SiolNET. Novice Svet
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za vstop v Avstrijo po novem dovolj dokazilo o PCT

1,25

termometer

Avstrija meja
Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija. Foto: Reuters

Za vstop v Avstrijo je od danes namesto obvezne karantene za prihode iz nekaterih držav potrebno dokazilo o prebolelosti covid-19 ali o cepljenju proti tej bolezni ali pa negativen test na okužbo z novim koronavirusom (PCT) v angleškem ali nemškem jeziku. Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija.

Še naprej se bo treba za vstop v državo elektronsko prijaviti na tem naslovu. Dnevni migranti morajo tovrstno prijavo obnoviti vsakih 28 dni.

Avstrija priznava vsa cepiva proti covid-19, ki sta jih doslej priznali Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija, kar med drugim pomeni, da Avstrija zaenkrat ne priznava ruskega cepiva Sputnik V, priznava pa kitajsko cepivo Sinopharm.

AstraZeneca, cepivo Novice Tudi Avstrija se poslavlja od cepiva AstraZenece

Za koga bo karantena še vedno veljala?

Na seznamu držav, za katere ne bo več obvezna karantena ob vstopu v Avstrijo, bodo poleg Slovenije še Andora, Avstralija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Lihtenštajn, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Južna Koreja, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Malta, Monako, Nova Zelandija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovaška, Španija, Švica in Vatikan. Iz vseh teh držav je ob PCT-dokazilu v angleškem ali nemškem jeziku omogočen vstop v državo v vseh oblikah, tudi turističen.

Potrdilo o cepljenju, ki je na voljo na portalu zVem (dostop s cerifikatom SIGEN-CA ali prek storitve SMSpass), je v slovenskem in angleškem jeziku.

Za cepljene in prebolele potnike s Cipra, iz Hrvaške, Litve, Nizozemske in Švedske veljajo enake (nove) oprostitve karantene kot za potnike iz zgoraj naštetih držav, ne pa tudi za testirane iz teh držav, za katere oprostitve karantene avstrijske oblasti niso uvedle.

Za prihode iz območij z visoko incidenco okužb z novim koronavirusom bo še vedno veljala karantena, za tiste, ki prihajajo iz držav z novimi različicami virusa, pa bodo veljala še strožja pravila.

V Avstriji bodo sicer danes odprli večino gospodarskih dejavnosti, ki so trenutno zaprte v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim se bodo lahko znova odprle restavracije, hoteli ter športne in kulturne ustanove.

italija Novice V Italijo od nedelje brez obvezne karantene Pfizer cepivo covid-19 Novice Študija razkrila rezultate cepljenja z drugim odmerkom Pfizerja po cepljenju z AstraZeneco

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin