Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

Pekka Haavisto Alexander Stubb volitve Finska

Nedelja, 11. 2. 2024, 14.00

2 meseca, 2 tedna

Predsedniške volitve na Finskem

Na predsedniških volitvah zmagal nekdanji premier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Alexander Stubb | "To je največja čast v mojem življenju," je ob zmagi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stubb. | Foto Guliverimage

"To je največja čast v mojem življenju," je ob zmagi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stubb.

Foto: Guliverimage

Na predsedniških volitvah na Finskem je glede na prve neuradne rezultate zmagal nekdanji premier Alexander Stubb, ki je po 98 odstotka preštetih vseh glasov dobil 51,7 odstotka glasov. Njegov tekmec Pekka Havisto je že priznal poraz in tekmecu čestital za zmago, poročajo tuje tiskovne agencije.

"To je največja čast v mojem življenju," je ob zmagi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stubb. Svoj glas je sicer predčasno oddalo 46 odstotkov od skupno 4,3 milijona volilnih upravičencev.

Poslavlja se priljubljeni predsednik

Po več kot desetletju vodenja Finske se poslavlja priljubljeni predsednik Sauli Niinistö, ki po dveh zaporednih šestletnih mandatih ne more znova kandidirati za položaj. Kandidat vladajoče konservativne Stranke nacionalne koalicije (NCP) za njegovega naslednika Stubb je v prvem krogu volitev, v katerem se je za predsedniški stolček potegovalo devet kandidatov, prejel 27,3 odstotka glasov, Haavisto iz vrst Zelenih pa 25,8 odstotka.

Ena najpomembnejših nalog finskega predsednika je, da skupaj z vlado odloča o zunanji in varnostni politiki, imenuje vlado in potrjuje zakone. Ključni temi predvolilne kampanje sta bili zunanja politika in odnosi s sosednjo Rusijo, tudi v luči nedavnih pritiskov in zapiranja prehodov na rusko-finski meji, ruske agresije v Ukrajini in posledičnega vstopa Finske v zvezo Nato julija lani.

Stubbov tekmec Pekka Havisto je v drugem krogu volitev prejel 47,3 odstotka glasov. | Foto: Guliverimage Stubbov tekmec Pekka Havisto je v drugem krogu volitev prejel 47,3 odstotka glasov. Foto: Guliverimage

Alexander Stubb in Pekka Haavisto
Novice Kdo od njiju bo bolj jezil Vladimirja Putina?
Ne spreglejte