belgijce, dva Američana, Britanca in Japonca, poročajo alžirski mediji. Ugrabitelji naj bi v petek skušali podtakniti tudi požar na plinskem polju, kar pa je alžirska vojska preprečila. Od srede naj bi bilo po oceni alžirskih varnostnih sil ubitih med 25 in 27 talcev, ki so delali na plinskem polju, vendar številka še ni dokončno potrjena.

Alžirija zaradi posredovanja deležna kritike Islamisti so v sredo zajeli več sto ljudi, v četrtek pa so alžirske varnostne sile izvedle prvi napad, v katerem je bilo osvobojenih okoli 600 ljudi, večinoma Alžircev. Osvobojenih naj bi bilo tudi okoli 130 tujih talcev. Je pa ta napad terjal tudi 12 žrtev med talci, tako Alžirci kot tujci. Alžirija je bila zaradi posredovanja, o katerem se ni posvetovala z nikomer, deležna tudi kritik več držav, katerih državljani so bili zajeti. Kot je danes sporočila alžirska vojska, je bil napad odgovor na odločitev teroristov, da izvedejo pravi pokol.

Znak protesta zaradi francoskega posredovanja v sosednjem Maliju Ameriški obrambni minister Panetta pa je v Londonu dejal, da Alžirci poznajo teroristične grožnje, zato je po njegovem mnenju nujno sodelovati z njimi v smeri razvijanja regionalnega pristopa do problema. Islamistični ugrabitelji so v sredo zjutraj na plinskem črpališču In Amenas družbe BP, domnevno v znak protesta zaradi francoskega posredovanja v sosednjem Maliju, zajeli več sto talcev. Med njimi je bilo tudi več deset tujcev, med drugim iz Francije, Norveške, ZDA, Velike Britanije, Japonske, Avstrije, Romunije in Filipinov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin