SiolNET. Novice Svet
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začudeni Francozi. Njeno življenje pa je ogroženo. #video

0,66

termometer

Orka v reki Seni je sprožila začudenje v Franciji, a tudi skrb naravovarstvenikov za zdravstveno stanje živali. Orko so opazili med pristaniškim mestom Le Havre ob izlivu Sene in mestom Rouen v notranjosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sena sicer teče tudi skozi francosko prestolnico Pariz.

Videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo značilno hrbtno plavut in črno-belo barvo orke. Prav tako je videti, da gre za samca, dolgega od štiri do pet metrov.

Naravovarstveniki so že opozorili, da je življenje orke ogroženo. "Resnično smo zelo zaskrbljeni. Dlje ko bo ostala v sladki vodi, slabše bo njeno zdravstveno stanje," je dejal podpredsednik regionalne skupine za zaščito kitov (GECC) Gerard Mauger.

Orke, ki sicer spadajo v družino delfinov, običajno najdemo v oceanih. Redko zaidejo v Rokavski preliv, skoraj nikoli pa ne v reke. "Bivanje živali v reki bi ji lahko pomagalo varčevati z energijo, a ji hkrati otežuje iskanje plena," je opozoril Mauger.

Žival je videti zelo vitka, a vseeno tehta več kot tono, zato bo reševanje oz. spodbujanje orke, da se odpravi nazaj v slano vodo, zapleten proces, je dejal. Pri tem je dodal, da bi vsakršna pomoč predstavljala stres, ki bi bil lahko še posebej nevaren za že tako slabotno žival.

Orko so prvič opazili 16. maja med pristaniškima mestoma Honfleur in Le Havre. Že takrat je bila žival slabotna.

medved Novice V Sloveniji nov napad medveda Bik Novice Kmetu ukradli bika in ga zaklali Koala Novice Avstralija koale razglasila za ogroženo vrsto #video Novice Tako se počutijo živali. "Ne ga pokat." Petarde? Ne, hvala! #video Planinski orel Slovenija Novice Pod streli krivolovcev nad našimi Alpami omahnil zaščiteni gospodar neba riba Novice Prvič po desetletjih spet opazili rožnato "hodečo" ribo Novice V živalskem vrtu opravili poseben poseg #video ogrevanje kuža zima Dom Kaj ponuditi našim kosmatincem, da bodo zdravi in zadovoljni?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin