SiolNET. Novice Slovenija
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi pranja denarja vložili obtožnico zoper Walterja Wolfa

2,75

termometer

Walter Wolf
Foto: Bor Slana

Specializirano državno tožilstvo je zaradi pranja denarja 10. julija vložilo obtožnico zoper poslovneža Walterja Wolfa, ki pa še ni pravnomočna, so potrdili na tožilstvu. Po poročanju POP TV gre za 2,3 milijona evrov, ki naj bi jih Wolf dobil od dela provizije Patrie pri poslih za dobavo oklepnikov Slovenski vojski.

Denar, zaradi katerega so vložili obtožnico zoper Walterja Wolfa na mariborsko sodišče, naj bi po poročanju POP TV izviral iz podkupnin v aferi Patria in naj bi potoval na različne račune bank v Avstriji, Liechtensteinu in Kanadi, v gotovini pa tudi v Slovenijo.

Obtožnica Wolfu po navedbah medija očita, da je razpolagal z denarjem iz kaznivih dejanj, da bi prikril izvor denarja, ki ga je Patria namenila za podkupnine. 3,6 milijona evrov naj bi nakazali na račun avstrijske družbe posrednika in lobista Wolfganga Riedla, ta pa naj bi poskrbel, da je 2,3 milijona evrov dobil Wolf.

Wolf je sicer po navedbah POP TV očitke že večkrat zavrnil, njegov odvetnik Andrej Kac pa je danes za STA pojasnil, da ga Wolf v tem primeru še ni pooblastil za dajanje pojasnil. Wolf na telefon za STA ni bil dosegljiv.

Wolf je bil med sicer med osumljenimi v aferi Patria, a je kazenski pregon zoper njega avgusta 2015 zastaral. Sredi sojenja je namreč odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. Kanadski policisti so ga aretirali januarja 2015, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Nato pa je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja.

Wolf je bil sicer med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin