Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
20.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Velika Britanija brexit Theresa May

Petek, 22. 9. 2017, 20.06

6 let, 7 mesecev

Za EU govor Mayeve korak naprej, a čaka na natančna stališča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izjave britanske premierke Therese May v povezavi s prednostnim ločitvenim vprašanjem pravic državljanov so "korak naprej, vendar morajo biti sedaj prevedene v natančna pogajalska stališča vlade Združenega kraljestva", je poudaril glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier v prvem odzivu na govor Mayeve v Firencah.

Barnier je v prvi splošni oceni izpostavil "konstruktiven duh" govora Mayeve, ki je tudi duh EU v teh "edinstvenih pogajanjih". Govor po njegovem mnenju kaže pripravljenost na premik naprej.

Glavni pogajalec EU ob tem znova opozarja na pomanjkanje časa, saj je treba jeseni letos doseči dogovor o pogojih za urejen izstop Britanije iz EU. "Združeno kraljestvo bo postalo tretja država 30. marca 2019," je spomnil na načrte.

V povezavi s prvo prioriteto - zaščito pravic državljanov - je poudaril, da morajo državljani 27 članic EU v Združenem kraljestvu uživati enake pravice, kot jih imajo britanski državljani danes v EU.

Izjave britanske premierke v povezavi s pravicami državljanov so po Barnierjevi oceni "korak naprej, vendar morajo biti sedaj prevedene v natančna pogajalska stališča vlade Združenega kraljestva".

V povezavi z vprašanjem meje na irskem otoku Barnier izpostavlja, da Mayeva v današnjem govoru ni jasno opredelila, kako namerava njena država uresničiti svojo posebno odgovornost za posledice njenega izstopa za Irsko.

Ob tem je spomnil na dva ključna vidika irskega vprašanja: ohranitev velikonočnega sporazuma v vseh njegovih razsežnostih ter integriteto enotnega trga in carinske unije.

V povezavi z vprašanjem finančne poravnave pa Barnier izpostavlja britansko priznanje, da nobeni članici ne bo treba plačati več ali prejeti manj denarja zaradi brexita, in izraža pripravljenost EU na pogajanja o konkretnih vidikih tega priznanja.

Britanska vlada je danes prvič zaprosila za dostop do notranjega trga pod veljavnimi pogoji in za koriščenje obstoječega varnostnega sodelovanja še dve leti po izstopu iz institucij EU, je iz govora Mayeve še izpostavil Barnier.

To bo EU po Barnierjevih besedah preučila v luči smernic Evropskega sveta iz letošnjega aprila, da bi omejeno podaljšanje veljavnosti acquisa za Britanijo pomenilo veljavnost obstoječih regulacijskih, proračunskih, nadzornih in pravosodnih struktur.

Dejstvo, da Britanija priznava, da po odhodu iz EU ne more ohraniti vseh koristi članstva z manj obveznostmi, kot jih imajo druge članice, je po navedbah glavnega pogajalca unije dobrodošlo.

Barnier je še ponovil, da EU z Britanijo deli cilj vzpostavitve ambicioznega partnerstva, ki pa bo moralo temeljiti na ravnovesju med pravicami in obveznostmi, spoštovati integriteto pravnega reda unije in avtonomijo njenega odločanja.

EU še naprej vztraja, da je za prehod v drugo fazo pogajanj treba najprej doseči zadosten napredek na omenjenih treh prednostnih področjih: glede pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku, saj bo to ustvarilo potrebno zaupanje za naprej.

V ponedeljek četrti krog pogajanj

V ponedeljek se bo v Bruslju začel četrti krog pogajanj o brexitu. O stanju v pogajanjih pa bodo razpravljali tudi ministri 27 članic EU, pristojni za evropske zadeve.

EU po Barnierjevih besedah pričakuje, da bodo britanski pogajalci pojasnili konkretne posledice govora Mayeve. Cilj EU je hiter dogovor o pogojih za urejen izstop Britanije in o morebitnem prehodnem obdobju, je sklenil Barnier v pisnem odzivu na govor.

Bruseljski analitiki so v prvih odzivih kritični. "Veliko hrupa za nič," je ocenil analitik think tanka European Policy Centre (EPC) Fabian Zuleeg. Najboljši odziv EU na ta govor bi bil po njegovih besedah "noben odziv".

V Bruslju je slišati tudi prve neuradne ocene, da je Mayeva v govoru naslavljala članice, ne EU, ter da je ponujala hitre in površne rešitve, v povezavi z Irsko pa sploh ni povedala nič novega oziroma konkretnega.

Ne spreglejte