Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska Južna Koreja

Natisni članek

Četrtek, 21. 3. 2013, 11.33

8 let, 3 mesece

Za hekerski napad na Južno Korejo odgovorni Kitajci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Sledi obsežnega sredinega kibernetskega napada na računalniška omrežja več južnokorejskih medijev in bank naj bi vodile na Kitajsko.

Del programov, ki so ohromili omrežja, naj bi bil odposlan s kitajskega IP naslova. Vendar južnokorejski analitiki za spletno varnost trdijo, da so kljub temu za napad odgovorni severnokorejski hekerji, ki da so se svojih veščin naučili na Kitajskem, od koder naj bi tudi delovali.

"Iz geopolitičnih razlogov je za Severno Korejo zelo priročna uporaba kitajskih IP naslovov za tovrstne napade. Vendar lahko te naslove uporabljajo tudi domači in tuji hekerji. Zato je težko zagotovo reči, da za napadi stoji Severna Koreja," je povedal Choi Yun-Seong iz južnokorejskega inštituta za informacijsko tehnologijo.

Lokacije IP naslovov brez pomena? Kitajska, ki sicer že dalj časa vztrajno zavrača, da stoji za podobnimi kibernetskimi napadi na ameriška podjetja in institucije, je prav tako poudarila, da so lokacije IP naslovov brez pomena. "Že večkrat smo poudarili, da so hekerski napadi globalen problem. So anonimni in transnacionalni. Z uporabo IP naslovov drugih držav pa hekerji napadajo računalniška omrežja in to je pogost pojav," je povedal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.

Tarče sredinega kibernetskega napada v Južni Koreji so bile tri televizijske hiše, KBS, MBC in YTN, ter banki Shinhan in Nonghyu. Južna Koreja trdi, da je za napad odgovorna severna soseda, ki naj bi stala že za dvema tovrstnima napadoma v letih 2009 in 2011, katerih tarče so bile južnokorejske vladne agencije in finančne institucije.Po drugi strani pa je tudi Pjongjang nedavno zatrdil, da je Severna Koreja tarča "vztrajnih in intenzivnih" hekerskih napadov s strani južne sosede in ZDA.

Ne spreglejte