SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V živalskem vrtu opravili poseben poseg #video

0,63

termometer

Veterinarski ekipi ZOO Ljubljana je letos uspel še en velik podvig, operacija očesa azijskega leva Maksimusa. Odstraniti so mu morali degenerativno spremenjeno motno lečo, ki se je izpahnila v sprednjo očesno kamrico.

Maksi na to oko ni mogel videti, stanje pa bi lahko vodilo tudi do povišanega očesnega pritiska ter trajne okvare očesnega živca in mrežnice. Ker gre za zahteven specialističen poseg, ki zahteva posebno opremo in specifično kirurško znanje, so se povezali z največjim specialistom za veterinarsko oftalmologijo v Evropi Tadejem Zemljičem.

Leva odpeljali na operacijo v ambulanto

Maksija so oskrbniki natrenirali, da je sam vstopal v transportni boks, kar je pomembno zmanjšalo stres in dolžino anestezije. Prepeljali smo ga v Očesno ambulanto za živali Tadej Zemljič, ga sedirali in prenesli na operacijsko mizo. Po intubaciji, namestitvi infuzij in instrumentov za spremljanje življenjskih funkcij je bilo treba 170-kilogramskega leva namestiti v primeren položaj za precizen poseg pod mikroskopom, ki je trajal približno uro in pol, so zapisali v Živalskem vrtu Ljubljana.

panda Shin Shin 1 Novice Ogrožena medvedka je dobila kar dva #video #foto

Zemljič je skozi rez na robu roženice odstranil izpahnjeno motno lečo in rano zašil s tankim šivalnim materialom, ki se po določenem času raztopi, zato ga ni treba odstraniti.

Lev je okreval in na oko ponovno vidi

Maksi je po posegu odlično okreval. Zaradi odsotnosti očesne leče je na operirano oko izrazito daljnoviden, a nanj ponovno vidi, predvsem pa je poseg preprečil napredovanje in razvoj novih, kompleksnejših težav.

Tamb želva Novice Črn dan v dunajskem živalskem vrtu: umrla 129-letna želva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin