Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

revščina pomoč

Torek, 25. 2. 2014, 18.13

8 let

Za najrevnejše Evropejce v sedmih letih 3,5 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najrevnejši državljani EU bodo v obdobju 2014-2020 dobivali pomoč iz sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim (FEAD). Obseg sklada, ki bo začel delovati takoj, se bo ohranil pri 3,5 milijarde evrov.

"V enem letu pogajanj z Evropsko komisijo in državami članicami nam je uspelo doseči svoje ključne cilje: zvišati obseg sredstev sklada z 2,5 na 3,5 milijarde evrov, okrepiti vlogo organizacij za boj proti revščini, vzpostaviti nadzor nad delovanjem sklada in poenostaviti postopke za razdeljevanje denarja," je poudarila poročevalka o tej zakonodaji Emer Costello. Zahvaljujoč prizadevanjem parlamenta bo obseg sklada v obdobju 2014−2020 ostal nespremenjen pri 3,5 milijarde evrov. Države članice so predlagale eno milijardo evrov manj sredstev.

Nov sklad nadomešča program za razdeljevanje hrane iz presežkov skupne kmetijske politike EU. Poleg tega bo denar iz sklada šel še za pomoč v hrani in osnovno materialno pomoč, kot so oblačila in šolske potrebščine. Sklad bo financiral tudi ukrepe za vključevanje najrevnejših v družbo.

Zakonodaja določa, da lahko sklad financira programe v višini 85 odstotkov celotnega zneska, za države, ki jih je kriza najbolj prizadela, pa je lahko ta delež 95-odstoten.

Besedilo zakonodaje morajo zdaj potrditi še države članice EU, a je načeloma z njimi že usklajeno. Medtem bodo uvedeni prehodni ukrepi, ki bodo preprečili, da bi se zaustavili programi, financirani iz sklada za najbolj ogrožene.

Leta 2011 je revščina ali socialna izključenost grozila skoraj četrtini oz. 120 milijonom Evropejcev, kar je štiri milijone več kot leto prej. Nekatere države so leta 2011 želele sklad ukiniti, da bi prihranile denar, vendar ga je parlamentu uspelo ohraniti.

Ne spreglejte