SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji dan za odprtje volilnih računov pred evropskimi volitvami

0,01

termometer

evropska unija | Danes je zadnji dan, ko organizatorji volilne kampanje še lahko odprejo posebne volilne račune, namenjene financiranju kampanje. | Foto: Getty Images
Danes je zadnji dan, ko organizatorji volilne kampanje še lahko odprejo posebne volilne račune, namenjene financiranju kampanje. Foto: Getty Images

V skladu z rokovnikom za izvedbo evropskih volitev, ki bodo 26. maja, je danes zadnji dan, ko organizatorji volilne kampanje še lahko odprejo posebne volilne račune, namenjene financiranju kampanje. Kandidatne liste je mogoče vložiti do 26. aprila.

Organizator volilne kampanje mora namreč najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Rok za odprtje računa se torej izteče danes, v vsakem primeru pa morajo organizatorji odpreti račune, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Podatke o transakcijskem računu morajo predlagatelji list predložiti do 26. aprila

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo predlagatelji list kandidatov predložiti najpozneje 26. aprila, ko se tudi izteče rok za vložitev kandidatur. Isti dan se bo tudi uradno začela volilna kampanja, ki se bo končala 24. maja opolnoči.

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji stroški kampanje za volitve v Evropski parlament ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi, kar pomeni približno 680 tisoč evrov.

Medtem ko za preostale volitve velja, da organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujcev, pa za volitve v Evropski parlament velja izjema. Tako lahko pridobijo sredstva iz prispevkov državljanov držav članic EU pod enakimi pogoji, kot veljajo za domače fizične osebe, kar pomeni, da prispevki fizične osebe ne smejo presegati desetih povprečnih mesečnih bruto plač.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin