Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
10.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ratko Mladić Haag

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 10.45

7 let, 12 mesecev

Zadnji dan za Mladićevo pritožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije kljub prvotnim napovedim dvomijo, da bi lahko Ratko Mladić tja prispel že danes.

Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić je izrazila dvom, da bo Mladić na sodišče prispel že danes. Sodnik sodišča Mehmet Guney je namreč v nedeljo izrazil pričakovanje, da bo haaški obtoženec v Haag premeščen "v ponedeljek ali torek". Jelačićeva je zatrdila, da potrditve tega nimajo. Dan odhoda v Haag bo odvisen od pritožbe Je pa tiskovna predstavnica sodišča spomnila, da je danes zadnji dan za vlogo pritožbe zoper izročitev Mladića haaškemu sodišču. Datum odhoda Mladića iz Srbije je odvisen od tega, "koliko časa bodo srbske oblasti potrebovale za dokončanje postopka", je še dejala Jelačićeva. Mladićev odvetnik poslal pritožbo na odločitev o izročitvi Mladićev odvetnik Miloš Šaljić pa je medtem okoli 17.15 s priporočeno pošto poslal pritožbo na odločitev o izročitvi nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov haaškemu sodišču. Pojasnil je, da v pritožbi navaja, da se sodišču ne more izročiti človeka, ki se ne more zagovarjati in ki ne bi preživel poti v Haag.

Ko bo pritožba prispela do sodišča, kar bi se lahko zgodilo že v torek, bo o njej odločal tričlanski sodni senat, ki mora odločitev sprejeti v treh dneh. Če bo zavrnil pritožbo, bo odločitev o izročitvi postala pravnomočna, nakar bo posredovana ministrici za pravosodje, ki bo imela zadnjo besedo o izročitvi Mladića Haagu. Odločitev, da so pogoji za izročitev Mladića izpolnjeni, je minuli petek sprejel preiskovalni sodnik oddelka za vojne zločine višjega sodišča v Beogradu.

"Mladića naj pregleda neodvisna zdravniška ekipa" Šaljić je pred tem vložil tudi zahtevo za oblikovanje neodvisne zdravniške ekipe, ki bi vključevala kardiologa, nevrologa in nevropsihiatra in bi preučila po navedbah odvetnika "alarmantno" zdravstveno stanje 69-letnega haaškega obtoženca.

Tožilec: Gre za zavlačevanje Po mnenju namestnika posebnega tožilca za vojne zločine Bruna Vekarića gre za "zavlačevalno strategijo" obrambe, zdravstvene težave Mladića pa naj bi bile običajne za njegovo starost. Sodnik je že v petek na podlagi zdravniškega poročila odločil, da Mladića lahko premestijo v Haag.

Od leta 2006 se je skrival v okolici Beograda Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić pa je razkril nekaj podrobnosti o tem, kje se je zadnjih 16 let skrival Mladić. Povedal je, da se haaški obtoženec od leta 2006 skrival na treh krajih v okolici Beograda, ki pa jih v interesu preiskave ni razkril.

Ponovil je, da se je Mladić do junija 2002 skrival v vojaških objektih, do decembra 2005 pa je bil v nekem beograjskem stanovanju. Dodal je, da se o skrivanju Mladića v vojaških objektih in beograjskih stanovanjih ve bolj ali manj vse, proti tistim, ki so mu pri tem pomagali, pa je bil uveden postopek. Še naprej pa preiskujejo, kje se Mladić skrival od leta 2006 in kdo mu ji pri tem pomagal.

Nasilni protesti v Beogradu Proti aretaciji haaškega obtoženca, ki so ga po 16 letih na begu prijeli v četrtek v vojvodinski vasi Lazarevo, je v nedeljo v Beogradu potekal množičen protest, ki ga je spremljalo tudi nasilje. Srbski notranji minister Ivica Dačić je ob tem pozval k ohranitvi "miru in javnega reda". Kot je dejal, "Srbija v tem trenutku z vsemi problemi, ki jih ima, najmanj potrebuje dogodke, ki bi lahko ogrozili mir in stabilnost v državi".

"Del običajne politične folklore v Srbiji" Srbski predsednik Boris Tadić pa je izjavil, da so bili neredi ob protestu v podporo Mladiću pričakovani, vendar pa je imela policija razmere pod nadzorom. Ocenil je, da so tovrstni izgredi del običajne politične folklore v Srbiji pa tudi v celotni Evropi, kjer je, kot je dejal, mogoče videti hujše in kompleksnejše nerede.

Zbralo se je več kot 10.000 protestnikov Na protestu na poziv Srbske radikalne stranke (SRS) se je v središču srbske prestolnice po podatkih beograjske policije zbralo okoli 10.000, po podatkih notranjega ministrstva pa 15.000 ljudi. Ob koncu protesta je prišlo do spopadov med policisti in nekaj deset mladimi protestniki. Slednji so med drugim metali kamenje v policijske sile in izložbe. Policija je aretirala več kot 100 ljudi, od tega 37 mladoletnih. 43 ljudi, od tega 32 policistov, je bilo po uradnih podatkih v nasilju lažje ranjenih.

Inzko je povlekel vzporednice z nacisti Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko pa se je odzval na proteste v podporo Mladiću, ki jih organizirajo v Republiki srbski. "V moji domovini Avstriji smo imeli določeno število znanih vojnih zločincev - nacistov in ne bi bilo dobro sprejeto pri avstrijskem narodu, če bi nekdo organiziral proteste v podporo tem nacističnim vojnim zločincem," je dejal in dodal, da si kaj takega prav tako ne more zamisliti v Nemčiji 15 let po koncu druge svetovne vojne.

Veliki mufti BiH Cerić pozdravil prijetje Mladića Veliki mufti BiH Mustafa Cerić je pozdravil prijetje Mladića. Predsednik konference evropskih cerkva, metropolit Emanuel, pa je v odzivu na očitke, da je pravoslavna cerkev pred leti blagoslovila Mladića, dejal, da v vojni na Balkanu ni bila bistvena religija, ki pa je bila zlorabljena kot sredstvo manipulacije.

Ne spreglejte