Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
15.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Walter Wolf sojenje Hrvaška gospodarski kriminal podjetje Kio

Torek, 24. 10. 2017, 15.54

6 let, 6 mesecev

Wolfa na Hrvaškem spoznali za nedolžnega, zdaj napoveduje tožbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Walter Wolf | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Županijsko sodišče v Karlovcu je slovensko-kanadskega poslovneža Walterja Wolfa oprostilo obtožb, da si je nezakonito prilastil 20 tisoč evrov in da je direktorja tovarne Kio prisilil v gospodarski kriminal. Sodni proces je trajal kar 13 let, v prvem sojenju pa je sodišče Wolfa obsodilo na dve leti in pol zapora. Wolf je sicer ponovno dejal, da bo tožil Slovenijo za 100 milijonov dolarjev.

Walterju Wolfu so v Karlovcu sodili, ker naj bi si leta 2003, ko je bil predsednik nadzornega sveta in stoodstotni lastnik tovarne čevljev Kio, nezakonito prilastil 20 tisoč evrov premoženjske koristi.


Preberite še: 

-> Kanada Walterja Wolfa verjetno ne bo izročila Sloveniji

-> Zaradi pranja denarja vložili obtožnico zoper Walterja Wolfa


Wolfu očitali tudi, da je direktorja Kia prisilil v gospodarski kriminal

Po poročanju Večernjega lista naj bi šlo za denar, ki ga je družba Kio dobila od prodaje poslovnih prostorov v Srbiji.

Wolf naj bi omenjeni denar po navedbah hrvaškega državnega tožilstva nakazal na svoj račun pri Splitski banki in ne na račun podjetja iz Karlovca. 

Po trditvah tožilstva naj bi Wolf pri tem takratnega direktorja družbe Iva Maglicu prisilil v gospodarski kriminal.

Sojenje v zadevi je trajalo več kot 13 let, prvostopenjsko sodišče je Wolfa spoznalo za krivega in ga obsodilo na dve leti in pol zapora.

Hrvaško državno tožilstvo je Wolfu očitalo, da si je nezakonito prilastil 20 tisoč evrov. | Foto: STA , Hrvaško državno tožilstvo je Wolfu očitalo, da si je nezakonito prilastil 20 tisoč evrov. Foto: STA ,

20 tisoč evrov naj bi namenil za plače in prevozne stroške

Wolf je nato najel odvetnika Antoja Nobilo, ki je na vrhovno sodišče vložil pritožbo in priložil nove dokaze o primeru.

Po poročanju Večernjega lista je šlo za dokumente s podpisom delavcev tovarne KIO, ki so s svojimi podpisi potrdili, da Wolf spornih 20 tisoč evrov ni zadržal zase, ampak jih je med drugim porabil za izplačilo plač in prevoznih stroškov delavcem.

Vrhovno sodišče je zaradi novih dokazov zadevo vrnilo v ponovno sojenje, sodnica Sanda Janković pa je Wolfa po 13 letih sojenja oprostila vseh obtožb.

Sodišče je namreč ugotovilo, da tožilstvo ni predložilo dovolj dokazov, na podlagi katerih bi lahko ugotovili, da si je Wolf dejansko prisvojil omenjeni denar.

Odvetnik ne vidi potrebe po sojenju, Wolf napoveduje odškodninske tožbe

"Ni bilo potrebe po sojenju, kaj šele da je sodni proces trajal skoraj 13 let. Če bi stečajni upravitelj tovarne Kio pregledal vso poslovno dokumentacijo tovarne, ki je bila takrat v stečaju, bi našel vse dokaze, da Wolf zase ni zadržal nobenega denarja. Vse dokaze, s katerimi sem svojega klienta osvobodil vseh obtožb, sem namreč našel v teh dokumentih," je primer komentiral Wolfov zagovornik Anto Nobilo

Slovensko-kanadski poslovnež je po poročanju Jutarnjega lista dejal, da je bila obtožba, da je ukradel 20 tisoč evrov, smešna in ponižujoča. Dodal je, da je sodni proces povzročil škodo njegovi znamki Walter Wolf, zato lahko določeni posamezniki zdaj pričakujejo tožbe.

"Walter Wolf nisem samo jaz, to je znamka v tobačni industriji, oni bodo zdaj hoteli očistiti svoje ime, oni bodo tisti, ki bodo tožili sodnika," je po poročanju Jutarnjega lista dejal Wolf.

Sredi sojenja v aferi Patria odšel v Kanado

Walter Wolf je med sojenjem v zadevi Patria zbežal v Kanado. Kazenski pregon zoper poslovneža je v Sloveniji zastaral avgusta 2015. | Foto: STA , Walter Wolf je med sojenjem v zadevi Patria zbežal v Kanado. Kazenski pregon zoper poslovneža je v Sloveniji zastaral avgusta 2015. Foto: STA ,

Hkrati je Wolf ponovil, da bo tožil Slovenijo, ki je s sojenjem v procesu Patria povzročila škodo njemu in njegovi znamki. Od države bo zahteval sto milijonov ameriških dolarjev odškodnine.

Spomnimo, da je bil Wolf med osumljenimi v aferi Patria, a je kazenski pregon zoper njega avgusta 2015 zastaral. Sredi sojenja je namreč zbežal v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico.  

Kanadski policisti so ga aretirali januarja 2015, a so ga ob plačilu varščine izpustili na prostost. Kanadski minister za pravosodje je nato zavrnil prošnjo Slovenije za Wolfovo izročitev.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Ne spreglejte