Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

terorizem

Torek, 26. 4. 2011, 15.50

8 let

WikiLeaks z novimi dokumenti o zapornikih v Guantanamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razkritja vsebine zaupnih ameriških dokumentov, ki so jih od spletne strani WikiLeaks pridobili nekateri časniki, prinašajo nove podrobnosti o zapornikih v Guantanamu in o načrtovanju napadov v ZDA.

Od 779 zapornikov v ameriškem taborišču za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi je imelo okoli 30 ljudi duševne motnje, med drugim shizofrenijo, paranojo, depresijo ali so bili zasvojeni z drogami, poroča španski El Pais, ki je pridobil dokumente ameriškega obrambnega ministrstva od WiliLeaksa. Med zaprtimi v Guantanamu je bil tudi 89-letni moški, ki je bolehal za demenco, za zidovi zapora pa so ga zadrževali štiri mesece. Večino duševno bolnih zapornikov so zadrževali več let Nek drugi zapornik, 40-letni Afganistanec, je pil šampon, jedel lastne iztrebke in se z njimi mazal po telesu. Leta 2002 so ga premestili v Afganistan, potem ko je v Guantanamu preživel osem mesecev. Zaradi njegovega stanja "je težko ali nemogoče med zaslišanjem od njega dobiti kakšne informacije", so o zaporniku zapisali v dokumentih ministrstva. Večino duševno bolnih zapornikov so v Guantanamu zadrževali več let, preden so jih premestili v druge države. Nasilni so bili tako zaporniki kot pazniki Objavljeni dokumenti tudi razkrivajo, da so bili odnosi med zaporniki in pazniki zelo nasilni. Zaporniki naj bi na različne načine stalno napadali paznike, od tega, da so vanje metali hrano ali urin, pa do tega, da so jim lomili roke. Zaporniki pa so bili kaznovani že za manjši prekršek, na primer zaradi zavračanja hrane, pisanja po zidu, vrtanja lukenj v zid ali podčrtavanja knjig iz knjižnice. Kakšne kazni so jim naložili, dokumenti ne razkrivajo. Zaporniki so tudi storili več poskusov samomorov in bili v nekaterih primerih uspešni.

Za domnevnega člana Al Kaide, ki naj bi izvedel bombni napad na nek luksuzni hotel in dve cerkvi v Pakistanu leta 2002, pa se je izkazalo, da je hkrati delal tudi za britansko obveščevalno službo MI6. Adil Hadi al Džazairi Bin Hamlili je bil v Guantanamo zaprt med letoma 2003 in 2010, ko so ga vrnili v rodno Alžirijo. Hamlilija sicer opisujejo kot "podpornika, ugrabitelja, kurirja in morilca Al Kaide", ameriški preiskovalci v Guantanamu pa so bili prepričani, da je bil tudi britanski obveščevalec.

Po napadih 11. septembra so načrtovali še en napad New York Times pa je objavil vsebino dokumentov, ki razkrivajo, da je manjša skupina pripadnikov Al Kaide okoli šejka Haleda Mohameda, domnevnega načrtovalca napadov 11. septembra 2001 v New Yorku, po tem napadu načrtovala še en napad z orožjem za množično uničevanje.

Razmišljali so o različnih scenarijih napadov Mohamed in njegova skupina, ki so jih prav tako zaprli v Guantanamu, so med drugim razmišljali, da bi izvedli napad z letalom na zahodni obali ZDA, razstrelili stanovanje s plinom, razstrelili bencinsko črpalko ali celo prerezali kable na Brooklynskem mostu v New Yorku.

Ne spreglejte