Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
17.11

Osveženo pred

2 uri, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Natisni članek

Kundl Sandoz penicilin

Četrtek, 10. 10. 2024, 17.11

2 uri, 6 minut

Zadnja trdnjava Zahoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Sandoz Kundl | Sandozova tovarna penicilina v Kundlu na Tirolskem je edina tovarna v zahodnem svetu oziroma edina zunaj Azije, v kateri dejansko potekajo vsi procesi izdelave antibiotikov: izdelava surovine, izdelava učinkovine (snov, ki je nosilec delovanja zdravila) in izdelava tablet. | Foto Guliverimage

Sandozova tovarna penicilina v Kundlu na Tirolskem je edina tovarna v zahodnem svetu oziroma edina zunaj Azije, v kateri dejansko potekajo vsi procesi izdelave antibiotikov: izdelava surovine, izdelava učinkovine (snov, ki je nosilec delovanja zdravila) in izdelava tablet.

Foto: Guliverimage

V času globalizacije, tj. od 90. let preteklega stoletja naprej, so farmacevtska podjetja zaradi nižjih stroškov izdelavo farmacevtskih učinkovin začela prenašati v Azijo. Zdaj tako večina učinkovin na svetu prihaja iz Indije in Kitajske in ne več iz Evrope. Edina tovarna v zahodnem svetu oziroma zunaj Azije, v kateri poteka celoten proces izdelave penicilina oziroma antibiotokov (tako proizvodnja surovin, učinkovin kot samih tablet), obratuje v Kundlu na Tirolskem. Nekateri ji pravijo tudi zadnja trdnjava Zahoda.

Sandozova tovarna antibiotikov v Kundlu je bila pred drugo svetovno vojno pivovarna. Ker pa je del procesa izdelave tako penicilina kot varjenja piva fermentacija, so jo po vojni priročno spremenili v tovarno antibiotikov.

Surovine, učinkovine in tablete

Tovarna je zdaj večja kot 87 nogometnih igrišč in zaposluje okoli dva tisoč ljudi. V njej so med drugim veliki silosi s sladkorjem, ki ga potrebujejo za fermentacijo. Glavna surovina za izdelavo učinkovine so glive, ki proizvajajo penicilin. Pri tem glive potrebujejo veliko sladkorja.

Stetoskop
Novice Vse se je začelo, ker se je ni želel dotakniti

Vodja obrata v Kundlu Stefanie Jedner je novinarjem znanstvene oddaje Galileo na nemški televiziji ProSieben povedala, da so edina tovarna v zahodnem svetu oziroma edina zunaj Azije, v kateri dejansko potekajo vsi procesi izdelave antibiotikov: izdelava surovine, izdelava učinkovine (snov, ki je nosilec delovanja zdravila) in izdelava tablet.

V Aziji izdelajo okoli 96 odstotkov vseh učinkovin

Nekdaj je bilo takšnih tovarn v zahodnem svetu več, vendar so pozneje zaradi nižjih stroškov izdelavo učinkovin prenesle v Azijo. Tam je delovna sila cenejša, prav tako je cenejša energija, ki jo potrebujejo pri izdelavi farmacevtskih učinkovin.

V Aziji tudi nimajo tako visokih okoljskih in varnostnih standardov kot v Evropi. Zdaj tako po nekaterih podatkih 96 odstotkov farmacevtskih učinkovin izdelajo v Indiji in na Kitajskem.

Ignaz Semmelweis
Novice Zlomljeni zdravnik: Bog ve, koliko žensk sem poslal v prezgodnjo smrt?
Dekle
Novice Neopazna malenkost, ki naredi žensko bolj privlačno za moške
Zdravniški pregled
Novice Znanstveniki svetujejo: Vsak, ki je imel kdaj covid-19, naj gre na pregled oči
Ne spreglejte