Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 1. 2015,
20.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

novinar

Četrtek, 1. 1. 2015, 20.50

8 let

Za novinarje je bila lani najbolj nevarna Sirija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V letu 2014 je med opravljanjem svojega dela umrlo sto novinarjev. Najbolj smrtonosna država je bila Sirija.

Globalno najbolj odmeven primer smrti novinarja je bila gotovo usmrtitev Jamesa Foleya, svobodnjaka, ki je nazadnje delal za GlobalPost in AFP. Islamisti so ga ujeli leta 2012 in ga lani kot prvega izmed talcev obglavili in video objavili na spletu.

Podobna je bila usoda Luka Somersa, fotografa, ki so ga ustrelili med poskusom osvoboditve v Jemnu, kjer ga je Al Kaida ugrabila septembra 2013. Na bojišču pa je umrl kanadski svobodni fotograf Ali Mustafa, ki se je v Sirijo odpravil, da bi sam odkril resnico o dogajanju. Kot navaja Newsweek je želel prikazati „kako vojna vpliva na človeška bitja.“ Umrl je v bombnem napadu 9. marca.

Svetovno neznane smrti novinarjev v Siriji Toda na sirijskem bojišču so padli tudi svetovno manj znani fotografi in novinarji. Denimo Turad Mohamed al-Zahouri, neprofesionalni fotograf, ki je delal za Facebook stran Al-Quisair Lens, na kateri so objavljali poročila o dogajanju v tem mestu. Umrl je 20. februarja, v Libanonu, kamor so ga ranjenega prepeljali po bombnem napadu v domačem mestu.

Še manj odmevna je bila smrt 17- letnega sirijskega fotografa Mouza Alomarja, ki je objavljal tudi pod imenom Abu Mehdi al Hamwi. Njegove fotografije sta objavila tudi Reuters in Al Arabia, veliko bolj znan pa je bil na spletu. Umrl je 25. aprila med bombnim napadom v mestu Hama, le nekaj trenutkov po tem, ko je na splet naložil fotografije bombnih napadov istega dne.

Med umrlimi osem odstotkov žensk Vojna pa ni prizanesla niti ženskam poročevalkam. Med vsemi umrlimi novinarji lani je bilo osem odstotkov žensk. V Afganistanu je med napadom na njen avtomobil 14. aprila umrla Anja Niedrinhaus, bivša foto urednica European Pressphoto Agency in dobitnica Pulitzerjeve nagrade leta 2005 za novičarsko fotografijo iz Iraka. V Afganistanu je poročala o predsedniških volitvah. Ob njej je bila ubita tudi novinarja Kathy Gannon. Kasneje so poveljnika kontrolne točke, kjer so ju ubili, zaradi napada obsodili na smrt.

V Centralni afriški republiki pa je umrla 26-letna francoska fotoreporterka Camille Lepage, ki se je za afriške države specializirala zato, ker „ni sprejela, da ljudje trpijo le zato, ker z njimi nihče ne more zaslužiti.“ Je prva tuja poročevalka, ki je umrla med pokrivanjem nasilnih konfliktov v Centralni afriški republiki.

Štirje umrli ruski novinarji v Ukrajini Pet novinarjev pa je umrlo v Ukrajini. 33-letni ruski fotoreporter Andrej Stenin, ki je poročal za Reuters, AP, AFP in ruske RAI Novosti je izginil avgusta med poročanjem iz enot ruskih separatistov v vzhodni Ukrajini. Dolgo časa se ni vedelo, kaj se je z njim zgodilo, dokler niso 3. septembra potrdili njegove smrti. Še vedno ni jasno, kako je umrl, domnevajo, da je bil v konvoju ki so ga napadle ukrajinske sile. V Ukrajini so sicer umrli še trije ruski novinarji.

Prav tako je tam umrl italijanski fotograf Andrea Rocchelli. 10. maja je bil ubit v bojih med ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi separatisti pri kraju Sloviansk.

Mučeni in ubiti Niso pa vsi novinarji umrli v bojih. Takih je bilo le 38 odstotkov. 18. odstotkov jih je umrlo zaradi nevarnih tem, ki so jih preiskovali, 43 odstotkov pa jih je bilo umorjenih. Med njimi je bil tudi burmanski novinar Aung Kyaw Naing. Medtem ko je pisal o bojim med burmansko vojsko karenskimi uporniki, ga je aretirala in kasneje umorila burmanska vojska. Ko so novembra izkopali njegovo truplo so odkrili sledi mučenja in več strelnih ran, zato je mjanmarski nacionalni komite za človekove pravice zahteval preiskavo o njegovi smrti.

Sicer so med vsemu novinarji, ki so jih lani umorili, v 15 odstotkih za to krivi vladni uradniki ali vojska, prav tako pa so bili v 15 odstotkih primerov umorov novinarji pred smrtjo mučeni.

Ne spreglejte